“O promovare implică mai multe lucruri: infrastructură, buget, organizare, jucători. În această ordine”

Dragos Trestioreanu -

“O promovare implică mai multe lucruri: infrastructură, buget, organizare, jucători. În această ordine”

Interviul de Anul Nou – Într-un fotbal autohton în care clișeul deja tocit al oamenilor de fotbal gândindu-se mai mult la propriul interes, decât cu sufletul, pare de neschimbat, mai există și excepții. Una dintre ele – chiar în județul Prahova

1Paul Mâinea mi-a fost coleg de redacție, în departamentul sport, la fostele publicații locale “ZIUA – Ediția de Prahovași Șocul cotidian”, începând din 1996 și până în 2001. A fost propunerea jurnalistului ploieștean de atunci de la “Pro Sport”, în prezent la “Gazeta sporturilor”, Justin Gafiuc. O propunere absolut inspirată. Am colaborat perfect în toți acei ani și am regretat când a ieșit din presă, pentru a-și face meseria de bază – cea de jurist. Fost junior la echipa din orașul lui de domiciliu, Boldești-Scăeni, ex-arbitru apoi, a revenit la pasiunea lui și a tatălui său, fost conducător al Petrolistului. Adică, în lumea fotbalului. Dar nu la Boldești, ci la Blejoi, acolo unde lucra de câțiva ani la primărie. La fel cum Gafiuc avusese inspirația de a-l aduce în presă, la fel primarul Adrian Dumitru i-a cerut, într-o zi, să se ocupe de sportul local. De echipele de handbal și fotbal de copii și juniori, dar și de cea de fotbal seniori. Omul potrivit la locul potrivit, team managerul Paul Mâinea a… sființit locul!

2-cs-blejoi-2016Cum ai cataloga pe scurt anul 2016 pentru echipa de fotbal CS Blejoi?

P.M.: A fost unul foarte bun pentru noi. În vară, am terminat campionatul trecut pe locul al doilea, iar acum, la finalul turului celui în curs, suntem la egalitate de puncte cu liderul,  Petrolul ‘52, la doar un gol diferență. De fapt, din 30 de meciuri jucate în 2016, în Liga A Prahova, nu am pierdut decat patru, câștigând 25! Cred ca nu-i puțin lucru, nu-i așa? Sigur, am avut și o neîmplinire în acest an. Mai exact că nu am reușit să câștigăm faza județeană a Cupei României, pentru a aduce la Blejoi, apoi, echipe din eșaloanele superioare. Dar, cine știe?, poate că va fi să fie în 2017.

Așa a început povestea…

Care a fost debutul?

P.M.: După “momentul Vispești”, în care am apărut în eșalonul de elită al fotbalului județean, în vara lui 2012 a trebuit, firesc, să reconstruim echipa. Nu aveam jucătorii noștri, toți fiind ai Vispeștiului. Și-au plecat la CSM Campina, în liga a treia. Împreună cu fostul petrolist Bogdan Onuț, dar și cu Emil Coșieru, am pornit la drum încercând să facem o echipă bună și, mai ales, respectată. Ne-a fost foarte greu la început sa convingem fotbaliști să vină la noi. Evident, asta pentru că Blejoiul nu exista în fotbalul prahovean! Însă, am reușit atunci să-l reactivăm pe actualul președinte executiv de la Petrolul ’52, Cristi Vlad, retras pe-atunci din activitate. Alături de el am adus câțiva jucători tineri. În iarnă, Bogdan Onuț a plecat, și el, la CSM Campina și am fost nevoiți să apelăm la un alt antrenor. Ne-am decis asupra unui alt fost petrolist, Dragoș Mihalache. A fost un început greu, dar am urcat constant, terminând campionatul pe locul cinci.

3Și ce-a urmat?

P.M.: Din nefericire, un recul. De fapt, crezusem că ar fi simplu să faci o echipă. Nimic mai fals! O echipă se construiește greu, iar dacă nu cuprinde oameni cu un caracter puternic, rezultatele sunt doar întâmplatoare. În sezonul 2012-2013 am terminat turul în zona retrogradării. Acela a fost momentul începerii colaborării cu actualul antrenor, Răzvan Vlad. Am redresat cu greu situația și am terminat sezonul pe poziția a zecea.

Momentele dificile impun măsuri radicale

Ați schimbat, apoi, ceva?

P.M.: Deoarece nu am acceptat ideea ca echipa noastră să se claseze altundeva decât pe podium, am început din nou reconstrucția. Am cernut sita jucătorilor, am căutat permanent unii buni. Dar, o repet, ne-am orientat în special asupra unora având un caracter puternic. Cine nu s-a incadrat a plecat! Au urmat două campionate la rând în care ne-am clasat, de fiecare dată, pe locul al doilea, mulți afirmând atunci că echipa CS Blejoi avea valoarea necesară pentru a promova în eșalonul imediat superior! 

4Și-așa și era?

P.M.: Poate că valoarea de moment ne-ar fi dat dreptul să sperăm la o promovare. Însă, nu eram pregatiți. O promovare implică mai multe lucruri. Mai exact – infrastructură, buget, organizare, jucători. În această ordine. Din punctul meu de vedere, cum observați, infrastructura se află pe primul loc. Ne-ar fi trebuit, deci, măcar un teren de antrenament, de dimensiuni normale. Apoi, zona vestiarelor să fie refacută. Plus alte cosmetizări. Apoi, bugetul. La al treilea eșalon național de fotbal, fără unul de cel puțin două sute de mii de euro nu ai cum să reziști. Dacă nu ai banii aceștia, e pierdere de vreme o promovare. Un lucru fără rost. Și organigrama la un nivel superior este cu mult mai bogată.  Dacă toate acestea sunt bifate, cred că partea cu echipa se poate rezolva mai repede. Dar, recunosc că poate va veni, odată, și momentul promovării.

Comunitatea locală mereu alături de sport

Cine susține material echipa CS Blejoi?

P.M.: Comunitatea locală, prin primărie și consiliul local. Am primit tot sprijinul de care am avut nevoie. În 2008, a fost înființat și clubul sportiv, având ca obiectiv atragerea tinerilor din comună către sport. Pentru cine nu știe, la Blejoi nu exista un teren de fotbal pana în 2011, atunci când a fost inaugurat actualul stadion! De-atunci, baza sportivă s-a modernizat încontinuu. Și se va mai moderniza. De exemplu,  vestiarele. Apoi, se va construi și-un teren de antrenament. În 2013, a fost inaugurată Sala Polivalentă, în care elevii Școlii Blejoi își desfașoară orele de sport. Iar diverse echipe de handbal de senioare de primă ligă au făcut antrenamente. Se organizează și meciuri oficiale de juniori, de handbal și baschet. Așadar, primăria și consiliul local au fost, fără doar și poate, mereu alături de sport.

5Câte echipe sunt în club?

P.M.: Sunt trei de fotbal și una de handbal. Sunt înscrise în campionatele județene sau naționale, în cazul juniorilor. Și-au rezultate bune. La fotbal, juniorii „A” sunt clasați pe locul doi, juniorii „C” – pe patru, iar la copii, am ocupat, recent, locul al treilea, la „Cupa Moș Crăciun”. Echipa de handbal ocupă poziția a patra în Seria C a Campionatului Național de juniori II, ceea ce-ar permite calificarea la faza zonală. Avem legitimați circa 70 de copii și juniori, iar alți 20 sunt în faza de inițiere.

Dacă va fi să fie, va fi!

Sezonul acesta aveți drept obiectiv locul întâi în ierarhia finală a Ligii A Prahova?

