Lista executanților loviturilor de departajare la meciul din Cupa României au decis-o fotbaliștii Petrolului!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a făcut un meci bun, marți seară, în „16”-imile Cupei României, pe arena Ilie Oană, cu CS Mioveni. Au fost față în față două echipe din eșaloane diferite, al treilea, respectiv al doilea. Diferență care s-a anulat însă pe teren, ba chiar divizionara C ploieșteană a condus și jocul, a dominat destul și a avut și cele mai multe ocazii mari de gol. E drept, nu trebuie trecut ușor nici peste cele ale oaspeților, destule rezolvate cu mult succes de către portarul Mirel Bolboașă, la cel mai bun meci al lui la actuala lui echipă. „Lupii” au stat bine în toate compartimentele, cu o notă în plus pentru foarte tânărul Alberto Olaru și nu  mult mai vârstnicul Marius Chindriș, și ei al cel mai bun meci al lor în echipamentul galben-albastru. Poate peste toți a fost liderul, Claudiu Tudor, rezistând pe teren 120 de minute și transformând perfect prima lovitură de departajare! Nu mai vorbesc despre senzaționala sa „foarfecă”! A fost dorință, a fost devotament, a fost sacrificiu, mai ales după ce ambii fundași centrali titulari, Jean Prunescu și Gabriel Frâncu, au ieșit accidentați, devenind incerți pentru meciul de vineri, cu Atletic Bradu, din campionat.

Ajungându-se în prelungiri, Petrolul – ca și CS Mioveni, de altfel – a avut dreptul la patru înlocuiri de jucători, iar tocmai acea ultimă schimbare putea aduce calificarea, în minutul 117, pentru Petrolul, doar transversala salvându-l pe Flavius Coritoru la șutul de generic TV al tânărului de aproape 19 ani, Cosmin Lambru! Cu patru fotbaliști  „U 19” în echipă, „U 21” neexistând deloc, cum se cere la Liga a II-a (ambiguitățíle de regulament creând confuzie între numărul minim de „U 21” obligatoriu de folosit în eșalonul secund, respectiv în Cupa României!), adică Mihai Velisar, Alberto Olaru, Alexandru Saim Tudor, plus Lambru din minutul 100, Petrolul nu s-a dovedit mai afectată în fața Mioveniului. Argeșenii au opus, potrivit regulii din campionatul în care combat, trei „U 21”, George Pirtea (cu numărul 11 pe tricou, cel cu centrarea de la golul echipei sale, marcat de Cosmin Năstăsie, Pirtea fiind născut în anul 1996), Andrei Tirică (cu numărul 3, bărbosul arătând mai mult decât vârsta din CI, născut tot în 1996!) și Eduard Florescu (numărul 80, mijlocașul longilin de travaliu, născut în 1997). Poate cu excepția lui Velisar, într-o zi ceva mai slabă, nu s-a văzut nicio diferență între tinerii Petrolului și cei ai lui CS Mioveni, ba chiar dimpotrivă. Olaru, repet, a făcut un joc foarte-foarte bun, ca și Chindriș, de altfel, ambii alcătuinde un tandem perfect și ca mijlocași centrali, și ca fundași centrali, cu un efort fantastic și mare spirit de sacrificiu, din minutul 71 până la final, odată cu ieșirea din teren a lui Frâncu.

La modul cum s-a jucat – și cum s-a ratat, cu Alexandru Ciocâlteu în „zi neagră”, de la început și până la sfârșit, dar se mai întâmplă, ca și la Velisar, desigur! -, Petrolul trebuia să se califice, a meritat-o mai mult decât adversara clasată pe locul 5 în ierarhia Ligii a II-a. A avut destule șanse de a decide jocul, dar nu a fost să fie. Trebuie să se rămână cu momentele bune și foarte bune de joc, cu superioritatea dovedită atât până la 0-1, cât și după, cu acea ambiție a obținerii egalării, cu evoluțiile net peste nivelul eșalonului al treilea. Nu s-a putut accede în optimi pentru că, la loteria penaltiurilor – după ce s-a terminat 1-1, grație reușitei bizare, dar regulamentară, a lui Adrian Vintilă din minutul 90+2, și după 120 de minute, ca și după 90, primele 45 fiind ajderucate (doar) ca scor de oaspeți -, Ciocâlteu și Velisar au avut ghinion! Primul a țintit transversala, iar al doilea i-a cam ușurat sarcina lui Croitoru. Au marcat, de la Petrolul, Claudiu Tudor, Nini Poescu și Roland Stănescu, iar de la Mioveni, Cosmin Năsătăsie, Ciprian Negoiță, Eduard Stoica și Eduard Neacșu, Costinel Gugu, al doiela căpitan al oaspeților executând ilar: „scăriță” mult peste poartă!

