Gazeta de Prahova

​Leul plătește nota de plată pentru guvernarea PSD

Național

Redactia

Dezvoltarea economică a României, bazată în cea mai mare parte pe consum, își prezintă acum nota de plată.

În numai cinci ședințe ale pieței valutare euro a reușit să atingă trei noi maxime istorice, după o lungă perioadă în care borna fusese stabilită în în august 2014, în plină criză politică, provocată de încercarea de suspendare a președintelui Băsescu.

Scăderea din prezent a leului vine pe atât pe fondul turbulenţelor politice, care au culminat cu demisia fostului premier și numirea unuia nou, dar și în condițiile în care balanţa comercială şi cea de plăţi înregistrează deficite tot mai mari, în contextul creșterii galopante a inflației.

În opinia, senatorului liberal Florin Cîţu asistăm, în lipsa unei reforme profunde a sectorului bugetar, dopat de pomeni electorale, la un scenariu asemănător cu ceea ce se petrece acum în Venezuela. În condițiile unei inflații uriașe statul sud-american, posesor al unor importante rezerve de petrol, a decis să inventeze o nouă cripto-monedă numită „petro” sperând astfel să tempereze mișcările populare anti-guvernamentale. Dând, desigur, vina pe strănătate și, poate, pe statul paralel.

Revenind la piața internă, cursul euro a crescut de la fostul maxim la 4,6614 la cel nou de 4,6656 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,661 și 4,669 lei. Transferurile de la ora 14:00 se realizau la 4,667 – 4,67 lei.

Media dolarului american a crescut de la 3,7984 la 3,8059 lei, cotațiile din piață fluctuând între 3,802 și 3,816 lei.

Moneda elvețiană se deprecia pe piețele internaționale la 1,175 – 1,19 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 3,9727 la 3,9621 lei.

În piața monetară nu au existat modificări majore. Indicele ROBOR la trei louni a scăzut de la 1,99 la 1,98% iar cel la șase luni de la 2,23 la 2,22%.

Investitorii de pe marile piețe financiare se arătau prudenți, în condițiile în care joi va avea loc întrunirea conducerii BCE, iar guvernul SUA este paralizat de lipsa unui acord privind bugetul său din următoarea perioadă. Pe de altă parte, Germania ar putea avea un nou guvern abia în martie, după ce conservatorii conduși de Angela Merkel a început negocierile cu social-democrații.

Conform Bloomberg bitcoin era cotat la 11.675 dolari, în ușoară creștere față de vineri seară.

Radu Georgescu

Citeste mai departe

Imagini de la recuperarea cu suport aero realizata astazi pe Valea Albă, de catre salvamontistii prahoveni si elicopterul pus la dispozitie de catre Inspectoratul General pentru Aviatie si Departamentul pentru Situatii de Urgenta.Din pacate, astazi a fost situatia in care cel mai negru gand al salvamontistilor cand merg sa recupereze un decedat, devine realitate , cel in care trupul gasit sa nu fie al persoanei cautate, ci al unei alte persoane neanutate ca disparuta, cum s-a intamplat si acum, ca in multe alte situatii. Actele gasite asupra victimei ne confirma ca aceasta nu este persoana anuntata ca disparuta acum 2 saptamani, fiind vorba de o persoana cu un al nume, domiciliata in Giurgiu. Continua cautarile, continua consumul de resurse umane si materiale, continua expunerea la risc, dar , noi nu putem spune "NU", noi nu putem spune "NU se poate" !

Publicată de Salvamont Romania - Dispeceratul National Salvamont pe Duminică, 17 martie 2019
Fără categorie
Statistici T5
Inline
Inline