Chivulete jr. a făcut circ la Ploieşti

Redactia -

Partida dintre nou-promovatele SC FC Petrolul Ploieşti şi CSU Voinţa Sibiu trebuia să fie un eveniment atractiv, ţinând cont de perpetuarea duelului din Seria a II-a a eşalonului secund, dintre cele două echipe. Dacă Petrolul a promovat, în vară, câştigând seria, Sibiul a beneficiat de refuzul licenţierii unor echipe şi a fost invitată astfel să joace un dublu meci de baraj, cu Săgeata Năvodari, pe care şi l-a adjudecat. Deci nu a fost invitată de LPF de pe locul al IV-lea, cum – total neelegant – a afirmat managerul general Vivi Răchită, imediat după meci, probabil încă sub imperiul jenei generate de către un arbitru. Andrei Florin Chivulete (foto; www.oradesibiu.ro), care este clar că nu mai are ce căuta în Liga I,. Dacă nu cumva  chiar şi mai jos. Tatăl lui, Florin Chivulete, a rămas în memoria iubitorilor de fotbal ca protagonist al celebrului scandal al „folcloristelor”, de la Piatra Neamţ, acolo unde li s-au oferit unor arbitri francezi servicii demne de edificii cu felinare roşii la intrare. Acum ,fiul se bagă în alt fel de scandaluri. Recent a fost chemat – şi va fi rechemat, a afirmat el însuşi – la Direcţia Naţională de Anticorupţie. DNA, pe înţelesul tuturor. Ca martor, a explicat reporterilor de la televiziuni. Şeful lui, Vasile Avram, a rămas însă pe loc atunci, reţinut pentru 29 de zile. Într-un astfel de context, aveam credinţa că Andrei Chivulete – Chivulete jr, pentru a-l deosebi de părintele cu trecut pe lângă legea fotbalului – va sufla şi în iaurt la oricare meci urma să mai fie trimis. Mai ales că era cam cunoscut ca având o specialitate de a le face praf.

În această rundă, delegat pe „Ilie Oană”, o arenă care merită un respect deosebit, de la toţi cei care îi calcă pragul, dl arbitru Andrei Chivulete şi-a făcut de cap. Când favorizând o echipă, când – în compensaţie şi la alibi, de fapt – pe cealaltă. Mai câştigate au fost gazdele. Petrolul începuse în trombă, faza de mare spectacol a lui Adrian Borza, din minutul 8, fiind transformată, simplu, în gol, de latul lui Aleksandar Stojimirovic, sârbul aflat la prima sa reuşită pentru „lupi”. Original modul de a se bucura al ex-iugosalvilor din teren şi de pe bancă, imediat după deschiderea scorului! Dacă am înţeles bine, mimau că sună la un telefon mobil imaginar, probabil ca să anunţe marea veste. Apoi, fazele calde de poartă au dispărut cu desăvârşire, liniştea planând pe teren, nu şi în tribune, unde 6.000 de iubitori ai fotbalului urmau cu sfinţenie tonul dat de galerie, iar într-o formă de zile mari.

Probabil că neplăcut surprins de mersul lucrurilor de pe gazon, Chivulete jr. şi-o fi zis să iasă el în „prim-plan” cu ceva. Şi a reuşit în minutul 30: l-a eliminat aiurea pe sibianul Claudiu Bunea, la o fază la care, dacă musai voia să se dea în stambă, era suficient un cartonaş galben. Reluările postului care a transmis în direct meciul nu justifică deloc expulzarea de pe teren al lui Bunea. Am vorbit cu jucătorul după meci, se mai calmase după ce era gata-gata să-l ia la bătaie, acolo, pe gazon, pe central, şi mi-a spus că a atacat mingea, pe care a şi atins-o, într-o contră ceva mai bărbătească cu Opriţa. Petrolist care s-a aruncat, apoi, în afara terenului, privind spre arbitru şi, apoi, zvârcolindu-se de durere, spre spaima fanilor echipei sale, care au crezut că şi-ar fi rupt piciorul. Tratat, s-a ridicat bine mersi şi a continuat să joace, foarte bine, încununându-şi evoluţia cu trei goluri şi provocarea dibace a unei eliminări. Mi-a amintit Claudiu însă şi că a primit al doilea „roşu”, în acest tur, primul arătându-i-l – aţi ghicit? – Andrei Chivulete, la Sibiu, la meciul cu FCM Târgu Mureş. Tot el mi-a spus că echipa ardeleană a avut parte de trei eliminări, toate dictate de către acelaşi arbitru. În acest tur de campinat, evident. Mai mult, că Voinţa a fost sancţionată cu patru lovituri de la „11 metri”, toate dictate de – da – Chivulete jr., această bestia nera pentru „alb-verzi”. Însă, tânărul cu faţă de copil nevinovat, căruia îi place, şi când arbitrează, să-şi toarne tone de gel în păr, nu şi-a terminat „recitalul”, atunci. În mitanul secund, după ce a dictat corect penalti şi eliminare contra Sibiului, fostul petrolist şi astrist Bogdan Miron căzând victimă, dar justificat, la driblingul aceluiaşi Stojiomirovic, în careul mare, penaltiul fiind transformat de Daniel Opriţa, arbitrul a pus-o pe var şi la cealaltă poartă. Total aiurea. La un şut al lui Răzvan Dâlbea, de la 22 de metri, Cristian Melinte s-a întors cu spatele şi a amortizat lovitura. Junele Andrei s-a trezit că-i dă cartonaş galben şi-l sancţionează cu un penalti. Era minutul 60, iar cu două minute mai devreme, Opriţa bifase „dubla”, cu capul, dintr-o centrare frumoasă a lui Florentin Dumitru. Ca şi la primul gol al Petrolului, vinovat a fost căpitanul Voinţei, ex-astristul Nicolae Grigore. Iulian Popa nu a refuzat cadoul compensatoriu al lui Chivulete jr. şi scorul s-a mai strâns.

