În data de 21.07.2012, ora 10.40, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, directorul Parcului Natural Bucegi a anunţat un incendiu la fondul forestier administrat de catre Direcţia Silvica Prahova – Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al Oraşului Buşteni, judeţul Prahova, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi între Claia Mare şi linia de telecabina Buşteni – Babele în zona denumită „Creasta cu Zâmbri”, incendiu cauzat de un fulger produs in data de 15.07.2012. La sosirea echipajelor de interventie in apropierea incendiului (observare telecabina Busteni-Babele) au constatat ca suprafata de ardere era de aproximativ 200 mp, directia de propagare fiind Nord-Est. 

In ulimele ore s-a constatat extinderea incendiului, astfel, in data de 22.07.2012, incendiul se manifesta pe o suprafata de aproximativ 1.500 m.p, arzand litiera si coronament de rasinoase intr-o zona inaccesibila, cu o panta de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă.

Mentionam faptul ca suprafata afectata este inclusa intr-o arie naturala protejata, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) si in rezervatia naturala Abruptul Prahovean, rezervatie de interes national conform Legii 5 din 2000.

In actiunea de localizare si lichidare a incendiului sunt implicate peste 100 de persoane astfel:

  • ISUJ PH – 19 pompieri ;
  • IJJ PH – 9 jandarmi ;
  • Garda de Mediu – 2 persoane ;
  • Salvamont Busteni – 8 persoane ;
  • Dir. Silvica Prahova – 14 persoane ;
  • Admin. Nationala Parc Bucegi – 12 persoane ;
  • Voluntari – peste 36 persoane.

 

Există pericol de propagare din cauza stratului gros de vegetatie uscata. In momentul transmiterii acestui comunicat evenimentul este monitorizat de toate autoritatile cu responsabilitati in gestionarea acestei situatii de urgenta. In functie de evolutia evenimentului vom reveni cu date suplimentare.

                            

UPDATE: 

 

In aceasta dimineata are loc la Busteni o sedinta de analiza a masurilor ce pot fi luate pentru localizarea si stingerea incendiului de vegetatie din zona inaccesibila de pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, intre Claia Mare si linia de telecabina Busteni-Babele in zona denumita „Creasta cu Zambri”, la care participa prefectul judetului Prahova, autoritati centale si locale.
Deoarece in zona actioneaza curenti ascendenti puternici, care nu permit survolul zonei de catre avionul echipat cu dispozitive de transport si imprastiere a apei, pus la dispozitie de catre o firma privata, asupra incendiului se va actiona cu un elicopter al Inspectoratului General pentru Aviatie din cadrul MAI, care va arunca saci plini cu apa.
La aceasta ora, elicopterul este gata de o prima interventie, incarcandu-se cu 1.500 de litri de apa pe Stadionul Sinaia.
Actiunea este supravegheata personal de prefectul Marius-Gabriel Sersea.

 

Aşa l-am cunoscut eu pe Regele Mihai

Era un subiect tabu înainte de ’89. Copil fiind, apoi adolescent, am reuşit să umplu ceva din g

Au trecut 100 de ani. Unde suntem?

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Poate cel mai important eveniment istoric pen

Cine plătește, de fapt, prețul asumării responsabilității, în fotbal? Și la Petrolul, și pe oriunde altundeva

Tot aud de ani de zile, în fotbalul românesc, cu precădere după 1989, despre asumarea responsabi

Nicolae Iorga, victimă a ocupației germane

Imediat după ocuparea județului Prahova de către trupele germane, acestea au trecut la instaurare

Inline
Inline