23 de percheziţii într-un dosar de fraude economice cu un prejudiciu de peste 20.000.000 lei

Redactia -

23 de percheziţii într-un dosar de fraude economice cu un prejudiciu de peste 20.000.000 lei

Polițiștii de combatere a criminalității organizate, cu sprijinul celor de la Direcţia Operaţiuni Speciale şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploiești au efectuat 23 de percheziții la sediile unor firme și la locuințele unor persoane, care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 20.000.000 de lei, prin fraude economice. 45 de mandate de aducere au fost puse în aplicare și au fost ridicați peste 1.000.000 de lei, în valută și lei.

La data de 13 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Ploiești au destructurat 2 grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare și spălarea banilor, care ar fi acționat cu precădere în domeniul construcțiilor civile și industriale.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracțională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratori de drept ai societăților controlate persoane cu situație materială precară și fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice de bani.

Prin intermediul agenților economici controlați, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive, pe numele unor firme interesate din țară.

Contravaloarea acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obținute ar fi fost redirecționate către societățile cu comportament inadecvat, retrase în numerar și restituite plătitorilor, după reținerea unui comision anterior negociat.

În fapt, lucrările de construcții sau serviciile de publicitate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate, sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori ,,la negru”, de către beneficiarii facturilor.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de T.V.A. și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depăsește 29.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 de lei, 120.000 de euro și 2.700 de dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului.

Au fost puse în executare 45 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T., pentru audieri.

La acțiune au participat și polițiști de combatere a criminalității organizate București, Suceava, Constanța, Harghita, Vrancea, precum și jandarmi.