Timpul estimat pentru citirea articolului este 113 secunde

țiva arhitecți vor să restaureze Crucea Eroilor Neamului, cunoscută drept Crucea de pe Caraiman, și au făcut un proiect pentru monumentul considerat la începutul secolului al XX-lea cea mai înaltă structură metalică din Europa, situată la mai mult de 2.000 de metri altitudine.

Crucea a fost înălțată pe vremea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României, pentru românii căzuți în Primul Război Mondial și cu scopul de a fi văzută de la o distanță cât mai mare.

Pentru că în prezent Crucea de pe Caraiman se află într-o stare de degradare accentuată, arhitectul Dan Manea, din Sinaia, membru al Clubului Rotary Sinaia, a lansat o campanie de stangere de fonduri prin care vrea să o restaureze.

Denumită „Dați un ban pentru Caraiman!”, după modelul „Dați un leu pentru Atheneu”, campania lansată de Fundația Rotary își propune să restaureze, să realibiliteze și să reintroduca în circuitul turistic monumental vechi de aproape o sută de ani.

Arhitectul arată că restaurarea completă trece de 100.000 de euro, dar până acum a fost realizată autorizarea proiectului în valoare de 15.000 de euro.

Arhitecții spun că monumetul este la fel de important ca Turnul Eiffel din Paris, Statuia Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro sau Statuia Libertății din New York. Au fost construite în aproximativ în aceeași perioadă și pot fi comparate că realizare inginerească și simbolistică.

În plus, la momentul finalizării lucrărilor de execuție, în 1928, Crucea de pe Caraiman era cea mai înaltă structură metalică din Europa, fiind situată la mai mult de 2.000 de metri altitudine.

Specialiștii arată că monumentul de pe Caraiman are unele asemănări cu Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși și poate fi considerat la fel de important pentru colecția românească a arhitecturii de fier din perioada 1850-1940: ambele au fost executate de specialiști români, sunt realizate din feroaliaje produse la Reșița și au înălțimi foarte apropiate- Coloana Infinitului-29,33m, Crucea de pe Caraiman-30,86 m.

De asemenea, ambele au fost create în perioada interbelică: Coloana Infinitului între 1936-1938, iar Crucea de pe Caraiman între 1926 și 1928. Sunt amândouă monumente dedicate eroilor neamului.

M-am săturat până peste cap de manelişti!

Timpul estimat pentru citirea articolului este 196 secunde Florin Salam este un artist care apare î

1 Mai, mârlanii şi seminţele

Timpul estimat pentru citirea articolului este 147 secunde Am ieşit ieri cu familia în poate singu

Petrolul ’52 câștigă, fără adversar, cel mai important „meci”. Dar cu ce preţ!

Timpul estimat pentru citirea articolului este 187 secunde Gata, se ştie deja că singura participa

Ploieștenii în marea epopee națională a întregirii neamului

Timpul estimat pentru citirea articolului este 753 secunde După cum este bine cunoscut, România in

Inline
Inline