Petrolul merge din… deja-vu în deja-vu!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul merge din… deja-vu în deja-vu!

Returul semifinalei Cupei României-Timișoreana dintre FC Steaua SA și Petrolul a semănat aproape ca două picături de apă cu Supercupa din luna iulie 2013, cu ambele combatante luptând atunci pentru primul trofeu al unui sezon ce începea în mod oficial. A fost un 3-0 sec, iar replica „lupilor” – dezasturoasă, jenantă chiar pe alocuri. Nu se poate spune totuși că „Arena Națională”, din București, le-ar purta ghinion total găzarilor, deoarece tot pe același stadion au cucerit trofeul competiției KO, în dauna unei foste deținătoare de event naíonal, CFR Cluj. Și tot acolo, „lupii” au fost egalii Stelei, în returul ediției de campionat 2012-2013, scor: 2-2 (1-1). În rest, e drept, nici cu Dinamo nu s-a înregistrat vreun succes, singurul rămânând, deci, cel din finala Cupei României, cu ardelenii. Acum însă, ca în urmă două veri, prestația găzarilor a fost, cu precădere în prima repriză, foarte slabă. Nicio ocazie de gol, abia un șut cam anemic pe spațiul porții, al revenitului Tamuz, pradă ușoară pentru longilinul Cojocaru, și – mai ales – 0-2 pe tabelă, după puțin peste o jumătate de oră de joc. Deși s-ar fi calificat la un eventual 2-2, la final, era deja clar că echipa ploieșteană nu era deloc într-o zi bună. Așa cum ar fi trebuit într-o partidă pe viață și pe moarte. Schimbările de la pauză, Tchite și Filip în locul celor două „mâini moarte”, Kronaveter, respectiv Vasilache, au mai schimbat câte ceva, dar nu într-atât cât pentru o egalare a scorului. Au mai fost câteva ocazii, a venit și golul, de onoare, al lui Ipșa, după un corner executat de Teixeira, de pe dreapta, și o minge prelungită, cu capul, la 2 metri de buturi, de Tamuz (foto, în duel aerian cu Fernando Varela; www.gsp.ro), fundașul central croat marcând, tot cu capul, din plonjon, în minutul 70. Dar, cu 120 de secnde mai devreme, Tănase marcase pentru 3-0, continuând astfel seria începută de Adi Popa(20) și continuată de Gabi Iancu (32), cu toții fiind benficiari ai jocului catastrofal al întregii defenisve a ploieștenilor. Mai puțin al portarului-căpitan Pecanha, cel care a avut intervenții ce au împiedicat un scor-fluviu. Ceea ce ar fi întristat și mai mult galeria „lupilor”, prezentă în număr mare la stadion și încurajând, ca întotdeauna, frenetic echipa favorită. Chiar și atunci când a observat că se afla într-o seară nefastă, nefiind capabilă să acceadă în ultimul act al Cupei României-Timișoreana. A făcut iar un meci slab, ca aproape în tot returul campionatului Ligii I, de altfel, compensând însă prin câteva victorii obținute chiar și pe acest fond.

FC Steaua SA și-a asigurat practic calificarea încă după prima jumătate de oră a manșei a doua, cele două goluri venite din aproape nimic turnând și mai mult plumb în ghetele petroliștilor, până și cei care mișcaseră cât de cât până în acel moment căzând ulterior. Într-un astfel de context, abordând cu mari slăbiciuni meciul sezonului – o calificare în finală aproape că echivala cu adjudecarea trofeului, dat fiind adversarul din finala de pe 31 mai 2015, „U” Cluj -, Petrolul a ratat și cel din urmă obiectiv autoimpus la debutul sezonului. Nu s-a calificat în grupele Europa League, a fost eliminată din primul tur al Cupei Ligii, în primul eșalon se află la mare distanță de lider, cel care a eliminat-o, acum, din Cupa României. Deși aflată în prezent pe ultima treaptă a podiumului, poziție aparent securizată, trupa găzarilor are parte, mai degrabă, de un sezon ratat 100%. Chiar dacă rezultatele de până în play-off-ul Europa League au atras după sine laude, la vremea respectivă, ca și invincibilitatea pe teren advers în etapele scurse până în prezent în campionatul Ligii I.

