Gazeta de Prahova

Atacurile militare din Siria ar putea „bombarda” şi piaţa valutară

Național

Redactia

Săptămâna trecută, din punct de vedere al cursului valutar, a fost una stabilă pentru raportul euro/leu, în timp ce monedele din regiune au avut o evoluție apreciativă față de euro.
Cursul euro a fluctuat între 4,66 și 4,6617 lei, intervalul încheindu-se la 4,6611 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,659 – 4,663 lei, cotația maximă fiind atinsă pe finalul zilei.
Evoluția leului din următoarele zile va fi influențată de atacul aerian al SUA, Marea Britanie și Franța, aprobat de statele membre ale NATO, asupra unei baze siriene, motiv de creștere a aversiunii față de risc. Investitorii își vor îndrepta atenția către activele considerate drept „sigure”, precum yenul japonez sau aurul, în detrimentul celor emergente.
Pe de altă parte, parcursul leului este influențat de situația economică, contul curent al balanţei de plăţi înregistrând un deficit de 172 milioane euro în primele două luni ale acestui an, urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, dar și de majorarea inflației luna trecută la un maxim al ultimilor cinci ani de 5%.
Membrii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului euro anticipată situându-se la 4,7369 iar pentru orizontul de șase luni la 4,70
Cursul dolarului american a fluctuat între 3,7657 și 3,7824 lei, la finalul perioadei media fiind stabilită la 3,778 lei, când cotațiile din piața valutară s-au mișcat între 3,768 și 3,787 lei.
Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,179 și 1,189 franci/euro, astfel ca media ei a scăzut de la 3,9561 la 3,9268 lei, la sfârșitul perioadei cursul fiind stabilit la 3,9301 lei.
În piața monetară, fluctuațiile indicelui ROBOR au fost minore. La sfârșitul perioadei, cel la trei luni stagna la 2,07%, cel la șase luni a scăzut la 2,41%, iar cei la nouă și 12 luni s-au stabilizat la 2,48%, respectiv 2,53%.
Raportul CFA România prognozează o majorare a ratelor de dobândă. Rata medie a ROBOR cu scadența la trei luni anticipată peste 12 luni este 3,02%.
Perechea euro/dolar a continuat să se miște intre 1,22 și 1,24 dolari, tranzacțiile de la finalul perioadei fluctuând între 1,2307 și 1,2346 dolari, piețele americane închizându-se vineri la 1,2332 dolari.
Euro s-a apreciat după ce au apărut declarații ale unor oficiali BCE care făceau referire la posibilitatea începerii procesului de majorare a dobânzii de politică monetară, care se află de mai multă vreme la 0%.
Alți factori care au influențat investitorii au fost război comercial SUA-China și anticipare atacului asupra Siriei,
După o perioadă lungă de scădere, criptomonedele au crescut după ce au apărut informații că fondul de investiții condus de George Soros va face plasamente în acestea.
Indicele compozit calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 8.111,31 dolari.
Analiza cuprinde perioada 9 – 13 aprilie.

Citeste mai departe

Imagini de la recuperarea cu suport aero realizata astazi pe Valea Albă, de catre salvamontistii prahoveni si elicopterul pus la dispozitie de catre Inspectoratul General pentru Aviatie si Departamentul pentru Situatii de Urgenta.Din pacate, astazi a fost situatia in care cel mai negru gand al salvamontistilor cand merg sa recupereze un decedat, devine realitate , cel in care trupul gasit sa nu fie al persoanei cautate, ci al unei alte persoane neanutate ca disparuta, cum s-a intamplat si acum, ca in multe alte situatii. Actele gasite asupra victimei ne confirma ca aceasta nu este persoana anuntata ca disparuta acum 2 saptamani, fiind vorba de o persoana cu un al nume, domiciliata in Giurgiu. Continua cautarile, continua consumul de resurse umane si materiale, continua expunerea la risc, dar , noi nu putem spune "NU", noi nu putem spune "NU se poate" !

Publicată de Salvamont Romania - Dispeceratul National Salvamont pe Duminică, 17 martie 2019
Fără categorie
Statistici T5
Inline
Inline