Afacerile și interesele din Prahova ale celor mai bogați oameni din România

Redactia -

  1. 1. Frank Timiș 1.650 milioane euro
  2. 2. Ioan Niculae 1600
  3. 3. Familia Adamescu 1200-1300
  4. 4. Ion Țiriac 1.100-1.200
  5. 5. Dinu Patriciu 1.000-1.100
  6. 6. Gabriel Comănescu 900-1.000
  7. 7. Camelia și Corina Voiculescu 800-900
  8. 8. Zoltan Teszari 700-800
  9. 9. Veronica Drăgan 650-800
  10. 10. Ovidiu Tender 440-450

Vă prezentăm clasamentul primilor 10 în Topului celor mai bogați 300 de români, realizat de revista Capital și legăturile acestora cu județul Prahova. Deși niciunul nu este de loc de aici, majoritatea au fost atrași ca un magnet de Prahova și au derulat sau încă derulează importante afaceri în Prahova, județul nostru bogat și bine dezvoltat oferind multe oportunități economice în acest sens.

franktimisCel mai bogat roman, declarat de Capital, Frank Timiș, nu are legături de notorietate cu Prahova, afacerile sale derulându-se exclusiv în străinătate, baza fiind exploatările petroliere și în minerit. Timiș a concesionat terenuri în principal în Africa de Vest și în spațiul ex-sovietic și își dirijează afacerile de la Londra.










În schimb, Ioan Niculae, ocupantul poziției secunde în Top 300, își trage ”seva” afacerilor chiar de aici din Prahova. Acesta a deținut Rafinăria Astra Română, obținută prin privatizare în 1996. Acum rafinăria este pusă pe butuci, după ce a fost exploatată chiar și ca fier vechi, chiar și așa aducând venituri importante. Interesul la acest moment este numai de ordin imobiliar, pentru terenurile ce le deține în sudul Ploieștiului, pare-se tot Niculae fiind cel care va dirija lucrurile.

Publicitate

Ioan-NiculaeOmul de afaceri este și latifundiar, el deține prin intermediul firmei sale Interagro suprafețe întinse de teren în județ, dar și silozurile Comcereal. Ioan Niculae patronează și echipa de fotbal Astra Ploiești, pentru care a construit stadionul din Cartierul de Vest. Pasionat de fotbal, fostul ofițer de Securitate și lucrător în comerțul exterior pe vremea lui Ceaușescu s-a declarat de-a lungul timpului dezamăgit de atitudinea autorităților locale față de echipa sa, mai precis de lipsa de suport. Se vorbește din ce în ce mai mult despre faptul că acest sezon ar putea fi ultimul al Astrei în Ploiești, oficiali din cadrul clubului anunțând deja că de la anul echipa va fi mutată la Giurgiu, acolo unde Niculae construiește un stadion modern.





Legătura cu Prahova a afacerilor familiei Adamescu este foarte evidentă, în primul rând prin firma Baumeister, din Ploiești, pe care Dan Adamescu a înființat-o împreună cu Michael Dietrich, cel care ulterior a ieșit din afacere. Prin firma respectivă, componentă a trustului de construcții și imobiliare Nova, familia Adamescu a făcut afaceri importante în județ, unele controversate, precum afacerea Baumeister-Kaufland-Ploiești Industrial Parc, derulată în 2005 (un teren de 30 de hectare a trecut de la PIP, nu direct, ci prin intermediul prin Baumeister, către Kaufland, pentru construirea centrului logistic de la Ploiești). Alte afaceri imobiliare dezvoltate în zona municipiului de către Baumeister sunt Green (Parcul) Bucov și Hipodrom Residence.

dan-adamescuÎn afara faptului că societatea Astra Asigurări operează în toată țara și îi deservește inclusiv pe prahoveni, putem aminti și ziarul România Liberă, controlat de Dan Adamescu, care, bineânțeles ajunge în chioșcurile de presă prahovene.








IonTiriacIon Țiriac are legături de afaceri cu Prahova tangențiale, prin afacerile sale de nivel național, Allianz Țiriac Asigurări, Unicredit Țiriac Bank, Metro Cash & Carry, pe care fie le controlează integral sau unde deține pachete importante de acțiuni.







