Cum acţiona gruparea acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani

Redactia -

Cum acţiona gruparea acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 29.09.2016, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat un număr de 34 percheziții domiciliare și la sediul unor societăți comerciale din județele Prahova, Ilfov, Suceava, Iași și din municipiul București, acțiunea vizând un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Din verificările efectuate a rezultat că, în perioada 2012-2014, administratorii unui număr de 20 de societăți comerciale au înregistrat în evidențele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale având ca drept scop sustragerea de la plata taxelor și impozitelor.

În baza facturilor emise de societățile ‘fantomă’, controlate de suspecți, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 37.950.712 lei, constând în impozit pe profit neconstituit și taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 117.746.750 lei.

În vederea recuperării prejudiciului s-au dispus măsuri asiguratorii până la concurența prejudiciului creat.

Perchezițiile au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ‘Matei Basarab’ din Ploiești și al polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Ploiești.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit.c din Legea nr. 241/2005 și spălare a banilor prev. de art. 29 al. 1 lit.a din Legea nr. 656/2002.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom reveni și cu alte comunicate pentru informarea opiniei publice.

Facem precizarea că, începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA