Lângă Câmpina, ca-n filmul mut! AFC Bănești-Urleta a câștigat pe merit în fața campioanei CS Blejoi, dar a fost un arbitraj de… Vulpe!

Dragos Trestioreanu -

Lângă Câmpina, ca-n filmul mut! AFC Bănești-Urleta a câștigat pe merit în fața campioanei CS Blejoi, dar a fost un arbitraj de… Vulpe!

Sâmbătă, pe micuța arenă de fotbal din Bănești-Urleta, echipa locală, AFC, condusă din teren, ca și de pe margine atunci când este cazul, de fotbalistul… fără vârstă Marius Vișan – abia așteptam să citesc, odată, rezultatele echipei Olimpia Râmnicu Sărat, pentru a afla câte goluri a mai dat fostul combatant din Afganistan! – a câștigat, meritat, derbiul cu formația campioană en-titre CS Blejoi, scor: 3-1. Aceasta a fost părerea unanimă a celor prezenți la meci. Dar, nu-i mai puțin adevărat și că spectatorii, indiferent de simpatii și antipatii, au fost uluiți de arbitrajul unui cavaler al fluierului tânăr, care părea , cândva, a fi unul de perspectivă. Mai exact, este vorba despre Alex Vulpe (26 de ani, din Ploiești). Așa greșeli grave într-un singur joc mai rar – a decretat aceeași asistență, cât și, culmea, chiar și ambele tabere!

La un derbi al turului campionatului Ligii A Prahova, responsabilul cu delegările – se spune că ar fi președintele Comisiei Județene de Arbitri „Emil Vlaiculescu” Prahova – a optat pentru o brigadă neavând prea multă experiență pentru eșalonul fotbalistic de elită local, neținându-se cont nici de bine cunoscuta rivalitate sportivă dintre cele două combatante, fiecare meci direct fiind unul – popular vorbind – cu scântei. Sâmbătă, nu au mai fost scântei, spre meritul jucătorilor, dar a fost un arbitraj slab, acuzat – mai mult sau mai puțin – atât de CS Blejoi, cât și de AFC Bănești-Urleta.

Iată ordinea fazelor incriminate de blejoieni: minutul 21 – fault asupra atacantului-antrenor Vișan, la un metru în afara careului mare, băneșteanul căzând apoi în suprafața de pedeapsă, iar asistentul de pe acea parte, Alin Ionică (Bertea), îi arată centralului, prin codul specific, că nu se impune acordarea unui penalti. Trecând peste colegul de la linie, Vulpe a pus mingea pe var, acolo de unde Copilu a transformat, deschizând scorul. Se spune că Ionică l-ar fi strigat pe arbitru, care nu l-ar fi auzit, tușierul nemainsistând ulterior; minutul 61 – antrenorul principal al CS Blejoi vrea să facă o înlocuire de jucători, dar lui Preda nu i se permite intrarea, fiind rechemat Badea pe teren, adică jucător schimbat, motivul fiind că numărul 21 nu ar fi fost trecut în raportul de joc. Dovada că era trecut o aveți în acest text! S-a vorbit despre scuza că cifra 1 nu a fost trecută prea clar și s-a creat astfel o confuzie pentru toți cei trei membri ai brigăzii, neînțelegându-se însă de ce nu s-a întrebat ce cifră este cu exactitate! Curios, după patru minute, la insistențele delegaților combatantelor, Alex Vulpe acceptă să se facă schimbarea! Numai el știe de ce, probabil; minutul 71 – Vișan cere (vezi și declarația de mai jos a lui) o lovitură de pedeapsă, pe un ton vehement, nu o primește, dar nici nu este avertizat cu un cartonaș galben, așa cum se va fi întâmplat cu Rudaru numai 120 de secunde mai târziu, blejoianul primind atunci al doilea „galben” pentru proteste, la o fază în care a acuzat un henț în careu al lui Minea. Un cartonaș de aceeași culoare și tot al doilea îl văzuse și un alt jucător al oaspeților, Iancu (69), pentru o simulare; minutul 74 – Nae i-ar fi dat un… cap în gură lui Pîrvu, mingea fiind în altă parte a terenului, centralul simțind nevoia atunci să se consulte cu asistentul Valentin Dediu (Pantazi), drept pentru care a mers la tușă, iar după o scurtă discuție, l-a avertizat cu cartonaș galben pe fostul echipier al Petrolului, acum la AFC Bănești-Urleta. Apoi, a cerut reluarea jocului cu o lovitură liberă indirectă, pentru un… ofsaid!

