România trece în noaptea de 24 spre 25 martie la ora oficială de vară. Astfel, ora 3.00 va deveni ora 4.00, deci vom dormi cu o oră mai puţin. Ora de vară este valabilă până în 28 octombrie.

 

Ideea orei de vara a aparut pentru prima oara in capul celebrului om de stiinta Benjamin Franklin, in anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii. 

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie).  Pe 19 martie 1918 s-a introdus si in Statele Unite dar a fost folosita doar pana in 1919. Din cauza opozitiei fermierilor s-a renuntat la ora de vara. Cea mai mare confuzie s-a creeat in Statele Unite unde fiecare stat avea propria regula de introducere a orei de vara, situatie ce s-a mentinut pana in 1966! In acest moment 70 de tari au introdus ora de vara. Ora de vara nu este folosita in tarile de la Ecuator si de la tropicul Capricornului. Doua tari importante, Japonia si China, nu folosesc ora de vara.

In tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in orima duminica a lui octombrie.

 sursa: http://www.astro-urseanu.ro

 

 

 

Aşa l-am cunoscut eu pe Regele Mihai

Era un subiect tabu înainte de ’89. Copil fiind, apoi adolescent, am reuşit să umplu ceva din g

Au trecut 100 de ani. Unde suntem?

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Poate cel mai important eveniment istoric pen

Cine plătește, de fapt, prețul asumării responsabilității, în fotbal? Și la Petrolul, și pe oriunde altundeva

Tot aud de ani de zile, în fotbalul românesc, cu precădere după 1989, despre asumarea responsabi

Nicolae Iorga, victimă a ocupației germane

Imediat după ocuparea județului Prahova de către trupele germane, acestea au trecut la instaurare

Inline
Inline