Minciuni despre impozite şi taxe

Daniel Dimache -

Minciuni despre impozite şi taxe

Nu fac mare caz pe faptul că un funcţionar public, mai ales unul aflat într-o funcţie de conducere, este obligat sau, dacă nu-l presează şefii politici în mod special, se simte el însuşi pur şi simplu obligat să susţină poziţia politicienilor care controlează puterea în instituţie/unitatea administrativă/în Parlament/Guvern. În consecinţă nu o condamn din punctul acesta de vedere pe şefa finanţelor locale ploieştene când face public nişte afirmaţii care contrazic limba română şi logica doar pentru ca, în an electoral, să mai dreagă în ochii contribuabililor imaginea legiuitorului din România, a consilierilor locali, dar mai ales a şefilor din primăria Ploieşti. O încerare de prosteală care nu poate ţine, nici la Ploieşti, nici în orice altă parte din ţară, situaţia fiind generală de la nivelul ultimei comune din România şi până la Capitală. Da, doamnă Simona Dolniceanu, impozitele şi taxele locale AU CRESCUT PENTRU MAJORITATEA COVÂRŞITOARE A ROMÂNILOR ÎN ANUL 2016, în pofida teoriilor pe care le lansaţi în spaţiul public. Puteţi să le justificaţi dumneavoastră cu toate argumentele legislative, cu toate tertipurile finanţiste, cu toate (sporurile pe) zâmbete şi cu toate întorsăturile de vorbe.

MAJORÁRE, majorări, s. f. Acțiunea de a majora și rezultatul ei; creștere, mărire, sporire.

Aceasta este definiţia termenului în limba română. Limbă pe care o vorbim cu toţii, dar unii se fac că o înţeleg de-a-ndoaselea. Şi logica spune că dacă se plăteşte cu un bănuţ mai mult decât anul trecut, impozitele şi taxele locale sunt majorate. Iar majoritatea contribuabililor, dacă nu toţi, se află în situaţia de a plăti mai mult, unii cu creşteri importante, aflându-se într-una din situaţiile noi pe care le introduce Codul Fiscal. Cum puteţi să declaraţi că impozitele şi taxele locale nu au fost majorate? A, este altceva că majorările le-a introdus legiuitorul în actul normativ respectiv, iar consiliile locale, în speţă cel din Ploieşti, nu au decis creşteri suplimentare. Oamenii sunt miraţi, contrariaţi şi revoltaţi când le spuneţi că nu au fost majorate impozitele pe clădiri şi terenuri, iar ei primesc alte calculaţii de la departamentul pe care îl conduceţi. Ce contează că le bagă mâna în buzunar Guvernul, Parlamentul sau Consiliul Local şi Primarul?! Înţelegeţi, dumneavoastră, dar mai ales cei care fac politică şi administraţie mai bine sau mai rău, că oamenii nu sunt proşti.

Vorbiţi, de asemenea, cu nonşalanţă de măsurile care au fost luate de fapt împotriva celor ce deţin PFA-uri şi firme de apartament sau cu anumite profesii liberale. Că totul e în regulă, fac şi ei o evaluare acolo sau aduc un document de la Registrul Comerţului şi se rezovă. Domnilor consilieri, primari, parlamentari, politicieni de toate felurile, care vă ascundeţi după declaraţiile unui director de departament ce ţine şi el de scaunul lui cum poate, vă bateţi cu cărămida în piept că susţineţi IMM-urile. Le dublaţi impozitele micilor întreprinzători, aşa credeţi voi că e bine, că trebuie taxaţi pentru faptul că nu au bani să-şi ia un sediu nerezidenţial şi îşi înghesuie actele firmei într-un birou pus într-un un colţ din sufragerie, pe care îşi fac temele şi copiii. Bine, am înţeles, e decizie politică. Dar e cea mai mare tâmpenie să puneţi pe drumuri şi la cheltuială inutilă oameni care de-abia târâie o afacere. Iar dacă nu fac ceea ce îi obligaţi până la un termen limită îi veţi arde cu amenzi de sute sau de o mie de euro. Judecaţi puţin cu capul. Sunt aproape 14.000 de Persoane Fizice Autorizate la nivel de Prahova. Mai toate înregistrate şi cu activitate la domiciliu. Firme sunt vreo 23.000 la nivel de judeţ, la fel, majoritatea, IMM-uri înmatriculate la domiciliu şi foarte multe cu activitate în case şi apartamente. Câţi or mai fi şi cu profesii liberale. Adunaţi şi să zicem, că jumătate, hai, o treime din aceştia, au nevoie de evaluare. Deşi sigur sunt în această situaţie mai multe decât acest procent. O treime numai, cum spuneam, ar fi peste 12000 de agenţi economici care apelează la evaluator. Sunt doar vreo 120 de evaluatori autorizaţi în Prahova care pot face acest lucru. Până la sfârşitul lunii martie mai avem sub 40 de zile lucrătoare. Da, să nu ne luaţi că am avut timp de la 1 ianuarie, că nici voi, legiutiorii, nici funcţionarii de la fiscul local nu v-aţi dumirit până acum care sunt procedurile dară să le spuneţi şi contribuabililor. Faceţi puţină aritmetică. Nu mai e timp, chiar dacă toţi ar vrea şi ar avea bani pentru evaluare. Sau să meargă la Registrul Comerţului. Întreprinzătorii se gândesc cum să apeleze la pile sau unde să dea şpăgi ca să intre mai repede pe listele evaluatorilor. Acestea sunt România, Prahova, Ploieştiul pe care ni le pregătiţi. Ruşine!