La prima vedere, s-ar putea zice că nu au fost faze care, judecate greșit, au afectat totuși rezultatul final, 3-1 (2-1), repet, pentru AFC Bănești-Urleta, însă trebuie nuanțat. Dacă nu se dă „11 metri” la Vișan, în minutul 21, cum era corect, decizia ce trebuia ar fi fost lovitură liberă directă și cartonaș roșu lui Stoica, pentru fault din postură de ultim apărător. Nu mai trebuie să insist acum de ce o lovitură liberă nu este nicicând mai periculoasă decât una de pedeapsă. Cu siguranță, cei de la CS Blejoi ar fi preferat să joace în 10 fotbaliști pe teren, dar scorul să fi rămas 0-0! Apoi, nu merită ignorat că, nedând un penalti pentru oaspeți, l-a și eliminat, tot atunci, pe un jucător al vizitatorilor, al doilea. Era 2-1 în acel moment, după ce Nicolae asigurase desprinderea pe tabelă a gazdelor, în minutul 32, iar Iancu redusese din handicap aproape de pauză. Deci, cu doi oameni în minus și unele decizii fără acoperire regulamentară în defavoarea lor, Irinel Dumitru și coechipierii săi au primit și al treilea gol, Gheorghe stabilind scorul final, în minutul 78, cel al unui succes pe care și oaspeții l-ar fi considerat absolut meritat dacă nu ar fi fost fazele incriminate mai sus: „Nu credeam că la un meci între ocupantele primelor două locuri să existe astfel de greșeli. Evident, jocul a fost stricat de maniera de arbitraj, cu greșeli de ambele părți, dar cele mai grave au fost împotriva noastră, a Blejoiului. Mulți spun că am câștigat anul trecut seria și nu am promovat, apoi, în liga a treia, dar dă ceva sau cineva dreptul arbitrilor să hotărască cine va fi campioana în acest an?!? Nu! Să dai <<11 metri>>, la 0-0, la un fault evident pentru toată lumea că s-a petrecut în afara careului, să îți arate asistentul că ai greșit și tu să nu îl iei în seamă, cred că e rea-credință. Apoi, să elimini un jucător pentru simulare, dar în minutul următor, pentru aceeași fază, ai altă balanță și nu îi dai avertisment lui Vișan! A doua eliminare a venit ca urmare a faptului că jucătorul nostru Eugen Rudaru a cerut penalti la hențul lui Bogdan Minea, de la gazde. Și pentru ca tabloul greșelilor să fie complet, în minutul 61 nu ne-a lăsat să facem o schimbare, motivând că numărul 21 nu figurează în raportul de joc. Fotografia cu acest raport îl contrazice și ilustrează un soi de… analfabetism fotbalistic. Este păcat că jocul a fost decis astfel. Băneștiul are o echipă foarte bună și ne putea învinge și fără aceste greșeli de arbitraj.” (Paul Mâinea, manager CS Blejoi)

Și tabăra gazdă, care a părut când mulțumită de arbitraj, când… nemulțumită, a avut ceva de spus la adresa arbitrului: „Nu vreau să ies în evidență prin comentarii și aprecieri. Totuși, fiind vorba despre domnul Vulpe, vă pot spune atât, și anume că, spre surprinderea mea, pentru Bănești a fost un arbitraj foarte bun, în comparație cu jocurile arbitrate anterior. Dar atrag atenția asupra unor lucruri, cum ar fi la penaltiul acordat, la care mulți au apreciat că a fost în afara careului, ceea ce însemna eliminarea jucătorului de la Blejoi. Arbitrul a acordat penalti și cartonaș galben. Eu nu pot aprecia foarte corect, pentru că faultul a fost asupra mea. Două cartonașe roșii, surprinzător pentru mine, primul eliminat pentru simulare, evident și corect, al doilea galben, a doua eliminare, pentru injurii. În a doua repriză, două penaltiuri, clare și evidente, pentru Bănești, neacordate. Nu fac un caz din asta. Un singur lucru mă deranjează la arbitraj. Am intrat într-un joc de arbitraj de pace pentru ambele echipe, de nivel mediu. Și eu am apropiați, care mă informează corect, poziționați la fel. Au fost două poziții de ofsaid sancționate greșit, una pentru Bănești, alta pentru Blejoi, ambele în situații de singur cu portarul. Ca o concluzie, rezultatul final nu a fost influențat de arbitraj. Este o victorie clară și meritată, însă scorul putea fi diferit, cu siguranță. Președintele Marian Deaconu, șeful arbitrilor, este un om care-l apreciez enorm, dar arbitrii locali ar trebui sa ia exemplu de la el, de la Cristi Nica. Sunt exemple foarte bune. Din păcate, calitatea arbitrajului din județ are de suferit, ca și calitatea jucătorilor de fotbal.” (Marius Florian Vișan, antrenor-jucător AFC Bănești-Urleta) 

Cu siguranță, atunci când nu ai văzut live un meci, indiferent din ce disciplină sportivă ar fi fost, poți avea o imagine cât de cât de ansamblu numai vorbind cu ambele tabere. Rar se întâmplă însă ca vreuna dintre acestea să nu încerce să tragă spuza pe turta sa, puține fiind momentele în care cineva să recunoască 100% justețea acuzațiilor adversarilor. Într-o competiție, fair play-ul atât de clamat, cât și obiectivitatea sunt lăsate mai în spate, important fiind… locul din campionat! Până la proba contrarie, dacă o mai exista, nu ofer nicio concluzie personală, nici neavând cum, de altfel. Numai câteva cuvinte o să mai spun, înainte de a posta mai jos declarația unui fost arbitru de Divizia A, care nu a avut în carieră nicio suspendare și este bine cunoscut nu numai pentru humorul lui, ci și pentru sinceritate și bună-credință. Chiar îmi pare rău că deontologia nu-mi permite să-i dau credit 100%, acum!

ÎNCOTRO SE ÎNDREAPTĂ ARBITRAJUL PRAHOVEAN? Astăzi, după amiază (n.r. – sâmbătă, 29 septembrie 2018), la Bănești, am urmărit în direct meciul….. VIȘAN-CS Blejoi 3-1!!! Din start, remarc victoria gazdelor, la care antrenorul-jucător Marius Vișan, la 38 de ani (ca vinul, cu cât e mai vechi, cu atât e mai bun!), este cel mai bun atacant din Liga A Prahova și a contribuit direct la toate realizările echipei sale. Pentru cine nu știe, în ultimii 50 de ani, Prahova a fost, după București, cel mai tare colegiu de arbitri din țară (normal, pentru că acolo, numeric, sunt concentrate valorile). Colegiul <<Emil Vlaiculescu>> a avut numai în prima ligă (în cele de liga a doua și a treia erau cu zecile) arbitri ca P. Malița,Vasiliu, Em. Vlaiculescu, Cursaru, Moraru, N. Moroianu, Marinciu și, mai aproape, Fl. Popescu, Ad. Moroianu, Ilie Coț, C. Miclea, V. Banu, Gh. Biziniche, C. Safta, M.Deaconu, iar acum, prin incompetența actualei conduceri, suntem departe de aceste cifre. Azi (n.r. – sâmbătă) mi-a fost dat să văd, la Bănești, un arbitraj cum nici în ultima divizie, din orice țară vreți, nu se vede!!?? Arbitrul Alex Vulpe (despre el este vorba) a acordat un <<11 metri>> la o fază în care infracțiunea s-a produs cu un metru în afara careului, deși asistentul Alin Ionică se întoarce cu fața spre teren (acesta e codul de semnalizare) și la final Vișan – cel faultat – recunoaște cu fair play că a fost în afară. Jucătorul Dănuț Iancu (autorul golului – probabil prea periculos) primește un prim avertisment pentru lovirea balonului, după fluier, la un ofsaid inexistent și un al doilea (și eliminare), pentru o simulare. Nu are aceeași măsură când, în careul Blejoiului, Vișan cade și nu se dă nimic (se impunea cartonaș galben pentru simulare sau penalti), iar la Vulpe…. ploua?? Să nu mai zicem că ne-a mai dat un cartonaș roșu pentru proteste – văzute de el – și la o fază în care este chemat de arbitrul asistent Dediu (pentru lovire), nu lasă să se apropie niciun jucător oaspete (jucătorul gazdelor a fost lăsat să asiste), el acordă doar <<galben>> (acolo era de <<roșu>> sau nimic). Și acum intervine ceva de neconceput – în repriza a doua, Blejoiul dorește să schimbe pe V. Badea cu Preda… ȘOC…..Vulpe nu permite schimbarea pe motiv că Preda nu e pe foaie??? După aprox. 4 minute, la interventia ambilor delegați, care aveau foto pe telefon cu raportul, schimbarea are loc??!!! În final, o concluzie discutată de delegatul gazdă (cel care a câștigat…) și cel oaspete. Au stabilit să facă recuzare pentru acest arbitru. Am vizionat finalul jocului lângă un fotbalist neutru, Barbu Bogdan (din Câmpina, dacă îmi amintesc bine), care, fără să-i solicit, a avut aceeași interpretare pentru fazele în litigiu. MAREAN DEACONU, CE FACI CU ARBITRAJUL PRAHOVEAN ???” (Gheorghe Biziniche, președinte Comitet Director CS Blejoi, postare pe o cunoscută rețea de socializare)

Este absolut de neînțeles – poate chiar de neconceput – ce-i mână în luptă pe toți cei care fac ce fac, că nu o ieși chiar fum fără foc, mai fiind destule cazuri de același gen. Numai astfel poate că se deduce de ce (și) fotbalul prahovean a ajuns atât de jos, iar arbitrii prahoveni din Liga 1, afirm despre cei care prind delegări, nu despre rezerve, sunt reprezentați, nu chiar de mult timp, EXCLUSIV de către asistentul Valentin Ionel Dumitru, zis Collina! Domnilor, mai merită să se consume pe așa ceva banii comunităților locale, nu foarte puțini? Dacă se va continua astfel, cu siguranță că nu!

P.S. Ca un element hai să-i zic acum de amuzament, mărturisesc că circulă prin lumea fotbalului local niște „povestioare”, să le numesc acum așa, potrivit cărora familiile Iancu și Vulpe ies în oraș să se distreze împreună, dar când ajung domnii pe teren se întâmplă să se lase cu mult galben, implicit și cu roșu! Iar cel despre care se spune că ar fi cel mai bun central prahovean, câmpineanul Mihai Amorăriței, este bun amic cu Irinel Dumitru, însă, de câte ori îl arbitrează, se cam știe că primul cartonaș galben îl vede… prietenul! Se zice, dacă așa o fi, că îndrăznind să-i bată obrazul cavalerului fluierului, blejoianul s-a ales direct cu… ” roșu”, la meciul destul de recent de la Păulești! Acum, o fi așa, nu o fi așa, parcă tot mai bizare sunt cele petrecute în sportul rege prahovean. Rege, vorba vine!

Foto: la titlu (în mijloc, Alex Vulpe, în dreapta lui, Alin Ionică, iar în stânga sa, Valentin Dediu), penultima de jos (CS Blejoi, sezonul 2018-2019) și ultima de jos (Marius Vișan, în stânga pozei, alături de Decebal Nae)