PatriciuDinu Patriciu a fost ani de zile parlamentar de Prahova și șeful filialei PNL Prahova, iar acum este un… simplu membru de partid în filiala respectivă. Afacerile petrolistului nu puteau să nu fie locate și în orașul ”aurului negru”, componente importante din colosul Rompetrol, ridicat de Patriciu. În 2009, acesta a vândut 75 % din acțiunile Rompetrol concernului KazMunaiGaz din Kazahstan. Rafinăria Vega, dar și Rompetrol Well Services (fosta SC Petros SA, servicii de sondă pentru extracția țițeiului și gazelor naturale), mai multe benzinării întinse în tot județul, precum și alte mici firmulițe complementare afacerii au făcut parte din imperiul petrolier al magnatului.

Astăzi, Patriciu are lanțul de magazine MicRo, destul de multe funcționând în Prahova, precum și o mică redacție a Adevărului în Ploiești.





comanescuGabriel Comănescu a reușit să pună mâna pe SC Upetrom 1 Mai SA, una dintre cele mai importante unități economice din județ. Acesta a achiziționat pachetul de acțiuni majoritar al celei mai mari întreprinderi producătoare de utilaj petrolier din România, în anul 2000, prin intermediul unei firme de… foraje de apă (adică săpa puțuri de apă!). După mai multe valuri de restructurare, Upetrom a ajuns să mai numere în prezent doar puțin peste o mie de oameni, însă lui Comănescu i-a servit foarte bine ca să-și sporească averea considerabil, acesta incluzând ulterior în grupul său platformele petroliere marine românești, mai multe vase și macarale marine și extinzându-și mult afacerile și în afară, în special în arealul Mării Negre.






camelia-si-corina-voiculescuCamelia și Corina Voiculescu dețin imperiul financiar ridicat de tatăl lor, cu multiple afaceri, cea mai cunoscută componentă fiind trustul media Intact, cel mai puternic din România, incluzând cele trei Antene, Jurnalul Național, Radio Zu etc, inclusiv un ”pui” local al Antenei 1, la Ploiești. Printre altele, în 2004, Voiculescu a achiziționat, prin Grivco, fabrica ploieșteană Feroemail, scoasă la licitație de lichidator după ce un italian, un anume Rafaelle Venditti o băgase în faliment, respectivul fiind condamnat chiar la închisoare cu executare pentru ingineriile financiare făcute aici.





TeszariZoltan Teszari deține compania RCS&RDS, al doilea operator de cablu la nivelul județului Prahova și, probabil, al României. Așadar, destui ploieșteni iau cablu tv și internet de la firma lui Teszari.









veronica-draganVeronica (Gușă) Drăgan este văduva celui care a fost considerat, ani la rând, cel mai bogat român, Iosif Constantin Drăgan. Fiica generalului Ștefan Gușă a preluat compania Butan Gas, lider în distribuția GPL-ului în sud-estul europei.











ovidiu-tenderNumărul 10 în acest top al magnaților României, Ovidiu Tender, a avut strânse legături cu Prahova, însă… destul de nefericite am putea spune, pentru cursul afacerii în sine, pentru că patronului se pare i-au adus destul profit . În luna martie a anului 2000, Grupul Tender a achizitionat societatea Atlas GIP Ploiesti, fosta Intreprindere de Carotaj si Perforare, liderul de atunci al pieței geofizicii de sondă. Miza era uriașă, pentru că societatea deținea practic harta bogățiilor subterane ale țării. Deși avea acest important atu, societatea a acumulat datorii uriașe la stat. În 2008, Tender a vândut pachetul majoritar de acțiuni concernului Weatherford, unul dintre cei mai mari jucatori de pe pia]a de servicii petroliere.

Videlmar, o firmă din domeniul viticol, fostul IAS din Urlați, achiziționată în anul 2003 poate fi trecută în contul afacerilor semieșuate, privită prin prisma datoriilor la stat, a construcțiilor ajunse în paragină etc.

Ovidiu Tender a mai avut o tentativă de a deschide, cu ani în urmă, o afacere în zona defavorizată Filipeștii de Pădure, abandonată însă destul de rapid.