Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a participat vineri, 31 august, în oraşul Chişinău, la dezvelirea bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, lucrare realizata de sculptorul prahovean Constantin Ionescu.

Bustul marelui domnitor a fost dezvelit de către Mircea Cosma, alături de Dorin Chirtoacă – primarul Municipiului Chişinău, şi academicianul Valeiu Matei.

Lucrarea a fost donată primăriei din Chişinău de către Societatea Cultural Istorică „Mihai Viteazul” şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, fiind amplasată la intersecţia Bulevardului Dacia cu Bulevardul Cuza Vodă din centrul Chişinăului.

Bustul domnitorului este reprezentat în costum de general de cavalerie purtând pe umeri hlamida domnească, pe piept o lentă-eşarfă, aşezată în diagonală ce susţine însemnul decoraţiei Medjidie, ordin turcesc, oferit în 1861 de sultanul Abdul Aziz.  Pe soclu au fost montate două placi din bronz reprezentând Ordinului Turcesc şi Ordinul Unirii.

Cu sprijinul Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul au mai fost ridicate în Repubica Moldova alte două busturi ale aceluiaşi domnitor la Cazangic – Leova şi Cimişlia.

Aşa l-am cunoscut eu pe Regele Mihai

Era un subiect tabu înainte de ’89. Copil fiind, apoi adolescent, am reuşit să umplu ceva din g

Da, tovarăși, era mai bine „înainte”! Să vă reîmprospătez memoria

Pentru că tot a fost 23 august şi apar pe Facebook tot felul de indivizi care afirmă că  „în

Familia Petrolului de azi

În mai bine de șase decenii de viață alături de Petrolul, mi-a fost dat să văd generații pes

Nicolae Iorga, victimă a ocupației germane

Imediat după ocuparea județului Prahova de către trupele germane, acestea au trecut la instaurare

Inline
Inline