Doar remiză albă în Giuleşti pentru băieţii lui Cosmin Contra

Redactia -

La cum arată Rapidul în returul ediţiei 2012-2013 a campionatului Ligii I, ca urmare a declarării procesului de insolvenţă al clubului de fotbal din cartierul bucureştean Giuleşti, şi la pretenţiile de mărire ale Petrolului, locurile 1-4 la finele sezonului, era de aşteptat ca – deşi disputată pe arena „alb-vişiniilor” – partida de sâmbătă seară să fie abordabilă pentru vizitatori. Însă, jucătorii lui Marian Rada au fost împinşi de la spate de o galerie care trăieşte momentul actual la puls 200 şi încearcă să ia asupra sa presiunea pusă de adversari unei trupe eterogene, în care şi-au făcut loc trei tineri obişnuiţi cu al treilea eşalon. Cine a citit numele de pe banca de rezerve a Rapidului şi, apoi, pe cele de pe cea a Petrolului nu s-ar fi îndoit că se punea doar problema scorului cu care „lupii” vor câştiga din nou în faţa unora dintre rivalilor tradţionali, de care nu trecuseră din anul 2000! Şi pe teren s-a văzut diferenţa de valoare dintre cele două formaţii, însă nu a fost de ajuns pentru ca oaspeţii să şi câştige, fiindcă – spre deosebire de Galaţi, la meciul contra Oţelului – nu a mai intrat în joc şi… Zeiţa Fortuna, care să le aducă un gol petroliştilor, pe final de meci. Prin atacuri sterile – apărute în urma unei posesii prelungite, dar deloc creând oportunităţi de gol, ocaziile cu adevărat mari venind abia în ultimele 10 minute, în disperare de cauză – nu s-a putut mai mult decât o remiză albă, în Giuleşti: 0-0. Aşa cum a recunoscut antrenorul Cosmin Contra, pe arena purtând numele unui fost tehnician al Petrolului, de dinainte de ’89, Valentin Stănescu – cel sub conducerea căruia, rapidştii au cucerit primul lot titlu din istorie, chiar pe stadionul oaspeţilor lor de sâmbătă -, găzarii nu au câştigat un punct, ci au pierdut două.

Cu Grozav la fel de indolent, de la care s-a aşteptat însă o sclipire, fiind ţinut 83 de minute pe teren degeaba, cu Bokila mai puţin speculativ ca altădată, cu o linie de mijloc dispusă la efort, dar nu şi la a demonstra inteligenţă, Hoban, Marinescu şi Mojica (foto, în stânga, în duel aerian cu Nicolae Grigore; www.gsp.ro) „călcându-se pe bocanci” adesea, cu schimbări cam târzii, deşi au adus un mic plus, era greu să se ia toate cele trei puncte în faţa unui Rapid ambiţios, dispus să lupte până la sacrificiu, dar nimic mai mult. În prima repriză, oaspeţii au periclitat buturile adverse doar la o lovitură de cap a golgheterului Petrolului – care l-a lovit în „6 metri” pe coechipierul său bolivian, scăpat cu… tricoul nerupt de Abrudan, infracţiune ignorată de arbitrul Sebastian Colţescu, aşa cum a făcut-o şi în cazul unui clar al doilea avertisment pentru acelaşi fundaş central dreapta al Rapidului – şi după două driblinguri de manual ale lui Geraldo, în suprafaţa de pedeapsă adversă, încheiate cu o centrare „bâlbăită” de Pecanha şi Mardare. Reluările peste sau pe lângă poartă ale lui Grozav nici nu au meritat să fie trecute la capitolul „ocazii de gol”!

