Micul Trianon din Floreşti – pe lista celor 100 de locuri de salvat în România

Redactia -

Micul Trianon din Ploieşti se află pe lista celor 100 de locuri de trebuie salvate în România. Este vorba despre o campanie lansată pe Facebook, de către echipa ce realizează emisiunea Secvenţial la Antena 3.  Pagina de Facebook special construită va gazdui propunerile noastre şi ale dumneavoastră pentru a întocmi o listă a monumentelor, siturilor naturale, muzeelor, obiectivelor sociale, culturale şi economice pe care fiecare dintre noi le socoteşte demne de a fi recuperate, renovate, reînviate. 

Bazele palatului s-au pus în anul 1907, când Grigore Gh. Cantacuzino, unul dintre cei mai mari moşieri ai României, poreclit Nababul, începe construcţia unui palat cum nu s-a mai văzut pe la noi. La dorinţa principesei Alice, fiica lui, palatul va avea 365 de dormitoare, cate unul pentru fiecare zi a anului, şapte săli de bal, multe saloane şi un parc dendrologic de 150 de hectare, cu arbuşti de eseţă rară, apeducte, terenuri de vânătoare, golf şi echitaţie. După moartea Nababului, moştenitorii acestuia nu au mai avut bani să finalizeze grandioasa lucrare, iar palatul a fost părăsit înainte să se fi locuit în el.
Potrivit wikipedia, după Revoluţie, palatul a fost retrocedat urmaşilor Nababului, care l-au vândut în 2009 lui Radu Tudorache, primul consultant al Google în România. Fost şef în Autoritatea Naţională de Reglementare a Comunicaţiilor, Radu Tudorache este acum unul dintre proprietarii fondului de investiţii Newarch Investments. Încă nu se cunosc planurile noului proprietar cu privire la soarta palatului. Se estimează că pentru restaurarea clădirii ar fi necesari 20 de milioane de euro. În prezent, palatul este înscris în lista monumentelor istorice din judeţul Prahova din 2010 cu cod LMI PH-II-m-A-16490.01, sub titulatura Palatul „Micul Trianon”-ruine.