Lansare de carte a ploieştenilor Constantin Dobrescu şi Traian D. Lazăr la Târgul de carte „Gaudeamus”

Daniel Dimache -

Lansare de carte a ploieştenilor Constantin Dobrescu şi Traian D. Lazăr la Târgul de carte „Gaudeamus”

Sâmbătă, 25 noiembrie, doi autori ploieşteni au avut o lansare de carte la Târgul de carte „Gaudeamus”. Constantin Dobrescu şi Traian D. Lazăr au adus în faţa marelui public volumul de memorialistică „Theodor Pâslaru – Poveşti şi istorisiri din trecut (1909-1917)”, publicat de editura Junimea. A fost un moment special pentru cei doi istorici ploieşteni, care au ţinut, cu acest prilej, discurisuri în faţa audienţei de la Romexpo, interesate de eveniment.

C.Dobrescu şi Traian D. Lazăr se înscriu în pleiada de autori care vin cu aportul lor editorial să întregească memoria neamului românesc cu momente, personaje care au scris evenimentul epocal al constririi României Mari, acum 100 de ani, prin prelucrarea a peste 1000 de pagini de memorii ale lui Theodor Pâslaru, intitulate “Istorii și întâmplări din trecut”, şi datorate acestui prahovean, ploieștean prin adopție – Teodor Pâslaru – născut în 1888, la Tecuci, urmaș al răzeșilor de pe Valea Nerejului.

Acest erou, pentru mulți anonim și niciodată recompensat cu vreun ordin sau medalie militară, a urmat școala primară la Tecuci, fiind coleg cu nepoții domnitorului Al.I. Cuza, apoi, la Seminarul teologic de la Huși, fără a-și finaliza studiile teologice, după care urmează o școală de meserii (metalurgie-cazangerie) la Galați. În viața civilă, a lucrat în industria de petrol din Ploiești și Câmpina, făcând parte din mișcarea socialist. A avut prilejul să-i cunoască bine și să-i descrie cu lux de amănunte pe C. Dobrogeanu-Gherea, Ștefan Gheorghiu, Panait Istrati, C. Stere, Gh. Cristescu, pictorul Al. Vodă și pe ing. Petre Bejan (fost ministru liberal). De asemenea, l-a cunoscut pe M.V. Frunze, de care spune că era din Bârlad, unde făcuse Liceul Codreanu și apoi l-a întâlnit la Odessa.

Însemnările sale acordă un generos spațiu perioadei în care a fost militar, în calitate de subofițer, în cadrul Regimentului 16 Artilerie Focșani din cadrul Diviziei a VI-a conduse de generalul Hârjeu. În Primul Război Mondial, a participat la luptele crâncene de la Mărășești, fiind rănit la Oituz, în ziua de 28 august 1917. A participat și la Campania din Bulgaria în timpul Celui de-al doilea război balcanic.

Interesante sunt însemnările despre generalii Al. Averescu și C. Prezan, cu acesta din urmă având o relație specială. Generalul Prezan l-a folosit în serviciul său de informații pe post de curier, ducând mesaje și scrisori la Odessa doctorului Raconski, președintele Ucrainei, cât și la Moscova lui I.V. Lenin.

După stagiul militar, revine la Ploiești, unde cunoaște toate exploatările petroliere din Prahova. Descrie întâlnirea cu C. Dobrogeanu-Gherea în restaurantul acestuia de la Ploiești. Theodor Pâslaru l-a cunoscut și pe Ștefan Gherghiu menționând calitățile sale de orator care începea cu glasul și “scoate vorbele de pe mosor”, precum și pe Panait Istrati pe care îl caracterizeză drept “o haimana care a lucrat cu noi și apoi a fugit la Paris și a scris romanul Kira Kiralina.”

Mai multe detalii despre viaţa acestui personaj fabulos, prin ochii căruia putem cunoaşte o întreagă epocă de la nivelul unui om simplu, dar cu totul special, căruia destinul i-a făurit o existenţă nemaipomenită, le puteţi găsi bineînţeles lecturând cartea, dar şi aici, în articolul publicat în Gazeta de Prahova, de unul dintre autori, pe care îi felicităm din toată inima pentru demersul lor editorialistic.