Bătrân naiv lăsat fără ultimele economii. Află ce trebuie să faci ca să nu păţeşti ca el

Redactia -

Bătrân naiv lăsat fără ultimele economii. Află ce trebuie să faci ca să nu păţeşti ca el

La data de 04.01.2012, un bărbat în vârstă de 84 de ani din comuna Puchenii Mari a reclamat faptul că la domiciliul său s-au prezentat doi bărbaţi necunoscuţi, care sub pretextul că sunt cunoştinte ale fiicei. Cei doi suspecţi au afirmat că trebuie să-i restituie reclamantului suma de 100 lei, pe care o împrumutaseră de la fiica lui, în acest sens înmânându-i acestuia o bancnotă de 200 lei. Soţia reclamantului a luat bacnnota şi a intrat într-o cameră unde ţinea banii, dar s-a răzgândit şi a dat necunoscuţilor bancnota înapoi, aceştia plecând. La scurt timp, reclamantul a observat că din locul unde îşi păstra banii lipsea suma de 3.200 lei.

Semnalmentele celor doi suspecţi: 

 – Barbat, 1,70 – 1,75 m înălţime, brunet, faţă rotundă, statură atletică. Pe cap purta o şapcă de culoare închisă, blugi bleumarin şi geacă închisă la culoare. 

 – Barbat, 1,80 – 1,85 m, ten deschis, faţă ovală, prelungă, statură astenică. Purta o şapca de culoare închisă, blugi bleumarin şi geacă închisă la culoare.

Cercetările sunt continuate în vederea descoperirii autorilor.

Feriţi-vă de escroci! Sfaturi preventive pentru a nu le cădea victimă:

 – nu daţi obiecte de valoare (bani, bijuterii, telefoane mobile, etc.) pentru efectuarea unor descântece sau vrăji. Profitând de neatenţia dumneavoastră escrocul le va înlocui cu bunuri fără valoare.

– nu încercaţi să faceţi tranzacţii prin eludarea legilor, acestea fiind terenul fertil al escrocilor. Dacă vă tentează totuşi realizarea unei tranzacţii, nu daţi niciodată banii înainte.

– evitaţi oamenii care se laudă, pozând în oameni cu “relaţii”, “descurcăreţi”, şi sunt gata să ajute, să intervină, să procure lucrul de care aveţi nevoie, evident contra cost (de regulă foarte scump), deoarece, zic ei, trebuie unsă “rotiţa” principală, aceştia fiind tot felul de şefi, în posturi cheie, care nu au încredere în oricine (cu ei nu se pune problema, căci sunt “prieteni la cataramă”) şi trebuie să “împingă” şi aceştia mai departe, căci numai aşa se poate porni tot “angrenajul”  şi atinge ţinta dorită. În aceste cazuri escrocheria poartă numele de trafic de influenţă.

– escrocii se laudă că pot să procure orice, în măsura în care minciuna nu are limite…  Mulţi se laudă cu “relaţii” la poliţie, la paşapoarte, la procuratură, judecătorie sau la primărie. Alţii se prezintă “ofiţeri de poliţie” sau “procurori”.

– naivii care primesc în casă astfel de escroci şi, de regulă, în locuinţe se perfectează “tranzacţiile” se pot trezi cu pereţii goi, căci şarlatanul trece uşor la furt, sau vinde ponturile unor confraţi de “specialitate” (încasând şi de aici un câştig). Nu uitaţi să vă asiguraţi securitatea locuinţei dumneavoastră când primiţi în casă astfel de vizitatori.

– escrocii folosesc adesea legitimaţii false, atribuindu-şi tot felul de calităţi, de la inspectori în ministere, organe ale puterii şi administraţiei de stat, la persoane în diferite posturi cheie. Verificaţi cu atenţie actele prezentate. Mulţi escroci se travestesc sau se legitimează cu acte furate

– nu întocmiţi cu astfel de persoane chitanţe de mână pentru sumele “împrumutate”. Greu mai vedeţi banii şi, de cele mai multe ori, deloc.

– nu primiţi în gaj, pentru sumele date, buletinele de identitate oferite de aceste persoane. Ele pot fi false sau furate.

– nu vă încredeţi în bişniţari! Aceştia sunt o categorie aparte de speculanţi, mulţi fiind şi escroci. Nu vindeţi sau cumpăraţi bunuri prin intermediul lor

– înşelăciunea practicată de aceştia este “şmenul”. “Şmenul” este un teanc de hârtii de forma unor bancnote, autentice fiind numai două bancnote, cea de deasupra şi ultima din teanc. Prin acest truc se lasă impresia că tot teancul de bani este autentic. Ca să le reuşească înşelătoria, se pun la repezeală “banii” (teancul ) în mâna victimei, iar apoi toţi escrocii dispar, afirmând că şi-a făcut apariţia un lucrător de poliţie. Victima bagă repede banii în buzunar şi dispare şi ea, trezindu-se mai târziu cu un teanc de hârtii fără valoare în buzunar…

– anunţaţi imediat organele de poliţie la apariţia unor astfel de indivizi.

– nu daţi mită; legea pedepseşte aspru atât luarea, cât şi darea de mită!

– nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte care se pretind a fi din aur, de la cetăţeni străini sau bişniţari. Riscaţi să cumpăraţi simple tinichele.

– Înainte de a cumpăra, solicitaţi vânzătorului să autentifice marfa la o unitate de bijuterie. Veţi constata că vânzarea va fi anulată pe loc.

  • dacă sunteţi suferind, nu apelaţi la vraci. Aceştia sunt, de cele mai multe ori şarlatani !