Cum se poate pierde copilăreşte, în ultimul act, un meci dominat în rest de CSU Asesoft

Redactia -

Cum se poate pierde copilăreşte, în ultimul act, un meci dominat în rest de CSU Asesoft

Când domini toată prima repriză a meciului contra echipei CSU Atlassib, în Palatul Transilvania din Sibiu, în tribunele căruia asistenţa s-a trezit abia în ultimele 5 minute de joc, când intri în sfertul al patrulea cu un ecart de 11 puncte, după primele două acte câştigate lejer, cu 24-17 şi, respectiv, 15-11, iar după pauză îţi conservi diferenţa de la pauza mare, nimeni şi nimic nu te poate împiedica să te impui, chiar şi la numai un punct diferenţă. În niciun caz, nu pierzi o partidă avută 35 de minute la îndemână. Dar, dacă te blochezi psihic şi te enervează la culme arbitrajul trioului format din Gabriel Dima, Alexandru Anica şi Vlad Ioniţă, care au luat decizii aiurea pro-Sibiu, cu zâmbetul pe buze, cu precădere în ultimul act, imposibilul devine posibil. Başca, statistica va reţine şi un deficit de şapte puncte, diferenţă mincinoasă, stabilită după dublul fault tehnic dictat de către Anica, în penultima secundă, ca urmare a protestelor justificate ale lui Cătălin Burlacu (foto, în echipament alb, privind aruncarea la coş; www.csuasesoft.to) şi Rade Dzambic, ultimul fiind bruscat pe teren de un bodyguard! De altfel, a fost foarte sugestiv ordinul lui Dima, după ce s-a auzit sirena, adresat colegilor săi de brigadă: „Haideţi să plecăm urgent la vestiare!”. După un 17-17, în sfertul al treilea, a venit dezastrul, 16-34 şi, bineîneţeles, insuccesul: 72-79. Deci, încasând 45 de puncte in trei sferturi din timpul total de joc, CSU Asesoft, căci despre fosta campioană e vorba, a primit nu mai puţin de 34 în doar 10 minute, ultimele mai precis. Incredibil pentru baschetbalişti cu o asemenea experienţă şi valoare.

La final, preşedintele executiv al CSU Asesoft Ploieşti, Ionuţ Georgescu, a declarat pentru www.totalbaschet.ro: „A fost un meci disputat, în care noi am jucat foarte bine, mai ales în prima repriză. Am avut o apărare excelentă, care a continuat în mare parte şi în repriza a doua. Din păcate, noi am pierdut acest meci, nu l-au câştigat sibienii. Nu vom da vina pe arbitraj sau pe alte aspecte auxiliare, în privinţa celor întâmplate pe teren. Am făcut nişte greşeli pe faza ofensivă, la ieşirea din presing, am pierdut mingi şi am permis gazdelor să revină, de la 11 puncte avans, la scor egal şi, chiar, să preia conducerea, pentru ca apoi să avem un final de meci strâns. Ce pot să spun este că, aşa cum probabil s-a văzut şi la TV, toată lumea se întreabă de ce jucătorii lui CSU au fost nervoşi la final. Cred că imaginile au explicat totul. A fost un meci de mare angajament şi, dacă ar fi să mă leg de faza din ultimele secunde, pot să vă spun că, după coşul de trei puncte marcat de Vlahovic, noi am revenit la 73-72 pe tabelă, am încercat să facem fault, cu cinci secunde înainte de final şi l-am şi făcut, de altfel, dar nu a fost fluierat. Nu odată, ci de trei ori!”. În ceea ce-l priveşte, antrenorul principal Vladimir Arnautovic, acesta a luat o poziţie diferită faţă de cea din sală, când a mai protestat, fără efect însă, la deciziile părtinitoare ale arbitrilor, el precizîând pentru acelaşi site că „nu vreau să vorbesc despre arbitraj. Probabil că jucătorii mei au dreptate, dar nu vreau să vorbesc despre arbitraj. Băieţii au fost foarte afectați de o manieră de arbitraj pe care eu, unul, nu o înțeleg. Știu că aici, în România, e obișnuință să acuzi arbitrii de furt, însă eu nu vreau să spun asta, ci doar că nu înțeleg criteriul de arbitraj. Sibiul a avut 35 de aruncări libere tot meciul, noi  – doar 7, iar după trei sferturi bune,, în al patrulea primesc 34 de puncte. De aceea spun că nu înțeleg maniera de arbitraj. Sunt dezamăgit că am pierdut niște mingi pe presingul Sibiului, mingi pe care nu aveam voie să le pierdem, iar asta este problema mea principală, nu arbitrajul. Totodată, trebuie să văd ce s-a întâmplat în ultimul sfert, atunci când am primit atâtea puncte”. Cum vine sâmbătă, 10 decembrie 2011, disputa cu BC Mureş Târgu Mureş, cu siguranţă că Dado Arnautovic va avea mult de lucru, pe termen foarte scurt, cu elevii săi. Mai ales că, pe 17 decembrie 2011, la Brazi, va sosi şi BC Timişoara, aceste meciuri având o importanţă mare pentru ierarhia finală a turului de campionat.

Arnautovic a mizat, la Sibiou, pe un lot din care a lipsit, şi de data aceasta, americanul Michael Jones, nerefăcut după accidentarea de la Mediaş, dar – mai puţin obişnuit – a beneficiat de doi baschetbalişti care au bifat câte un „double-double”, căpitanul Cătălin Burlacu şi Drasko Albijanic (foto, aruncând la coş; www.csuasesoft.ro). Iată echipa lui Dado: Aleksandar Vlahovic (14 puncte; 2×3), Szijarto Levente (7; 1×3),  Cătălin Burlacu (19; 2×3/10 recuperări, 4 ofensive şi 6 defensive), Drasko Albijanic (20/13 recuperări, 6 ofensive şi 7 defensive), Andrei Căpuşan (6)/Rade Dzambic (6),  Vlad Dumitrescu, Anton Kazarnovski, Vlad Negoiţescu. Cătălin Vulc, asistat de tatăl său, Mircea Vulc, a optat pentru următorul efectiv: Jaytonah Nyankun Wisseh (32; 3×3), Nikita Harcenkov (5), Kaylone Montrell Riley (12), Cristian Crăciun (4; 1×3), Devon Andre Austin (6)/Michal Lamont Kearse (20; 1×3), Cristian Ban, Mihai Corneliu Popa.

După etapa a XII-a, noul lider este CSU Atlassib Sibiu, cu 22 de puncte (10 victorii şi 2 înfrângeri), pe treapta a doua a podiumului a căzut BC Timişoara, cu 21 de puncte, însă cu un joc mai puţin disputat (10 succese şi 1 eşec), iar pe a treia a picat CSU Asesoft, cu acelaşi număr de puncte ca bănăţenii, 21, dar după 9 victorii şi 3 înfrângeri, ploieştenii întrerupându-şi seria de nouă partide consecutive fără să piardă. Imediat în spatele lor este plasată Gaz Metan Mediaş, 20 de puncte (9 succese şi 2 eşecuri), tot cu o partidă mai puţin disputată, ca şi BC Timişoara.