P.M.: Nu, nu ne-am propus accederea la baraj sau promovarea. Dar, e bine de știut că, dacă vom termina totuși pe primul loc, vom merge cu siguranță mai departe. Adică, dacă am câștiga barajul, ne-am înscrie în liga a treia! Însă, totuși cred că Petrolul ‘52 are prima șansă. Are o istorie în spate, chiar dacă observ că i se tot amână recunoașterea! Mai are de partea sa oamenii care au scris istoria și, nu în ultimul rând, suporterii minunați ce-au ținut în viață echipa în momentele grele ale acesteia.  Sunt mândru astfel că, în scurta noastră existență, am jucat de trei ori cu Petrolul. Iar de fiecare dată am adus peste o mie de spectatori la Blejoi, de jur-împrejurul arenei. Prima dată, pe 19 iunie 2015, atunci când am reușit acel 0-0 de neînchipuit pentru noi! A fost primul meci amical din pregătirea de vară a echipei antrenată atunci de Tibor Selymes și creată de Mihai Joița. Apoi, au fost cele doua partide din vara acestui an. Mai precis, unicul amical din vară al Petrolului ’52, în care am învins cu 4-3, urmat de “oficialul” în care am pierdut cu 3-0. Cred ca aceste trei jocuri, dar și duelul din ultimele meciuri ale turului, în care noi am tot schimbat locurile din clasament cu Petrolul ‘52, ne-au așezat definitiv pe harta fotbalului prahovean. În acest context, abia aștept următoarea confruntare, din martie, anul viitor, de pe “Ilie Oană”.

6-cs-blejoi-2012Ce preferi la echipă: mai mult tinerii sau mai mult cei cu experiență?

P.M.: E drept că îmi plac jucătorii tineri și-i urmăresc foarte mult. Dar, o echipă nu se poate construi numai cu tineri. E clar nevoie și de cei cu experiență. Atunci când se reușește îmbinarea perfectă a generațiilor, apar și rezultatele. Importantă este omogenizarea, modul în care se adaptează tinerii, cum sunt ei percepuți de cei mai în vârstă, cum reușesc să se simtă unii pe alții. O să-ți dau un exemplu fericit. Deja se știe că, în pauza de vară, Cosmin Lambru a făcut antrenamente cu CS Blejoi, a fost plăcut de Răzvan Vlad, ca și de băieți. A plecat, apoi, la Petrolul ’52, dar a simțit că viitorul lui e la noi! Și-a cerut să revină. A făcut-o și s-a impus repede ca titular, devenind, la nici 18 ani, nu numai golgheterul nostru, ci și al turului campionatului Ligii A Prahova. Am mare încredere că și, în retur, va juca la fel de bine. Cum aștept și de la ceilalți juniori din lot, și în special de la Eugen Rudaru, să progreseze. Nu apreciez astfel că obligativitatea de a avea pe teren tot timpul, din retur, doi jucători cu vârsta sub 19 ani este o povară, ci dimpotrivă. Pentru noi, chiar este ceva benefic.

A fost Lambru în lovitură a Blejoiului?

P.M.: Privind la cifre, 20 de goluri marcate în 15 meciuri de Liga A Prahova și unul de Cupa României, dar și la pasele lui de gol, da, pot spune că este cea mai mare lovitură pe care am dat-o cu un jucător de vârsta junioratului. De-acum depinde numai de el să confirme jumătate de sezon foarte bună din actualul campionat.

7-cs-blejoi-2013Urmărești un anume model când faceți transferuri?

P.M.: Da. Uite, am să-ți dezvălui acum un secret. Din „11”-le de bază al echipei CS Blejoi, exceptând portarul, fac parte cinci jucători de picior drept și tot atâția de picior stâng. E o cheie a succesului în ceea ce privește alcătuirea unei echipe competitive. Iar atunci când și banca se apropie de nivelul titularilor, chiar se poate spune că te apropii de ideal. Mai avem însă până acolo, dar urmărim să atingem acest țel. Poate vom mai aduce jucători în pauza de iarnă. În special tineri, poate și un senior. Dar numai urmărind un tipar specific, care cred că deja a fost intuit.

8-cs-blejoi-2014Ce le dorești acum, la finalul lui 2016, iubitorilor sportului local?  

P.M.: Le urez tuturor, incluzând aici și sportivii, un călduros “La mulți ani!”. Iar suporterilor Petrolului ’52, să creeze aceeași atmosferă fantastică din “templul” lor și la derbiul cu echipa noastră, CS Blejoi!

Foto: arhivă personală (de sus în jos, în text, echipele din anii 2016, 2012, 2013 și, respective, 2014)