Fonduri europene pentru Sistemul de management al deșeurilor în județul Prahova

Redactia -

Fonduri europene pentru Sistemul de management al deșeurilor în județul Prahova

Marţi, 30 ianuarie 2018 a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Prahova”, finanţat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 – Axa Prioritară 3, Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor. 
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader a apreciat importanţa pe care acest proiect o are pentru prahoveni ( aproximativ 750.000 de locuitori); totodată s-a arătat mulţumit de stadiul implementării lucrărilor, astfel încat la sfârşitul anului 2018, UAT –urile din Judeţul Prahova se vor încadra în standardele europene privind colectarea, selectarea şi transportul deşeurilor.
Proiectul are o valoare totală de 64.442.740,75 lei cu TVA, din care 40.493.742,86 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene, 6.193.160,67 lei reprezintă contribuția din bugetul național, iar 952.793,93 lei reprezintă contribuția eligibilă a Consiliului Judeţean Prahova. Perioada de implementare este de 25 de luni (27.12.2016 – 31.12.2018), în cadrul proiectului derulându-se 4 contracte – trei de servicii și unul de lucrări.
Obiectivele specifice ale proiectului vizează creșterea capacității sistemului de management al deșeurilor în concordanță cu ierarhia deșeurilor, urmărindu-se dezvoltarea infrastructurii la nivelul județului. Astfel, se urmărește reducerea cantității de deșeuri biodegradabile municipale și creșterea volumului de materiale reciclate. 
Proiectul are ca scop continuarea și finalizarea investițiilor demarate cu finanțare prin POS Mediu 2007-2013, în cadul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Prahova”, prin proiectarea și construirea Stației de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti precum și achiziționarea unor echipamente (containere, vehicule) necesare funcționării optime a acesteia. 
Stația de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti va avea o capacitate de prelucrare de aproximativ 150.000 tone/an. 
La evenimentul de astăzi au mai participat: consultantul de asistență tehnică pentru managementul proiectului – SC Ramboll South East Europe SRL, consultantul de asistență tehnică de supervizare Asocierea Hill International NV – Hill International (Bucharest) SRL – Proiect Consulting SRL, antreprenorul SC STRABAG SRL, reprezentanți ai autorităților locale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova şi reprezentanți ai Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare.