Nebunie de meci, pe nebunie de vreme, dar și pe un gazon care a ținut foarte bine

Sport

Redactia

Cine îi mai invidiază pe fotbaliști că ar câștiga în câteva luni cât o fac alții într-un an sau chiar mai mult ar fi trebuit să se… dezbrace luni, 30 septembrie 2013, la tricou și șort, și să fi stat doar, ci nu să și alerge 90 de minute, pe terenul arenei Ilie Oană. Când plouă necontenit, iar gradele termometrelor tind spre 0 în doar ultima zi a primei luni de toamnă, să fugi la foc continuu, să faci presing, să „bagi materiale” tot timpul, așa cum se zice în jargonul fotbalistic, atunci chiar că îți meriți banii pe care ai înscriși în contracte, ca și primele de victorie! Jucătorii de la Petrolul și de la CFR Cluj, care au combătut până aproape de miezul nopții, cu siguranță că i-au meritat!

Meciul – reeditarea finalei din vară – a început cu Petrolul, din nou, în rol de regină, Ferebory Dore și Filipe Teixeira, în minutele 10 și 12, ducând scorul la – un nesperat nici de cel mai optimist fan al „lupilior” – 2-0, după mai puțin de un sfert de oră de joc. CFR-ul era în corzi după ce Dore (foto sus, în dreapta; www.fcpetrolul.ro) l-a făcut de comandă pe stânga, în careul mare, pe Ricardo Cadu (foto sus, în stânga; www.fcpetrolul.ro), amintindu-ne oarecum de faza în care Jeremy Bokila a decis ultimul act al competiției KO. Absent atunci, Teixeira l-a executat acum, în stil mare, pe bietul Mario Felgueiras, după o fază în care a conlucrat cu autorul primei reușite și cu Juan Angel Albin. Ca la box, trezită de contactul dur cu podeaua, echipa din „Gruia” și-a revenit repede din coșmar și a făcut ceea ce nu o credeam că e capabilă – să aibă posesie și să domine astfel. Dar, când ai la pupitru un dirijor precum croatul Damjan Djokovic – maratonistul confruntării – imposibilul devine perfect posibil. Djokovic (20) s-a adaptat cel mai repede condițiilor de joc și și-a început tirul cu un trasro de la 25 de metri, mingea trecând puțin peste transversala porții lui Peterson dos Santos Pecanha. A fost semnalul de alarmă că fotbalistul cel mai schimbat aproape de către antrenorii din acest sezon ai CFR-ului, pe parcursul meciurilor de până în prezent, are totuși clasă. Avea s-o dovedească cinci minute mai târziu, când a taxat pe loc un carambol ilar, Pablo de Lucas șutând în Damien Boudjemaa și balonul ricoșând la închizătorul oaspeților, care a prins un șut perfect, pe jos, de la 20 de metri, lateral stânga, lângă bara de la colțul scurt. Iată că, într-adevăr, 2-0 a fost un scor periculos. Ba, chiar foarte periculos, același Djokovic (38) egalând, din alunecare, de la 7 metri, din poziție centrală, fiind punct final al unei colaborări de nota 10 a lui Gabionetta Denilson și Robert Maah. Un 2-2 aproape de intrarea la vestiare, pentru pauză, a fost exact ceea ce își dorea Petre Grigoraș pentru sine și băieții lui – sabia lui Damocles fiind băgată atunci în… teacă. CFR a avut însă și noroc, Ovidiu Hoban (41) țintind bara dreaptă, la un șut ca din tun, de la peste 30 de metri, iar Dore părând a fi văzut un… coechipier-fantomă în careul mic, când a trimis cu capul, de la 2-3 metri, paralel cu linia porții (45+1).

Teixeira_cu_CFR_Cluj_fcpetrolul.roDominată în bună parte din prima repriză, Petrolul a ieșit mai cu ambiție de la cabine, Cosmin Contra dând credit acelorași jucători, deși fusese clar că Guilherme Haubert Sitya, Pablo de Lucas Torres și Damien Boudjemaa nu erau în cea mai bună zi a lor, deranjați și de terenul tot mai greu, cu unele porțiuni aproape inundate, inadecvat jocului lor combinativ. Inimile suporterilor ploieșteni aproape că s-au oprit în minutul 58, dar Paul Batin, din unghi, de la 5 metri, a șutat în blocajul lui Pecanha. Imediat, a replicat Teixeira (59), lusitanul întinzându-l pe compatriotul său dintre buturile clujenilor, cu un șut la colțul din stânga, expediat de la 28 de metri, ușor lateral dreapta. Pericolul s-a mutat la cealaltă poartă, pe o respingere a lui Alexandru Benga, Denilson (63) șutând încă ca un începător, deși era liber, puțin în afara suprafeței de pedeapsă a gazdelor. Avea să fie ultima oportunitate de a mai înscrie a oaspeților, care s-au văzut conduși din nou, după cinci minute, Boudjemaa angajându-l pe stânga pe Guilherme, iar în urma centrării acestuia din urmă, Dore s-a ciocnit de Ionuț Rada, apoi Albin – de Mario Camora. Și astfel mingea a ajuns la Njongo Lebo Priso, cel care l-a executat elegant, din colțul drept al careului mic, pe Felgueiras. S-a făcut 3-2 și se putea ajunge chiar și la 4-2 sau 5-2, dacă Albin (70) avea mai mult noroc la lovitura liberă bătută peste zid, dar rezolvată de goal-keeper-ul CFR-ului, iar Hoban  (77) și-ar fi cadrat șutul de la 18 metri, după o pasă a aceluiași fotbalist uruguayan. Petrolul a câștigat finalmente un meci foarte-foarte greu, în care adversara, care a bifat cel mai bun joc de când a început campionatul, i-a pus destule probleme. Astfel, găzarii au reușit să-i învingă pe „vișinii” și în campionat, după patru partide încheiate la egalitate, demonstrând că succesul lor din finala Cupei României nu a fost vreo întâmplare. Cosmin Contra și băieții lui își continuă lunga serie de invincibilitate și se îndreaptă deja cu gândul spre viitoarul duel, cel de la Mediaș, din etapa a X-a, locul în care au înregistrat ultimul eșec din Liga I, pe 23 noiembrie 2013. De urmărit ce va fi după aproape un an…