Curiuos, cu doi jucători mai puţin în câmp, oaspeţii au pus presiune pe careul advers, câteva minute bune pasând în voie şi ameninţând serios poarta lui Cristian Zimmermann. video-s-a-intors-cu-spatele-la-penaltyVă închipuiţi ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi redus scorul. Noroc că sibienii, mai puţini pe iarbă, şi-au pierdut din forţe  încet-încet, implicit din aplomb. Aşa că, meciul curgea spre un 3-1, deşi Vivi Răchită avea de ceva timp trei atacanţi pe teren,. pe lângă titularul Opriţa mai intrând, la reluare, sârbul Nikola Komazec şi, în minutul 63, tânărul Mihai Roman. Fără folos, însă, pe tabelă. Asta până în al doilea minut de prelungiri, când Komazec a forţat o lovitură de la „11 metri şi i-a ieşit, circarul de arbitru nedorind să nu aibă el ultimul cuvânt. Nu a mai dat pe nimeni afară, dar a arătat iar, pentru a treia oară într-un singur meci, punctul cu var. Moment în care banca Sibiului a luat foc, oficialii cerându-le jucătorilor să iasă de pe gazon. La conferinţa de presă însă, directorul tehnic Sandu Tăbârcă a negat că aceasta ar fi fost intenţia, dorindu-se doar să se atragă atenţia, printr-o scurtă formă de protest. Cert este că portarului Răzvan Dănălache i s-a spus ceva, băiatul a arătat că a înţeles şi, apoi, au văzut, de fapt, şi spectatorii ce şi cum. S-a… întors cu spatele (foto; www.ziarelive.ro) la executantul loviturii de la „11 metri, Opriţa, care a făcut hat-trickul în cel mai simplu mod cu putinţă. Dar s-a supărat Andrei Chivulete şi i-a arătat apărătorului buturilor, vorba vine, cartonaşul galben. Nu s-a înţeles de ce a dictat totuşi şi repetarea penaltiului, pe care acelaşi jucător l-a mai transformat încă o dată, pentru 4-1. De data aceasta, cu Dănălache predându-se cu braţele ridicate, în timp ce coechipierii lui se aflau prin preajma cercului de la centru. Bine că, apoi,  s-a declarat terminat circul!

Din tot acest joc, cel mai frumos moment a fost un  lob senzaţional al lui Opriţa, fără discuţie „omul meciului”, trimis din lateral dreapta spre colţul lung, în minutul 59, goal-keeperul Sibiului salvând miraculos din apropierea vinclului. Dacă arbitrul i-ar fi lăsat pe fotbalişti să joace, cu siguranţă că am fi avut ce vedea. Pentru că nu a făcut-o, a ieşit ce a ieşit şi ar fi de sperat ca – dacă Ioan Crăciunescu va da curs memoriului conducerii Voinţei, privind recuzarea pe tot sezonul a lui Andrei Chivulete – nici pe la partidele Petrolului să nu mai fie văzut. Pentru o vreme sau chiar de tot. La disputa cu Sibiul, Răchită a făcut apel la următorii jucători: Zimmermann 6.5 – M. Tudor 6, Sipovic 6.5, Melinte 7, P. Stoica 6 – Enescu 6 – Borza 7 (57 Komazec 6.5), Fl. Dumitru (cpt) 7, Stojimirovic 7.5 (63 M. Roman 6) – V. Negru 6 (75 Bărbulescu 6), Opriţa 9. Alexandru Pelici a mizat pe următorul „11” şi tot pe trei rezerve: B. Miron 4 – Maghici 6, Forika 6 (48 Dănălache 5.5), N. Grigore (cpt) 4, Tătar 5.5 – Cl. Bunea 5.5, Beza 5, Dâlbea 6.5, I. Popa 6.5 (79 I. Matei) – C. Coman 5 (72 C. Lungu). Arbitrul bucureştean nu a meritat mai mult de nota 3, în schimb asistenţii lui, nemţeanul Vladimir Urzică şi braşoveanul Stelian Slabu, câte un 7.