De ziua libertăţii presei, raport cu privire la încălcarea drepturilor jurnaliştilor

Redactia -

De ziua libertăţii presei, raport cu privire la încălcarea drepturilor jurnaliştilor

Ieri, 3 mai, a avut loc Ziua Mondială a Libertăţii Presei, celebrând independenţa actului jurnalistic la nivel global şi valorile fundamentale pe care exercitarea sa le garantează în cadrul statului de drept. Cu această ocazie, Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat Raportul FreeEX privind libertatea presei in România şi principalele modificări de direcţie pe care presa, în ultimele 12 luni, le-a suferit.

Printre principalele concluzii ale raportului, menţionăm:

• Politizarea media a ajuns la cote îngrijorătoare, mulţi aleşi ai poporului, cât şi consilieri din primul eşalon al politicii, devenind patroni sau manageri de presă înainte de anul electoral 2012. Printre numele cele mai sugestive, menţionăm Sebastian Lăzăroiu, Vasile Dâncu, Dan Andronic, Cozmin Guşă.

• În urma stagnării pieţei de publicitate, mulţi factori decizionali din presă, în special cea scrisă, au trebuit să găsească noi metode de finanţare. În aceste condiţii, advertiserii au putut pune presiuni asupra organelor media, ceea ce a încălcat de multe ori prestarea obiectivă şi echidistantă a actului jurnalistic

• Pentru prima oară în mulţi ani, statul a redevenit un actor esenţial pe piaţa de publicitate, îngrijorătoare fiind însă, conform raportului, modalităţile lipsite de transparenţă în care multe dintre contractele cu statul s-au desfăşurat. Pe acest fundal, corporaţii de presă din străinătate şi-au retras investiţiile în media românească, acuzând interese oligarhice şi presiuni politice.  

• Administraţia generală şi cele locale au investit fonduri în promovarea actorilor politici de diverse culori, o parte a finanţării acestor acte publicitare realizându-se din banii contribuabililor.

• Calitatea actului jurnalistic a continuat să se degradeze, fiind adeseori preferate dezbateri sterile între actori politici în locul transmiterii de informaţii vitale pentru cetăţeanul de rând. Ştirile politice şi cele din mediul monden au acaparat aproape în totalitate sfera media, în defavoarea unor domenii de interes precum Cultură, Economie, Evenimente Sociale. Totodată, s-a intensificat procesul de fabricare a ştirilor.

• Jurnalismul de investigaţie a ales predominant calea onlineului,fiind considerat insalubru de mulţi dintre patronii de trusturi şi investitori în presa scrisă. Ca urmare a acestui fapt, el a devenit preponderent o preocupare a jurnaliştilor independenţi.

• Politicienii, în special cei ai Puterii, au continuat să depună iniţiative legislative menite  să intimideze jurnaliştii. Totodată, s-au intensificat căderile în ilegalitate, mergând până la tentative de restricţionare a accesului presei la dosare de natură publică.

• Intrarea în vigoare a noului Cod Civil a adus cu sine efecte care restricţionează abuziv libertatea de exprimare. Unui jurnalist i s-a interzis printr-o sentinţă judecătoarească să mai scrie despre soţia unui deputat.

• Încrederea românilor în presă s-a situat la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.