Şi în repriza secundă, Contra a aşteptat, vreme de un sfert de oră, un declic al elevilor săi, dar – cum acesta nu a venit – a fost obligat să „mute” de două ori, menţinându-l însă pe internaţionalul român şi în continuare pe gazon, aşa cum am scris mai sus. Rapidiştii au mai prins ceva curaj, însă nu i-au dat chiar foarte mari emoţii fostului lor portar, Bornescu rezolvând simplu jumătăţile de ocazii ale gazdelor. Văzând că scapă victoria, antrenorul „galben-albaştrilor” l-a băgat târziu pe teren pe Sauvadet, francezul fiind la originea fazei care putea decide în ceasul al 12-lea victoria „galben-albaştrilor”, pasa lui perfectă pentru Bokila fiind continuată de cel din urmă cu un şut în cross, de la 14 metri, dreapta, direct în bara de la colţul lung. Era minutul 90+3 şi nimic nu s-a mai putut face. De altfel, cum nu s-a întâmplat şi când Alcenat (82), cel mai bun jucător al oaspeţilor, a centrat în careu, Mardare l-a luat la ţintă pe… Pecanha, iar pe deviere, Younes a trimis pe lângă poartă, de la 8 metri, blocat de Al. Coman, cu preţul unei accidentări ce l-a scos din teren pe junele rapidist. Degeaba l-a eliminat, pentru două cartonaşe galbene, Colţescu pe Abrudan, după ocazia lui Bokila, acea decizie trebuind s-o aibă, reamintim, încă din primul mitan! La fel de concesiv a fost olteanul şi cu Grigorie, care trebuia să plece şi el mai devreme la vestiare. Însă, asta nu scuză cvasi-ineficienţa unei echipe a Petrolului care nu reuşeşte în 2013 să convingă prin joc, chiar dacă a câştigat 7 puncte, în trei meciuri, dintre care două disputate pe teren străin. Vor veni Dinamo şi, respectiv, CFR Cluj, la rând, pe „Ilie Oană”, iar dacă nu se va înregistra un plus evident de exprimare ar putea să fie ceva deranj.

RAPID: Pecanha 6 – Al. Coman 6 (85 – Ad. Grigore), Abrudan 4, Mardare 5.5, N. Vasile 5.5 – N. Grigore 6 – M. Roman 7, E. Dică 6.5, Grigorie 5.5, Martin 5.5 (46 – Ciolacu 6) – Pancu (cpt) 5.5. Antrenor: Marian Rada.

PETROLUL: Bornescu 6.5 – Alcenat 7.5, Geraldo 7, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 6 – L. Marinescu (cpt) 6.5, Hoban 6 – Boudjemaa 5.5 (64 – Renan 5.5), Mojica 6 (64 – Younes 6), Grozav 5 (83 – Sauvadet) – Bokila 6. Antrenor: Cosmin Contra.

Au arbitrat: Sebastian Colţescu 5.5 (Craiova) – Adrian Radu Ghinguleac 6.5 (Bucureşti) şi Ovidiu Artene 7 (Vaslui).

Arbitru de rezervă: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea).

Observatori: Rodion Cămătaru (Craiova), pentru joc, şi Cornel Sorescu (Piteşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Boudjemaa (4), Abrudan (19 şi 90+4), Al. Coman (56), Hoban (57), Grigorie (71), L. Marinescu (72), E. Dică (90+4).

Cartonaş roşu: Abrudan (90+4).

„Lupii” au avut parte în Bucureşti de o galerie formată din 400 de fani foarte activi, care au intrat în forţă „în joc”, preluând modelul celei a Rapidului, care a aruncat prima o torţă pe teren. Ploieştenii au răspuns cu… trei, obligându-l pe central să oprească meciul o dată, fiind nevoie ca team managerul Cristi Vlad să se deplaseze în zona suporterilor Petrolului pentru a-i linişti. Dacă primele două torţe lae fanilor oaspeţi au zburat pe gazon în minutele 7 şi 8, ultima a fost consemnată în mitanul secund (51). Nici rapidiştii din peluză nu au rămas datori, ei aruncând cu diferite obiecte pe teren, inclusiv un scaun, când s-a intrat în ultimul sfert de oră, iar căpitanul Pancu se certa cu unii dintre adversari. Ulterior, rapidistul le-a cerut suporterilor să înceteze, nemaiconsemnându-se nimic altceva până la final. Nici măcar mireasa adusă în tribună, în minutul 89, nu le-a purtat noroc vreuneia dintre combatante. Astfel, cei circa 6.500 de spectatori au plecat acasă neconsolaţi că favoriţii lor nu au câştigat. Deşi, cei ai Rapidului ar fi trebuit să fie mai mult decât mulţumiţi! În tur, pe arena Ilie Oană, a fost tot 0-0, însă atunci au evoluat cu totul alte echipe, rezultatul final dezavantajându-i pe petrolişti.