Federaţia Română de Box are în frunte un „Moş”: fostul campion mondial profesionist din Ploieşti, Leonard Doroftei

Redactia -

Vineri, 23 noiembrie 2012, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret, din Bucureşti, s-a desfăşurat Adunarea Generală a Federaţiei Române de Box, care a avut pe ordinea de zi alegerea preşedintelui acesteia. FRB a fost la un pas să fie dezafiliată de către AIBA, forul internaţional de conducere a sportului cu mănuşi amator. Iar asta din cauza conflictului avut de către fostul preşedinte Rudel Obreja cu oficialii organismului mondial. În cadrul AG, Obreja şi-a anunţat demisia, primită cu ropote de aplauze de către cei prezenţi. Demisionarul a declarat că „am înţeles că nu mai sunt dorit, iar dragostea cu de-a sila se numeşte altfel. Sper ca aceia care vor veni în locul meu să facă mai multe lucruri bune decât mine. A fost o decizie luată de acum cincizeci de zile. Vă anunţ totuşi că o să continui războiul cu AIBA (…) În ultimii zece ani nu a existat nicio implicare din partea lui Doroftei şi Vaştag, în lumea boxului. Puteau s-o facă. Ei spun că vor să muncească. Până acum, de ce nu au făcut-o? Unde au fost? Mereu au refuzat să ne ajute la nivel de cluburi. Au vrut pentru o vreme, apoi au refuzat. Din punctul meu de vedere, Vaştag ar fi trebuit să vină în această funcţie, urmând să aibă oameni în spate, care să muncească”.

La alegerile de astăzi au rămas finalmente în lupta pentru fotoliul de şef al boxului amator românesc – după retragarea din cursa pentru preşedinţie a lui Relu Auraş, Leonard Vaştag şi Titi Tudor, zis „Prosop” –  ploieşteanul Leonard Doroftei (foto; www.ziaremondene.ro), fost campion mondial profesionist şi multiplu medialiat, ca amator, la marile competiţii internaţionale, şi Fănel Trandafir. Cel din urmă este perceput ca fiind omul de încredere al lui Rudel Obreja. În urma votului, „Moşul” a obţinut un succes zdrobitor, atragând nu mai puţin de 84 de sufragii, în vreme ce contracandidatul lui – numai 25, două buletine fiind anulate. Auraş, Vaştag şi Tudor au făcut parte din echipa lui Doroftei şi l-au susţinut pe acesta la scrutinul final. „Eu voi face pasul înapoi şi voi merge pe mâna lui Doroftei” – anunţase, potrivit www.gsp.ro,  Auraş,  iar „Prosop” a motivat că „nu era loial să concurez împotriva lui. Ar fi fost ca şi cum tatăl ar lupta cu fiul”!

Înainte de a se trece la votul pentru desemnarea noului preşedinte al FRB, Leonard Doroftei a spus: „Este o luptă care m-a readus în viaţă. Va fi o competiţie şi cel mai bun să câştige”! Din fericire pentru el, a învins în maniera în care a făcut-o şi în ring. Amuzant a fost şi şi hai să-i zicem sloganul de campanie al actualului ocupant al fotoliului de preşedinte al Federaţiei Române de Baschet: „Naşul şi cu finul vor bate scrutinul”! El a făcut astfel referire la cel care l-a cununat, unul dintre cei mai mari boxeri români din toate timpurile, Francisc Vaştag. O justificare firească a succesului său de la alegeri ar fi că „am mers la cluburile din ţară şi le-am explicat oamenilor ce vrem să facem. Cine a vrut să înţeleagă a înţeles”. Relu Auraş a venit cu o completare: „Fără să vrea, Rudel Obreja ne-a făcut un bine. Ne-a unit pe toţi împotriva lui. Toţi am devenit o singură echipă”!

Leonard Doroftei s-a născut pe 10 aprilie 1970 şi a învăţat boxul, de la vârsta de 14 ani, la Ploieşti, fiind favoritul maestrului Titi Tudor, devenit mentorul său. A fost legitimat la Prahova 1 Mai Ploieşti, înainte de a face pasul la profesionism, mutându-se pentru câţiva ani în Canada, la Montreal, şi intrând în clubul Interbox. Acolo s-a pregătit pentru a cuceri o centură de campion mondial, pe care şi-a adjudecat-o în limitele categoriei uşoară (61,9 kg), în versiunea WBA. Ca amator a câştigat, printre multe altele, şi două medalii de bronz la jocurile olimpice. După ce şi-a pus mănuşile în cui, Doroftei a revenit la Ploieşti, a intrat în afaceri, fiind patronul unui pub care îi poartă numele, situat în centrul municipiului, în locul fostei bine cunoscute braserii Continental. Este căsătorit cu Monica şi au trei copii – doi băieţi şi o fată. În paralel, împreună cu Titi Tudor, a înfiinţat o şcoală de box în comuna prahoveană Bărcăneşti. Ţinând cont de imaginea lui, de relaţii extinse pe care le are, de charismă şi de puterea de muncă, este de aşteptat ca – împreună cu colaboratorii săi – ca „Moşul” să reuşească să readucă boxul autohton printre cele mai bune din Europa şi din lume, aşa cum a fost odată, nemaiexistând piedica de până acum cauzată de relaţia tensionată a lui Rudel Obreja cu AIBA. Fapt pentru care s-a pierdut şansa mai multor boxeri de a concura la campionate europene şi moindiale.