Expoziţie la Muzeul Naţional Peleş din Sinaia: case celebre ale reginei Maria

Redactia -

Expoziţie la Muzeul Naţional Peleş din Sinaia: case celebre ale reginei Maria

În perioada 27-30 septembrie 2012, la Muzeul Naţional Peleş, din Sinaia, va fi organizată o expoziţie sub genericul „Casele de vis ale reginei Maria-castelul Bran”. Aceasta se va desfăşura în colaborare cu Muzeul Naţional Bran şi va releva, potrivit www.port.ro, „personalitatea uneia dintre cele mai fascinante personaje din istoria României, regina Maria (1875-1938)”.
„Talentată şi spontană pentru tot ceea ce însemna eticheta impusă de rangul ei nobiliar, Maria a fost numită în epocă, drept regina artistă, fiind deopotrivă pictoriţă, fotograf, designer de interior şi, mai ales, scriitoare” – se scrie pe siteul mai sus-menţionat, acolo unde se mai adaugă şi că „alternativa la stilul grandilocvent şi oficial al tinerei monarhii române se va concretiza, în ceea ce ea însăşi a numit, într-un articol din anul 1935, casele mele de vis, deoarece toate visurile reginei se îndreptau, după cum mărturisea, spre căsuţe de ţară, adăposturi uşoare, indiene, clădiri negândit de puţintele, cu acoperişuri de stuf şi împresurate de grădini, în care orice feluri de flori ar creşte din plin”.

Regina_MariaSe mai spune că printre castelele şi casele dragi sufletului ei s-au numărat Pelişorul, Branul, minunatele reşedinţe de vară de la Balcic, Copăceni şi Mamaia, precum şi căsuţa dintre brazii de la Sinaia (Juniperus) sau colibele maori de la Cotroceni şi din grădina Pelişorului. Toate „au fost şi locuri de refugiu, romantice visări, cu parfum de epocă, dar şi preţioase dovezi ale stilului de amenajare a interioarelor, de la începutul secolului al XX-lea”, potrivit aceluiaşi www.port.ro. Organizatorii expoziţiei fac precizarea că bunurile expuse aparţin salonului de muzică al reginei Maria: un instrument muzical de excepţie, un armoniu, realizat de J. Trayser&Co., din Stuttgart. Atelierele din Germania erau specializate în conceperea instrumentelor muzicale şi au primit numeroase premii şi medalii de aur, multe pentru acest „pian” curios, asemănător cu o orgă. Armoniul a fost expus la expoziţiile industriale europene de la München şi Paris, din anul 1865.

Ţinând cont de atractivitatea expoziţiei, organizatorii invită cât mai mulţi iubitori de cultură şi artă să calce pragul Muzeului Naţional Peleş, la finele lunii, pentru a vedea exponatele originale ale unei epoci din istoria ţării noastre şi a încerca să înţeleagă astfel cine a fost regina Maria, o figură însemnată de la finele secolului al XIX-lea şi începutul celui imediat următor, din România şi Europa.