A avut cineva vreun interes s-o oprească (și) pe CS Blejoi? Deja-vu după AFC Bănești-Urleta, în tur?

Dragos Trestioreanu -

A avut cineva vreun interes s-o oprească (și) pe CS Blejoi? Deja-vu după AFC Bănești-Urleta, în tur?

După 22 de etape, dintre cele 30 ale sezonului, scurse din ediția 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova, ACS Petrolul ’52 s-a desprins decisiv – acum chiar se poate afirma așa ceva! – în ceea ce privește adjudecarea titlului județean și, implicit, calificarea la barajul de promovare în al treilea eșalon național. Odată cu eșecul secondantei din ierarhia la zi, CS Blejoi, pe terenul echipei CSO Teleajenul Vălenii de Munte, a opta clasată înaintea rundei, Petrolul ’52 a pus șapte lungimi în fața trupei antrenate de Răzvan Vlad și Emil Coșieru. Însă, așa cum au afirmat martori oculari, ba chiar și unii dintre localnici, confruntarea de la Văleni a cam fost una cu… cântec. Dar, s-o luăm gospodărește!

Ulterior unei prime reprize încheiată cu un scor alb, în cea de-a doua a venit destul de repede și primul gol, reușit de Lucian Cruceru, în minutul 51, cel care i-a păcălit pe Claudiu Stoica și Valentin Iordache, a intrat în suprafața de pedeapsă și a înscris cu un șut la colțul lung, pe lângă portarul Adrian Gheorghe. Însă, doar 240 de secunde s-au bucurat gazdele de avantajul luat pe tabelă, pentru că al doilea marcator din formația Blejoiului, Cristian Vasile, a egalat, după ce a trimis în poartă o minge centrată de pe dreapta de către Cătălin Ruptureanu. Numai două minute însă au mai trecut de la reușita lui Vasile, și centralul ploieștean Robert Nuțu a pus mingea pe var, în careul blejoienilor, apreciind că Liviu Cernea ar fi fost faultat de Claudiu Stoica, care îl talona la mică distanță. A fost totuși o fază ce-a suscitat mari controverse, oaspeții apreciind că vălenarul, de fapt, ar fi călcat pe balon, ci nu ar fi fost atins de fundașul dreapta al echipei CS Blejoi! Sergiu Toader a transformat lovitura de la „11 metri”, stabilind astfel, încă din minutul 57, rezultatul final al meciului: 2-1!

1Reveniți în atac, în căutarea unei noi egalări, „negrii” au avut parte, în ultimul sfert de oră, de două faze pe care le-au reclamat cu vehemență. La prima, consemnată în minutul 82, Toader – acuză oaspeții – ar fi lovit balonul cu mâna, în urma unei centrări lungi, în careul mare, a lui Ruptureanu. Imediat, jucătorul Văleniului a degajat, iar Nuțu nu a avut nicio reacție. Blejoiul a reclamat neacordarea unui penalti, atunci! Doar trei minute mai târziu, fostul golgheter al Ligii A, Cosmin Lambru, a scăpat în suprafața de pedeapsă, acolo unde a fost tras de tricou de Alexandru Lungu și a căzut pe spate, dar – din nou – arbitrul nu a considerat că ar fi fost o fază în care se impunea acordarea unui „11 metri”! Foarte ciudată lipsa de reacție, cred oaspeții, deoarece înșiși spectatorii locali, repet, au apreciat că ar fi trebuit să se dicteze o lovitură de pedeapsă. În contul lui Nuțu a mai fost pusă și o altă lipsă de reacție, la un duel pentru minge în urma căruia Iordache a fost accidentat de către Liviu Cernea, care a scăpat doar cu un cartonaș galben (minutul 65), deși atacase cu piciorul sus, motiv pentru care fundașul central dreapta al oaspeților a fost accidentat și a trebuit să fie înlocuit după ce primise îngrijiri medicale. A revenit pe teren, de fapt, însă nu a mai putut continua jocul până la final!

Acestea au fost fazele pentru care tabăra Blejoiului a „tunat” că ar fi fost vorba despre o influențare a rezultatului final în favoarea gazdelor, la meciul de pe terenul din Vălenii de Munte! „Săgețile” nu au fost îndreptate numai spre Robert Nuțu, ci și spre asistentul câmpinean Dragoș Pantilie, acuzat – printre altele – că l-ar fi oprit eronat, pe motiv de ofsaid, pe Cătălin Ruptureanu, lansat într-o cursă ce se anunța periculoasă pentru buturile lui Cristian Cojanu!

După meci, managerul sportiv al CS Blejoi, Paul Mâinea, a declarat, pentru www.gazetadeprahova.ro, că „nu imputăm tandemului Nuțu-Pantilie doar câteva faze, ci întreaga manieră de arbitraj. Toate fazele au fost interpretate în favoarea gazdelor, de la cele mărunte, aparent fără însemnătate, până la cele mari, care au condus la vicierea rezultatului final. Și, dacă la penaltiul acordat gazdelor sau la hențul din careul lor, putem <<filozofa>>, la faza din minutul 85 nu există nici o scuză pentru arbitru. A fost simplă, clară pentru toată lumea, indecizia uluindu-i până și pe spectatorii vălenari. E la al patrulea meci în care Nuțu își <<arată mușchii>> în fața noastră! Ce mai puteam face? Nimic! Scorul nu se mai schimba! Drept pentru care, am plecat de la arenă fără să mai semnăm raportul de joc și fără să mai luăm legitimațiile jucătorilor noștri. A fost forma noastră de protest, sperând ca mesajul să ajungă la cei care trebuie să ia măsuri”. Deoarece regulamentul internațional al arbitrilor nu le permite acestora să facă declarații după meciuri, nu am putut cere și punctele de vedere ale lui Robert Nuțu și Dragoș Pantilie cu privire la acuzele aduse lor de către învinși. Este o lege stupidă, un fel de stat în stat, pe motiv că nimeni nu are voie să-i pedeapsească pe arbitri, ci doar foștii practicanți ai arbitrajului. Un fel de pedepse date între ei!

CSO TELEAJENUL: Cr. Cojanu – S. Toader, M. Stanciu, Al. Lungu, Al. Ștefan – Milu, M. Savu (cpt; 76 – Minoiu) – Șt. Rădulescu (70 – C. Beznea), L. Cernea (82 – M. Grigore), I. Tănase – Cruceru. Antrenor: Radu Sârbu.

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe – Cl. Stoica, V. Iordache (80 – Fl. Badea), I. Filip, Șt. Stanca – Ir. Dumitru (cpt; 30 – Enciu), Rudaru – Ruptureanu, Cr. Vasile, Vl. Badea (49 – M. Anghel) – Lambru. Antrenori: Răzvan Vlad (principal), Emil Coșieru (secund).

Au arbitrat: Robert Nuțu (Ploiești) – Dragoș Pantilie (Câmpina) și Gabriel Enache (Ploiești).

Observator AJF: Ion Andreoiu (Ploiești).

Cartonașe galbene: Șt. Stanca (41), Cl. Stoica (56), S. Toader (61 și 90+2), L. Cernea (65), Al Lungu (70), Minoiu (90).

Cartonaș roșu: S. Toader (90+2).

În urma discuțiilor apărute după meciul dintre CSO Teleajenul Vălenii de Munte și CS Blejoi se impune a mă apleca asupra unor… coincidențe, să le zic așa. În ultimii ani, oaspeții din Vinerea Mare ai Văleniului nu au mai reușit să câștige pe arena de acolo, toate meciurile fiind aprig disputate, dar și unul, de-acum doi ani, fiind tot cu… cântec. În urma acuzelor de-atunci la adresa arbitrajului plopenarului Viorel Căunei, la inițiativa acestuia s-a emis un protest al unui grup format din opt cavaleri ai fluierului, care au reclamat-o pe CS Blejoi, refuzând s-o mai arbitreze! În plus, șeful lor nu a mai fost delegat ca observator la partidele acestei echipe, „înfundând” de tot canalul de comunicare cu conducerea acestei grupări! Odată cu trecerea vremii, o parte dintre protestatari au mai „uitat” de… protestul lor și au revenit la sentimente mai bune, acceptând să conducă jocuri ale blejoienilor.

Altfel, în acest sezon, două confuntări între echipe clasate pe podium, CS Blejoi și AFC Bănești-Urleta, au făcut valuri cât casa. În tur, oaspeții Blejoiului au reclamat neacordarea de către centralul ploieștean Ovidiu Oprea – nota bene: unul dintre semnatarii protestului din 2015! -, a două lovituri de pedeapsă și eliminarea lui Adrian Stăncescu, pentru o simulare inventată! În lumea fotbalului județean s-a vorbit, atunci, că – de fapt – se dorise a se bloca, din timp, ascensiunea băneștenilor către primul loc al Ligii A! În retur, a fost rândul blejoienilor să fie vocali, la meciul pierdut de la Bănești, acuzând arbitrajul lui Mihai Safta și al asistentului Bogdan Mociorniță! Imediat, s-a speculat că intenția ar fi fost să fie oprită definitiv, de data aceasta, CS Blejoi, din speranța de a încerca a o talona îndeproape, din nou, pe echipa de pe locul 1!

Interesant este, altfel, că – la partida din tur dintre Blejoi și Bănești – observator din partea AJF Prahova a fost delegat ploieșteanul Ion Andreoiu. În returul de la Bănești-Urleta – același observator!!! La Vălenii de Munte, destul de repede – tot Andreoiu! Trei meciuri, toate cu acuze aduse arbitrajului, căruia însă i s-a dat credit!!! Tot… coincidențe, nu-i așa?!

Dacă, într-adevăr, cineva a făcut vreun exces de zel în acest sens, trebuie spus că era absolut inutil. Iar asta fiindcă Petrolul ’52 a avut de la bun început un lot superior celorlalte combatante, un lot care a progresat continuu și s-a clasat pe merit pe primul loc la jumătatea întrecerilor, un lot fortificat serios în pauza de iarnă, un lot neînvins de 22 de etape, un lot care nu are nevoie de niciun suport colateral, de altfel fiind imposibil de crezut că ar fi fost și solicitat! Ceea ce trebuie să se mai înțeleagă este că erorile de arbitraj de la meciurile contracandidatelor a condus la o undă de antipatie nemeritată față de urmașa de drept și de fapt a Petrolului, cea care va avea nevoie, în campionatul următor, de susținerea TUTUROR prahovenilor, ci nu de lipsa de simpatie a unora, din motive independente de voința găzarilor! Mai sunt opt etape, timp în care ar fi cazul să fie numai arbitraje foarte bune la toate partidele, pentru a nu mai dea frâu liber speculațiilor!

Foto: Paul MÂINEA