Au trecut 100 de ani. Unde suntem?

Mihai Ciobanu -

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Poate cel mai important eveniment istoric pentru toţi românii, în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Sacrificul românilor, determinarea cu care toţii au luptat pentru unitate naţională, dar şi o clasă politică şi o conducere statală puternică şi unită în jurul unui singur ideal, precum şi conjunctulra internaţională au făcut ca, la 1918, să se îndeplinească „pohta ce-am pohtit”, cum spunea Mihai Viteazul cu câteva secole în urmă.

Desigur, evenimentele istorice sunt cunoscute, în mai mică sau mai mare măsură de toţi dintre noi. Cert este că, acum, privim cu mândrie înspre trecut. Sărbătorim Ziua Naţională a României la 1 Decembrie, avem monumente în cinstea regilor noştri şi a iluştrilor reprezentanţi ai clasei politice, am denumit mari bulevarde din Capitală şi din oraşele ţării cu numele lor.

Au trecut 100 de ani. Ne pregătim să sărbătorim Centenarul. Dar unde suntem şi unde vom fi peste încă 100 de ani?

Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Vom avea, cumva, peste 100 de ani, un bulevard Liviu Dragnea în Bucureşti, „pentru cel care a condus cu determinare România spre topul ţărilor din Uniunea Europeană, făcând din România una dintre puterile Europei?”, cum, poate, ar scrie presa vremii?

Vom avea o statuie a Olguţei Vasilescu, „cea care a luptat cu burghezii şi moşierii vremii pentru ca românii să aibă salarii comparabile cu cei din Germania sau Franţa”?
Vom avea, „Strada Traian Băsescu”, în spatele unor blocuri din Drumul Taberei, pentru „cel care a condus România timp de 10 ani”, căzând în uitare tăierile de pensii şi salarii din vremea sa şi câte şi mai câte făcute de gaşca din jurul său?
Sau „Aleea Ludovic Orban”, „ilustru lider al opoziţiei, sub conducerea căruia PNL a ajuns pricipalul partid de pe scena politică a României?”
Despre ce vorbim? La 100 de ani de la Marea Unire noi „comemorăm” decenii de când ne chinuim să unim Muntenia de Ardeal prin autostrada Bucureşti – Braşov, sau să legăm, prin altă autostradă, Moldova de sudul ţării. Şi să inaugurăm încă o magistrală de metrou în Capitală.
La 100 de ani de la Marea Unire avem o clasă politică total diferită de cea din urmă cu un veac – şi mă refer atât PSD-ALDE, cei de la putere, cât şi la PNL – partidul care practic a făcut ca opoziţia să nu ma existe. Atunci, repet, au făcut Marea Unire, desfiinţând graniţe între români, acum oamenii politici de la putere „desfiinţează” legile justiţiei, în timp ce opoziţia se face că se opune, doar-doar or trece legile, pentru că au şi ei penalii lor.
Nu, nu ei sunt cei care ar trebui ca la 1 Decembrie 2018 să sărbătorească Marea Unire, ci cei 20 de milioane de români simpli care au rezistat, cu sau fără haştag, opresiunii comuniste şi, acum, ciolaniadei democratice.