SC FC PETROLUL: Pecanha 6 – Alcenat 6.5, Geraldo (cpt) 6.5, Benga 6, Guilherme 6 – Hoban 6.5, Pablo de Lucas 5.5 (58 – Priso 7) – Boudjemaa 6, Albin 7 (84 – Morar), Teixeira 7 (71 – Mustivar 6.5) – Dore 7.5. Antrenor: Cosmin Contra.

CFR: Felgueiras 5.5 – Velayos 5, Cadu (cpt) 4.5, I. Rada I 5.5, Camora 5.5 – Sulley Muniru 6, Dookovic 8 – Maah 6.5 (74 – Deac 5.5), Denilson 6.5 (79 – Voiculeț), Batin 5.5 – Ogbu 4.5 (62 – Fl. Costea 5). Antrenor: Petre Grigoraș.

Au arbitrat: Alexandru Tudor 7 (București) – Ovidiu Artene 7 (Vaslui) și Mircea Mihail Grigoriu 7 (București).

Arbitru de rezervă: George Rădulescu (București).

Observatori: Valentin Alexandru (Ploiești), supervizor, Alexandru Boc (București), pentru joc, și Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Batin (42), Denilson (61), Albin (70), Fl. Costea (90+3).

După meci, la care au asistat – suportând vitregia vremii de afară – circa 8.000 de spectatori, tehnicianul oaspeților a declarat, în sincronul pentru „DigiSport”, că „a fost un joc bun, cel mai bun al nostru de când sunt eu la acest club. E păcat că, la 2-2, noi nu am înscris. Mi-a plăcut însă determinarea de care jucătorii mei au dat dovadă. Faptul că nu l-am introdus pe Costea din prima echipă a fost o strategie, era un teren greu, am optat pentru doi jucători de viteză. Pentru CFR Cluj, Europa League nu contează, vrea titlul„! Venit la câteva minute bune în sala de conferințe de presă după omologul său, Cosmin Contra a spus: „Am început foarte bine meciul, dar o greşeală copilărească, în lanț, i-a băgat în joc pe adversari. CFR are jucători de mare valoare, chiar dacă a înregistrat rezultate slabe în ultimul timp. Am încercat la pauză să-i liniştesc pe jucătorii mei, pentru că erau un pic trişti, atâta vreme cât au condus cu 2-0 şi au intrat cu 2-2 la vestiare. Le-am zis că meciul porneşte de la 0-0 şi, dacă vom da gol, vom câştiga. Și chiar așa s-a întâmplat. Am obţinut o victorie foarte importantă. Ţin să-mi felicit, în primul rând, jucătorii, pentru că, pe un teren greu, îmbibat cu apă, nu puteam să ne facem jocul nostru obişnuit, iar oaspeții erau în avantaj, având în componenţă fotbalişti foarte puternici, atât fizic, cât şi tehnic. Ner-am adaptat perfect la început, dar a venit acea eroare. Nu ne gândim acum la titlu, dar – dacă în a doua parte a campionatului suntem în poziţia de a avea şanse – va fi foarte bine. Vorbisem cu Priso înainte de meci. El a avut un moment mai slab, deşi începuse bine. I-am zis că vom dansa împreună dacă va marca. A reușit și a fost și un gol decisiv. Oricum, el dansează mai bine decât mine”! Contra a explicat astfel momentul mult gustat de către fani, de după reușită care a stabilit rezulatului final, atunci când – în aplauzele tuturor – a avut un scurt tandem dansant pe ritmuri africane cu mijlocașul camerunez Priso! Galeria Petrolului nu a uitat de perioada scursă de la prima urcare a sa în peluza I, nici de arbitrajul de la meciul recent cu Dinamo și nici de incidentele de la Șimian, afișând bannere sugestive: DE DOI ANI LA DATORIE/PENTRU O LEGENDĂ; AVRAME, TE-AI ÎNROȘIT DE TOT!; FĂRĂ PUMNI, PERVERS, CATAROAIE ARUNCAȚI/”MENTALITATE” DE BĂRBAȚI ADEVĂRAȚI. Viitorul meci din campionat al Petrolului se va desfășura duminică, 6 octombrie,  de la ora 19.30, pe terenul echipei Gaz Metan Mediaș, în transmisia live a postului de televiziune DigiSport.

 

 

 

Citeste mai departe

Statistici T5
Inline
Inline