Excelent aşezată pe teren şi cu o organizare a jocului aproape fără cusur, în primele 45 de minute, Petrolul lui Gigi Mulţescui a oferit, pe o arenă plină ochi, la Târgu Mureş, o lecţie adevărată de pragmatism. A blocat mai întâi toate culoarele, nelăsând deloc spaţii gazdelor de la FCM, care au avut prima ocazie de gol abia în minutul 42, când era, însă, 2-0 pentru oaspeţi! După ce şi-au cântărit adversarii, „lupii” au muşcat letal de două ori, după faze văzute mai degrabă în ligile de fotbal din vestul Europei. În minutul 23, la capătul unui contraatac-şcoală, Valentin Negru l-a deschis, pe stânga, pe golgheteruil Hamza Younes (foto, cu numărul 9, în duel cu Robert Ilyeş; www.gsp.ro), tunisianul a intrat în careu, l-a întors ca pe o clătită pe Andrei Cordoş şi a şutat, în cross, cu piciorul drept. A fost, din nou, bară-gol, la colţul lung, reuşită identică cu prima a sa din derbiul local cu Astra. Numai că, acum, şutul lui Younes a rivalizat, măcar un pic, cu acela de la fabulosul prim gol al columbianului Radamel Falcao, din finala Europa League, de pe „Naţional Arena”! După numai un sfert de oră, la o acţiune bine construită, căpitanul Daniel Opriţa i-a trimis o minge pe poziţie viitoare lui Sony Mustivar, francezul de culoare lobându-l în stil mare, din careu, pe Călin Albuţ, pentru 2-0 şi putând astfel sărbători prima lui reuşită în tricoul Petrolului. De joi, 10 mai 2012, nu numai echipamentul albastru este cu noroc, ci, se vede clar, şi cel de rezervă – roşu!

Mitanul secund a fost însă o urmărirre continuă a jucătorilor lui Ioan Ovidiu Sabău pentru a puncta, petroliştii cedându-le iniţiativa, dar rezistând cu brio până în minutul 73, când – la o fază care nu anunţa chiar ceva periculos – Selim Ben Djemia l-a atacat imprudent pe Victoraş Astafei, la marginea interioară a suprafeţei de pedeapsă, obligându-l pe arbitrul Ovidiu Haţegan să pună mingea pe var. Vasili Hamutovski a respins în faţă şutul lui Robert Ilyeş, dar tânărul Sergiu Buş a reacţionat cel mai repede şi a trimis, cu stângul, din aer, în plasă, reducând diferenţa de pe tabela de marcaj. Ultimul sfert de oră al meciului a fost unul nerecomandabil cardiacilor, şi pentru că rezervele lui Mulţescu au intrat greu în joc, neputând să-i suplinească pe cei înlocuiţi. Chiar şi Damien Boudjemaa a avut o evoluţie modestă, contribuţia lui în ofensivă fiind aproape egală cu zero. În schimb, Vincent Bikana a avut şi bune – a salvat la câteva oportunităţi ale mureşenilor -, şi rele, unel gafe, plus un cartonaş galben încasat. Nici Florentin Dumitru nu s-a prea conectat la finalul incendiar, aşa că greul l-au dus Hamutovski, cu intervenţii de mare efect, Cristian Melinte, Ben Djemia, Sony Mustivar, Vali Negru şi, chiar, Monsef Zerka. Fluierul de sfârşit a venit ca o izbăvire – pentru jucători, colectiv tehnic şi inimoşii suporteri petrolişti, care şi-au încurajat echipa dintr-un colţ al micuţului stadion din Târgu Mureş. Fani şi fotbalişti au sărbătorit minute întregi, împreună, al doilea succes din deplasare din mandatul lui Gigi Mulţescu, dar şi, totodată, victoria care a îndepărtat Petrolul de primul loc retrogradabil. Astfel, cu excepţia Ceahlăului Piatra Neamţ, Petrolul are palmares direct favorabil faţă de toate celelalte echipe contracandidate în lupta de salvare, după acest 2-1 (2-0), din Ardeal, FCM-ul câştigând, în tur, la Ploieşti, cu 1-0.

FCM TÂRGU MUREŞ: Albuţ 5.5 – Homei 6 (40 – Fl. Dan 6), Cordoş 5, Ghionea 5.5, Sepşi 6.5 – E. Nicu 5 – Astafei 6.5, Ilyeş (cpt) 6, Szilagyi 5.5 (46 – S. Buş 7) – Ljubojevic 7, Bujor 5.5 (60 – Bumba 6.5). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.

SC FC PETROLUL: Hamutovski 8 – B. Străuţ 6.5, Melinte 7, Ben Djemia 6.5, Fl. Maxim 6 – V. Negru 7 – Mustivar 8.5, Osiako 7 (71 – Bikana 6) – Opriţa (cpt) 7.5 (81 – Fl. Dumitru), Zerka 6.5, Younes 8.5 (55 – Boudjemaa 6). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Au arbitrat: Ovidiu Haţegan (Arad) 7 – Nagy Micloş 6.5 (Cluj) şi George Neacşu 6 (Câmpulung Muscel).

Observatori: Emeric Dembrovschi (Timişoara), pentru joc, şi Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Ben Djemia (41), Ilyeş (45+1), Osiako (64), Bikana (77), Fl. Dan (86), Fl. Maxim (90+1).

Centralul Haţegan ar fi putut primi o notă mai mare, dacă nu ar fi trecut cu vederea, în prima repriză, atacul lui Szilagyi cu gheata direct pe gâtul lui Osiako, cel care a scăpat de o accidentare gravă. Deşi jucătorul mureşean a ridicat piciorul nepermis de mult, din punctul de vedere al regulamentului, arădeanul a dictat doar o lovitură liberă directă, nearătându-i nici măcar „galben” celui care a faultat grosolan! Şi asistenţii săi, cu precădere cvasi-necunoscutul Neacşu, care i-a oprit aiurea pe oaspeţi – pentru un ofsaid văzut numai de el – dintr-o fază de atac periculoasă, nu au fost în cea mai bună zi a lor. Dar totul e bine când se termină cu bine!

Urmează meciul de duminică, 13 mai 2012, de la ora 17.00, zi care ar trebui să fie una cu noroc pentru „galben-albaştri”, o victorie în dauna echipei Gaz Metan Mediaş aducând liniştea aproape deplină în tabăra găzarilor, care vor mai avea de jucat, apoi, la Târgu Jiu, cu Pandurii, şi acasă – cu Sportul Studenţesc Bucureşti, după care poate începe sărbătorirea unei salvări la care mai nimeni nu visa până la venirea lui Gigi Mulţescu!

Aşa l-am cunoscut eu pe Regele Mihai

Era un subiect tabu înainte de ’89. Copil fiind, apoi adolescent, am reuşit să umplu ceva din g

Au trecut 100 de ani. Unde suntem?

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Poate cel mai important eveniment istoric pen

Cine plătește, de fapt, prețul asumării responsabilității, în fotbal? Și la Petrolul, și pe oriunde altundeva

Tot aud de ani de zile, în fotbalul românesc, cu precădere după 1989, despre asumarea responsabi

Nicolae Iorga, victimă a ocupației germane

Imediat după ocuparea județului Prahova de către trupele germane, acestea au trecut la instaurare

Inline
Inline