Apropo de penaltiuri, trebuie făcută o precizare. Deși, în momentele de dinainte de trecerea la executare, secundul Ciprian Pura a mers între jucători cu o listă, consultându-se acolo și cu șeful de staff tehnic, Octavian Grigore, am aflat că fiecare dintre viitorii excutanți a ales să o facă sau nu, în funcție de starea psihică sau fizică din acel moment. Pe cale de consecință, dacă și-au irosit șansa de a transforma, cei doi petroliști care au făcut-o sunt unicii responsabili, să zic așa. Însă, acele ratări nu au putut întuneca o seară în care Petrolul a arătat că este totuși cea mai bună echipă din seria ei de Liga III-a și, dacă va întâlni echipe dispuse să joace și fotbal, precum CS Mioveni, nimeni și nimic nu-i va putea sta în cale în drumul spre eșalonul secund! Rămâne important că s-a făcut uin meci bun, chiar foarte bun, ținând cont de diferența de eșalon, însă nu trebuie făcută nici… nuntă la ratarea unei calificări, care ar fi fost obiectivul, de fapt! Bine că sunt semne OK pentru campionat! După un 4-5, cu 3-4 la executarea loviturilor de departajare, Petrolul se va concentra acum doar pe campionat, nemaiavând un meci în plus de jucat luna viitoare, obiectivul primordial fiind clar promovarea.

PETROLUL: Bolboașă 8 – Catană 7, Prunescu 7 (51 – Stănescu 6.5), Frâncu 6.5 (71 – Ad. Vintilă 6.5), Velisar 5.5 – Olaru 8, Chindriș 8.5 – Ciocâlteu 5, Claudiu Tudor 8 (cpt), Saim Tudor 7 (100 – Lambru 7) – Arnăutu 6.5 (64 – N. Popescu 6.5). Antrenori: Octavian Grigore (principal). Ciprian Pura (secund), Gheorghe Liliac (cu portarii).

CS MIOVENI: Croitoru 7.5 – Tirică 6, Gugu 6, Ichim 6.5, Stoica 6.5 – Negoiță 7 – Pirtea 7.5 (101 – Neacșu 7), Florescu 6.5 (62 – Trașcu 6), Andor 6 (70 – A. Neagoe 4), Ayza 7 (cpt; 81 – Rădescu 6.5) – C. Năstăsie 8. Antrenori: Gheorghe Mihali (principal), Mihai Olteanu (secund), Mihai Iulian Ilie (cu portarii).

Au arbitrat: Lucian Rusandu 6.5 – Cosmin Vătămanu 7 și Alexandru Midvichi 7 (ambii din București).

Observatori: Adrian Matei (București), pentru joc, și Florin Hâncu (Brașov), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Ayza (44), Catană (75), A. Neagoe (76 și 96), Croitoru (79), Gugu (98), Ad. Vintilă (105), Negoiță (116).

Cartonaș roșu: A. Neagoe (96).

Așa cum am scris mai sus, vineri, 27 octombrie, de la ora 18.45, tot pe „Ilie Oană”, Petrolul o va întâlni pe Atletic Bradu, o altă formație din județul Argeș, care este bi9ne clasată în acest tur de campionat. Dacă vor trece rapid peste oboseala din meciul cu CS Mioveni, „lupii”nu vor avea probleme în a se impune, chir dacă le vor lisi, mai mult ca singur, cei doi fiundași centrali obișnuiți, Prunescu și Frâncu, dar care pot fi înlocuiți cui brio de Olarui și revenitul după suspendare Paul Antoche.

Foto: www.sportpictures.eu