Ministrul Finanţelor le-a stricat cheful celor de la British American Tobacco

Daniel Dimache -

Ministrul Finanţelor le-a stricat cheful celor de la British American Tobacco

Evenimentul Biritish American Tobacco organizat cu ocazia pornirii unei noi capaciatăţi de producţie, spun marii producători de tutun, în valoare de 800 milioane de euro şi care va crea 200 de noi locuri de muncă, a adus la fabrica din Ploieşti miniştri, şefii autorităţilor locale, presă de la Bucureşti şi din Prahova, multă lume. 

BAT va produce aici Neostik-uri, denumirea sub care sunt cunoscute „rezervele“ de tutun pentru dispozitivul glo. Am aflat cu ocazia vizitei la fabrica de tutun că produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă, cum este cazul glo, reprezintă cel mai mare pariu al industriei de profil în acest moment şi că ar fi mai „sănătoase”, dacă putem folosi acest termen vizavi de tutun.

Ideea este că toată lumea s-a comportat frumos, ca la sărbătoare, gazde şi oaspeţi ţinând cuvântări pline de entuziasm şi de gratulări reciproce. Asta până a ajuns la microfon ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, deloc pus pe laude şi pe vorbe mari vizavi de şefii BAT, care tocmai scoseseră pe tapet cifre impresionante vizavi de investiţia de la Ploieşti, trecută, prezentă şi viitoare.

Mai întâi ministrul a solicitat să fie scoasă de pe uriaşul ecran din spate pe care era proiectată  imaginea României făcută sub forma unei frunze de tutun, o grafică prost inspirată a gazdelor, precizând că nu suportă să vadă aşa ceva.

Din capul locului, în discursul său, ministrul Finanţelor a avut o replică gen „a cuvânta despre funie în casa spânzuratului”, vorbind despre faptul că ar trebui ca legea să prevadă alocări mai mari din impozitele şi taxele plătite de agenţi economici de tipul Biritish American Tobacco să fie îndreptate mai multe spre sistemul de sănătate „inclusiv în campanii de renunţare la fumat”.

Apoi Eugen Teodorovici a a avut şi o replică pentru reprezentanţii fabricii de ţigări care au prezentat cifrele companiei şi au subliniat faptul că fabrica de la Ploieşti este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat.

„Chestiunea acesta că plătiţi la bugetul de stat… Păi plătiţi, că facem business împreună. Plătiţi ceea ce trebuie să plătiţi, ce spune legea, nu plătiţi nimic altceva în plus. (…) Deci dumneavoastră veţi plăti ceea ce spune legea. Ideea e să o faceţi în cât mai mare măsură. Noi ca stat vă vom stimula pentru a crea în special business”, a fost mesajul lui Teodorovici pentru British American Tobacco.

Totodată, ministrul Finanţelor a făcut o trimitere la comportamentul băncilor, care se pretind la fel  „parteneri economici ai statului român”: „Tot timpul aud şi băncile care sunt partenere cu mediul economic… Nu. Băncile vor fi partenere când efectiv vor relaxa foarte mult condiţiile de finanţare în piaţă. Atunci vor deveni cu adevărat parteneri. Până una-alta sunt finanţatori care plasează într-un mod cât mai avantajos pentru ele finanţele disponibile”, a declarat Teodorovici.