Despre clone… Dacă tot ne-a luat gura pe dinainte!

Dragos Trestioreanu -

Când, la un moment dat, în viață, ne alegem un drum nou, o altă direcție, decât cea pe care am mers până atunci, cel mai cinstit este să recunoaștem cine suntem cu adevărat. Să nu ascundem nimic sub preș, să fim corecți și să spunem lucrurilor pe nume. Numai așa, putem deveni realmente credibili. Chiar și cu riscul ca punerea cenușii în cap să nu fie percepută, pasămite, drept un semn de seriozitate.

Mergând cu 13 ani în urmă, FC Petrolul – știe toată suflarea galben-albastră – a promovat în Liga a II-a, la finele ediției 2002-2003. Echipa condusă din birouri de Eugeniu Goicea, avându-l ca antrenor pe fosta glorie Octavian Grigore, iar pe teren, printre alții, pe actualul atât de căutat tehnician Edward Iordănescu, a bifat un sezon bun. Și a revenit repede în primul eșalon. Apoi însă, spre dezamăgirea tuturor petroliștilor, patronatul – FSLI Petrom – a hotărât, din motive cunoscute doar de decidenții de acolo, să cedeze locul în Divizia A unei formații care retrogradase la finele acelui sezon, Oțelul Galați. În acel moment, ar trebui să recunoaștem franc, Petrolul originar sau adevărat, cum vreți să-i spuneți, cel venit în anul 1952 de la București, sub numele de Juventus, a murit! S-a dus! Ah, că s-a încercat imediat un subterfugiu, prin înscrierea în Liga a IV-a a unei trupe cu numele de Petrolul, asta-i altă poveste. Mai de uitat! Să-mi fie cu iertare, era fără vreo legătură cu – repet – Petrolul originar! Chiar dacă îi purta numele!

După vreo două sezoane, mai pe tăcute, a dispărut și acel Petrolul! Forțat spus, Petrolul a murit și a doua oară! Însă, mai înainte, în vara revenirii în Divizia A și a renunțării la locul câștigat, în mod sportiv, pe teren, s-a pus de o fuziune între cele două echipe prim-divizionare din Ploiești. De fapt, defuncta Petrolul a participat cu lotul de jucători, numele fiind pus la bătaie, ca să zic așa, de Astra, care a oferit restul de fotbaliști! Era, nota bene, Astra originară. Destul de iute, patronul acesteia a acceptat ca denumirea noii construcții să se schimbe din FC Astra Ploiești, dacă îmi aduc bine aminte, în SC FC Petrolul Ploiești. Scopul? Atragerea lângă echipă a tururor suporterilor FC Petrolul, cu mult mai numeroși decât cei ai Astrei. Cu toată schimbarea numelui, s-a continuat însă  a se juca, acasă, pe arena Astrei, ci nu pe vechiul „Ilie Oană”. Pe care s-a ajuns doar după ce patronul Astrei a renunțat de tot la acea construcție, iar „partea Petrolul” a revenit la locul de pe care se mutase în cartierul 9 Mai. Înapoi, logic, nu s-a întors Petrolul, ci… Astra. Iar în vestul Ploieștiului a bătut vântul, ulterior, pentru mai multă vreme!

Ei bine, decedând și Astra originară, iar „struțo-cămilă” retrogradând la finele sezonul 2003-2004, a urmat o lungă perioadă de timp în eșalonul secund a… Astrei îmbrăcată în blană de Petrolul! Nu mai revin acum și la modul în care Astra a revenit în Liga 1, deoarece modelul… CSM FC Ploiești este încă destul de proaspăt în mintea ploieștenilor. Bref, în oraș, în Liga 1, la un moment dat, au existat tot două echipe, ca și altădată. Cu diferența că ambele erau… clone! Odată cu promovările, din orgoliu, nimeni nu a mai vorbit că, de fapt, echipele originare nu mai existau, fuseseră conduse spre „cimitir”, în urma deciziilor luate, atunci, de către patronatele lor.

Acum, există fel de fel de controverse, după declararea stării de faliment a SC FC Petrolul, cu privire la o nouă construcție. Se dorește, într-adevăr, cu ardoare una nouă, dar să nu fie o… clonă! Chiar nu-mi dau seama cum s-ar putea astfel, fiindcă – Doamne, iartă-mă! – mortul de la groapă nu se mai întoarce. Că se poate apela și acum la un subterfugiu, ca și acela despre care am scris mai sus, că se va face apel la felurite artificii juridice, perfect posibil. Numai că, a venit momentul – dacă tot se dorește pornirea pe un alt drum, unul nou – să recunoaștem cine suntem cu adevărat. Exact ceea ce am scris în debutul textului. Să fim corecți și sinceri cu noi înșine, declarând franc: orice proiect va fi ales, numindu-se, mai devreme sau mai târziu, FC Petrolul, nu înseamnă altceva decât o… CLONĂ! Dacă încercăm altceva, mințindu-ne pe noi înșine, ne va bate obrazul o țară întreagă, pentru care brandul Petrolul a fost înconjurat cu respect și simpatie. Nu trebuie să fim fuduli, câtă vreme nu avem nici de ce. Știu că este tare dureros să recunoaștem că simbolul vieții noastre de suporteri s-a dus. Mă doare sufletul să scriu acum că nu mai există de 13 ani și nici nu va mai reînvia odată! Asta deoarece nici în fotbal nu există viață după moarte!

În acest context, este mai important să se facă o nouă echipă, care s-o ia de jos, din Liga a IV-a, deși s-a vorbit că a V-a ar fi, de fapt, calea legală, și care să aibă în denumire oricare alte inițiale, dar cuprinzând și numele de Petrolul, până se va primi de la municipalitate denumirea de FC Petrolul și stema mult iubită, cea cu scutul. Chiar dacă o stemă luată de o echipă care nu va avea nicio legătură cu… PETROLUL ADEVĂRAT! E mai corect așa, renunțând astfel urgent la conflicte artificiale, care ne dezbină fără rost, în loc să fim mai uniți decât oricând, într-un alt moment atât de trist al existenței echipei de suflet.

P.S. Și campioana sezonului 2015-2016 este o clonă, și o echipă calificată în cupele europene e tot o clonă, și o formație din play-out a fost tot clonă, și ultima clasată din această fază a competiției – și ea o clonă! Ce să facem? Vom avea, nu peste mult timp, un campionat al… clonelor!