Exercițiu de evacuare în caz de cutremur organizat în Ploieşti

Redactia -

Exercițiu de evacuare în caz de cutremur organizat în Ploieşti

În urmă cu 40 ani, în seara de 4 martie 1977, în zona Vrancea, s-a produs un puternic seism, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a afectat mai multe judeţe din România. Urmările au fost devastatoare, la nivelul întregii ţări înregistându-se circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite.

În contextul acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova, desfășoară în data de 28 februarie, începând cu ora 10:00, la Colegiul Național „Nichita Stănescu” din municipiul Ploiești, un exercițiu de pregătire privind evacuarea pe timpul producerii unui cutremur.

Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova, vine în sprijinul conducerii unității de învățământ, precum și personalului cu atribuții specifice și al profesorilor prin organizarea și desfășurarea unei instruiri specifice în domeniul situațiilor de urgență.

Întrucât un astfel de eveniment nu poate fi prevenit, consecinţele lui vor fi mai mult sau mai puţin grave, în funcţie de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie.

Tot în cadrul acestei întâlniri, pompierii militari vor prezenta copiilor aspecte care privesc modul de acţiune şi reacţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, fiindu-le înmânate materiale informative, în vederea prevenirii producerii evenimentelor negative, precum şi menţinerii unui grad ridicat de siguranţă în rândul acestora.

Întrucât efectele negative ale unui seism pot fi diminuate prin respectarea de către populaţie a unor reguli esenţiale, reamintim populaţiei câteva măsuri de protecţie înainte, în timpul şi după producerea unui cutremur:

  • Identificaţi cel mai sigur loc unde vă puteţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
  • Discutaţi cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
  • Identificaţi modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
  • Pe timpul cutremurului adăpostiţi-vă în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!)
  • Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
  • După cutremur acordaţi primul ajutor celor afectaţi şi întrerupeţi alimentarea cu gaz şi energie electrică.
  • Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
  • În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi acoperi capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.
  • Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.

                                                                            Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU