La CSM Ploiești, a bătut vânt de schimbare. O fi bine? Așa ar fi normal

Dragos Trestioreanu -

La CSM Ploiești, a bătut vânt de schimbare. O fi bine? Așa ar fi normal

După ce s-au iscat câteva valuri în curtea Clubului Sportiv Municipal Ploiești, ulterior controlului mai sever, mai aplicat, al unei comisii de consilieri locali, s-a trecut și la măsuri. Astfel, s-a înlocuit o interimară cu un… interimar și s-a înființat o nouă funcție – cea de manager sportiv. În fapt, în al doilea caz, a fost pusă la locul potrivit o persoană care știe cu ce se mânâncă această activitate. Mai firesc era ca primul din club să fi fost chiar acela care are habar de acest domeniu, lui alăturându-i-se, mai în spate, un altul având calități de manager în domeniul administrativ. Căci, nu se pun nicăieri – scuze! – boii înaintea carului. Sau nu ar trebui. Cert este că, în urma controlului, s-au descoperit anumite anomalii. Asta așa, ca să le spun elegant. Evident, legate de salarii, fiindcă – se știe – banul e ochiul dracului peste tot. Subiectul nu a luat însă amploare generală în media locală, nemaivorbind de cea centrală, ocupată mereu cu altceva. Au mai apărut postări pe câteva siteuri – după interes? -, iar la atât s-a rezumat totul. Nu-i normal, dar ce-i normal la noi?!?

Din datele care au fost făcute public, vezi raportul final al comisiei de control, este limpede că echipa de handbal feminin a luat cireașa de pe tort. În vreme ce altele, din același club, nu chiar bomboana de pe colivă, dar cam pe-acolo. Sigur, mare performanță nu se poate face fără bani. Fără salarii corespunzătoare, acordate pe măsura valorii reale a sportivilor. Ca să aduci o vicecampioană mondială, precum sârboaica Marina Dmitrovic, de exemplu, trebuie să bagi mâna adânc în buzunar. E corect să fie așa. Numai că, atunci când o faci – la diferențe destul de mici – și cu alte jucătoare, fără ca acestea să aibă vreun titlu sau trofeu în CV, nu mai e în regulă. Deloc în regulă. S-a văzut astfel că mai bine te „naști” handbalistă, decât medic sau profesor! În privința remunerației, evident. Club bugetar, CSM ar fi trebuit să aibă banii structurați perfect pe secții. În funcție de obiective, rezultate, imagine și mediatizare. Una-i să ieși campioană națională la handbal, și alta – la șah sau atletism. E trist, poate și incorect, dar asta-i realitatea. Cel puțin după 1989. Se scrie mai mult de prima disciplină sportivă, decât de celelalte două. Asta nu înseamnă totuși că diferențele salariale trebuie să fie chiar ca de la cer la pământ. Trebuie să existe un echilibru, în a cărui menținere răspunderea obligatoriu să fie a Consiliului Local Ploiești. Nicidecum a angajaților CSM-ului. CL trebuie să spună cât trebuie să se… întindă plapuma. În caz contrar, ies picioarele pe dinafară, după bunul plac al conducătorilor numiți sau ajunși pe post după un examen. Ar fi o șansă ca directorul să fie tras de mânecă de noul consiliu de administrație al clubului, alcătuit din consilieri locali. Unii care ar trebui să știe destule despre sport, însă.

Într-un astfel de context, directorul interimar Cezar Stoichiciu, tânăr la 44 de ani pentru o funcție de conducere, chiar dacă numai lungă de trei luni, trebuie să dovedească tuturor că știința de a fi făcut achiziții la poliția locală ar merge de minune, printre altele, cu aceea de a comanda curățenie la un club sportiv ce are probleme de ordin financiar. Iar o astfel de curățenie ar trebui să pornească prin publicarea integrală a listei cu salariile de la CSM Ploiești. De la director și până la femeia de serviciu. Fără a se escamota ceva. Există, de altfel, și o lege care permite o astfel de cerere a cuiva. Vreau că cred că există și interes pentru o transparență deplină. Mai ales la începutul unui nou drum. Dacă va proceda astfel, Stoichiciu are șanse de a conduce așa cum trebuie și după interimatul său, în condițiile în care va lua, evident, examenul de definitivat. De partea sportivă, dacă tot s-a stabilit să se ocupe altcineva, va răspunde, foarte bine cred eu, una dintre personalitățile județului Prahova în domeniu. Este vorba despre fostul arbitru-asistent cu ecuson FIFA, Cristian Nica. Cel care a mai condus CSM-ul și are, pe cale de consecință, idee de ce-l așteaptă, din nou, acolo. Nu a avut însă și timpul necesar atunci, pentru a împiedica cele întâmplate mai târziu. Asta deoarece a fost revocat din funcție. Are de-acum înainte timp din belușug, sper eu. Normal ar fi ca ambii șefi, de vârstă apropiată, să pună lucrurile la punct. Să lucreze în echipă, să rezolve ce-i de rezolvat, pe loc și în regim de maximă urgență. Dar, mai ales, să fie transparenți. În special fiindcă se aude că se apropie repede un audit. Care va fi altceva decât un control. O treabă de specialitate, mai exact. Făcută de experți. De urmărit dacă actualul tandem va fi unul al oamenilor de succes. Firesc așa ar fi…