Petroliștii au știut la perfecție biletul de examen pe care scria: „Cum se câștigă la scor un meci în care se joacă destul timp în 10 oameni?”. Morenarii le-au fost… „material didactic”!

Dragos Trestioreanu -

Învingătoare în toate cele cinci meciuri oficiale de dinainte de partida de marți seară, din turul 3 al ediției 2017-2018 a Cupei României, FC Petrolul Ploiești a trebuit să absolve, de data aceasta, un examen cu mult, foarte mult mai dificil decât precedentele, dintre care am renunța totuși la turul 1, adică duelul total dezechilibrat cu prea cruzii jucători de la Regal Sport Club „Ferdinand I” București. Contra Flacării Moreni, pe arena Ilie Oană, găzarii au avut de dezlegat o problemă cu care nu se mai întâlniseră în acest sezon. Nu marcajul „om la om” pe tot terenul, nu aglomerarea propriei suprafețe de pedeapsă, nu contraatacurile, totuși rare și periculoase… doar până în marginea careului mare – toate fiind carcateristice dâmbovițenilor – au pus probleme. Exclusiv rămânerea, din minutul 35, în numai 10 fotbaliști, ulterior expulzării portarului titular obișnuit, Mirel Bolboașă, căruia i s-a arătat cartonașul roșu pentru un henț în afara suprafeței de pedeapsă, abatere care a întrunit toate cerințele articolului de lege din „Regulile jocului”, putea fi marele necaz.

Bine pregătiți teoretic, dar și mai ales practic, petroliștii au trecut cu bine peste momentul erorii căpitanului Jean Prunescu, autorul acelei pase prea înceată către propriul portar, obligat – în disperare de cauză – să iasă până dincolo de careul mare și să respingă balonul cu palmele. Victimă nevinovată, Bolboașă a plătit tribut greșelii coechipierului său, cel care ne obișnuise mereu a fi… Ministrul Apărării. Deh, se mai întâmplă! Decizia arbitrului ieșean Vlad Băban a suscitat o polemică pe o binecunoscută rețea de socializare, fiecare comentator susținându-și punctul de vedere, după propriile cunoștințe. Firesc, „câștig de cauză” au avut arbitrii sau rude de ale lor preocupate de teoria de profil, explicațiile docte lămurindu-le și pe persoanele care se (mai) credeau deținătoarele… adevărului absolut.

Petrolul a știut nu numai să-și „apere pepenii”, ci, chiar mai mult decât atât, a dat și lovitura în minutul 43. A deschis scorul prin Alexandru Ciocâlteu – un fotbalist de care fanii trebuie să fie foarte încântați că a semnat cu clubul găzarilor – golul risipirii emoțiilor inerente de după expulzarea din teren a apărătorului buturilor sale. A fost o fază pornită de la Cosmin Lambru, care l-a „răsucit” pe un adversar, la 35 de metri de poarta lui Mădălin Sârbu, și a avansat curajos, fiind blocat aproape de „16 metri” de către un apărător morenar, mingea sărind apoi la Alex Ciocâlteau. Cel care a făcut ceea ce trebuia, mai exact și-a condus coechipierii spre vestirae la adăpostul unui gol marcat în inferioritate nunmerică!

Aș vrea să mă opresc puțin la Lambru, dar și la celălalt jucător „U 19” de bandă, Tudor Șaim-Alexandru. Am auzit comentarii fel de fel despre cei doi „puști” de 18 ani și am impresia că reproșurile la adresa jocului lor sunt făcute de persoane care… nu știu ce vârstă au cei doi! Să fi trecut doar de câteva luni de vârsta majoratului și să fi adesea integralist, să ți se ceară totul în fața unui stadion cu un public numeros, neobișnuit pentru ex-componenți ai echipelor CS Blejoi (Lambru) și CSM Olimpia Râmnicu Sărat (Șaim-Alexandru), săfi mereu sub presiune maximă, nu-i deloc ușor. Și totuși, „copiii” se luptă precum coechipierii lor mai vârstnici. Mai greșesc, dar au curaj și reușite, Cosmin fiind golgheter, ex-aequo cu Sergiu Arnăutu (5 goluri), al Petrolului, iar Tudor a scos două penaltiuri, la Roșiorii de Vede, în confrunatera cu Sporting, și la Ploiești, cu FC Aninoasa. E puțin? Cred că nu! Deci, mai multă înțelegere față de ei nu ar strica!

Dacă în prima repriză a fost echilibru în câmp, și ca joc, și ca numeric, iar Flacăra nu a avut reacția așteptată după eliminarea lui Mirel Bolboașă, la reluare, morenarii au încercat parcă mai mult, încurajați de porpia galerie, dar și unele noi „cadouri” primite de la același Prunescu, la care a „contribuit” și portarul Marinică, până și-a intrat în mână. Din fericire, pentru „galben-albaștri”, adversarii parcă evoluaseră până atunci numai pe terenuri… mai scurte, ducând jocul doar aproape până în jurul dreptunghiului mare din fața buturilor ploieștene. În interiorul acestuia, parcă aveau în față o pâclă ce-i împiedica să direcționeze baloanele spre spațiul de 7,32 x 2,44 metri! Ineficacitatea oaspeților fost un noroc pentru o echipă aflată cu un om mai puțin pe teren, dar – în mitanul secund – Petrolul a știut să-și facă (și) propriul noroc, având… norocul unui fotbalist în zi fastă, Ciocâlteu reamintind de golurile sale spectaculoase reușite în echipamentul lui FC Brașov sau Dunărea Călărași. Mai întâi, a fost agățat, neașteptat, în colțul careului mare, pe dreapta, în sensul de atac al echipei sale, de Vlăduț Parghel și tot el a transformat cu sânge rece, pentru 2-0, penaltiul acordat pe loc de arbitrul Vlad Băban, un tânăr cavaler al fluierului de mare perspectivă. Astfel, cu puțin peste 20 de minute înainte de ultimul fluier, emoțiile nici că mai existau, dată fiind și lipsa de precizie cronică a oaspețilior la poarta lui Ionuț Marinică.

Alexandru Ciocâlteu și-a încununat o evoluție în stil mare cu un „golazo”, bifat de la 20 de metri, din poziție centrală, un merit asupra fazei având și junele Mihai Velisar, care face pași tot mai mari, de la meci la meci, pe drumul spre… Liga 1, acolo unde se speră să debuteze tot în galben și albastru! Bref, trei meciuri în tururile naționale ale Cupei României, tot atâtea succese, 13 goluri marcate și doar unul primit. Adăugând și cele trei partide de Liga a III-a, toate terminate din postura de învingătoare, 3-1 cu Viitorul Domnești, 1-0 la Sporting Roșiori și 4-0 cu FC Aninoasa, adică 9 puncte, 8-1 la golaveraj, bașca fără eșec în amicalurile din vară, este fără dubii că Petrolul s-a lansat pe orbita care duce spre eșalonul imediat superior! Până la „aselenizare” mai este de lucru, fiindcă vin divizionarele secunde și, apoi, se visează, și prim-divizionarele A pe „Ilie Oană”, în competiția KO. Ca și patidele cu echipele mai grele din Seria a III-a. Prima este cea de vineri, de la Buftea, cu CS Tunari. Încă o „victimă” pentru petroliști?

P.S. Mai durează mult până va debuta în Liga a III-a, la Petrolul, și golgheterul echipei din returul ediției 2016-2017 a Ligii a IV-a? Dacă nici, acum, la Buftea, atunci când?!?

Foto: FC Petrolul Facebook Official