Dincolo de dureroasa eliminare din Cupa României, pentru a doua oară consecutiv după triumful de acum aproape doi ani, persistă și sentimentul de frustrare că, și în condițiile recuperării celor trei jucători importanți – de Lucas, Tamuz și Tchite, primii doi fiind integraliști, iar ultimul bifând întreaga parte secundă a returului semifinalei -, Petrolul nu a arătat forță ofensivă, a fost suferindă la construcție, ca să nu mai aducem aminte de slăbiciunile impardonabile în apărare. Un fapt mai puțin obișnuit pentru una dintre defensivele bune de pe cea dintâi scenă fotbalistică a țării. Dar, așa se întâmplă când nici măcar un compartiment nu a putut primi notă de trecere, in integrum, joi seară, pe cea mai mare arenă din țară. Cu scorul general de 4-2, după 1-1, la Ploiești, și 3-1, acasă, FC Steaua SA a devenit cea de-a doua finalistă a Cupei României-Timișoreana și – potrivit anticipărilor – este aproape de un nou event. Unul la care s-ar putea adăuga și trofeul Cupei Ligii, ultim act care nu se va mai disputa însă tot pe „Arena Națională”. Pentru Petrolul, rămâne campionatul, cu atacarea locului 2 sau, măcar, menținerea pe o poziție pe care a „închiriat-0” din vara lui 2013 încoace a treia.

FC STEAUA SA: Cojocaru 6.5 – Papp 6, Varela 7.5, Toșca 7, Guilherme 7 – Prepeliță 7, Breeveld 7 – Ad. Popa 8 (88 – L. Filip), G. Iancu 8 (73 – N. Stanciu 6), Cr. Tănase (cpt) 8 – Țucudean 6.5 (71 – Rusescu 6.5). Antrenor: Constantin Gâlcă.

PETROLUL: Pecanha (cpt) 6 – Alcenat 4 (79 – Peteleu), Ipșa 5, Satli 3, Fanchone 4 – Pablo de Lucas 5.5 – Vasilache 4 (46 – I. Filip 4), Kronaveter 4 (46 – Tchite 5), Teixeira 5.5 – Astafei 5 – Tamuz 5. Antrenor: Mircea Rednic.

Au arbitrat: George Cătălin Găman 8 (Craiova) – Radu Adrian Ghinguleac 7 (București) și Ciprian Florin Danșa 7 (Oradea).

Arbitri adiționali: Iulian Călin (Ștefănești-Argeș) și Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe).

Arbitru de rezervă: Sebastian Stoianov (Constanța).

Observatori: Octavian Goga (Brașov), pentru joc, și Sajtos Laszlo (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Teixeira (48), Astafei (56), Papp (66).

La final, triști și, totodată, nemulțumiți de eșecul clar, care a coincis cu eliminarea din Cupa României chiar înaintea de revenirea, după doi ani, în finală, antrenorul principal și vedeta cu numărul unu a echipei ploieștene au declarat: „Felicit Steaua pentru că a profitat de cele două greşeli ale noastre şi a marcat. În repriza secundă am jucat mai bine, după ce a intrat şi Tchite, dar nu am reuşit să punem presiune. Teixeira n-a fost pe cel pe care îl ştiam. Am făcut multe greşeli individuale. Toţi jucătorii au făcut erori inadmisibile. Fotbalul înseamnă duel. Dacă tu câştigi duelurile aeriene, atunci ai şanse. Dacă nu câştigi niciunul, nu ai cum să ieşi victorios. Atacanţii adverși au făcut ce au vrut. Obiectivul nostru este unul dintre locurile 1-4. Noi avem o problemă mare în ceea ce priveşte lotul. S-a format un nucleu de 11-12 jucători, iar restul până la 22 sunt aşa, ca să fie la număr. Nu este normal pentru pretenţiile pe care le are Petrolul” (Mircea Rednic); „Am făcut o primă repriză cum nu doream. Am avut ocazii, dar nu am marcat. Trebuie să recunoaştem că Steaua a fost mai bună, a jucat mai agresiv. Din păcate, după al treilea gol, nu am putut să ne revenim. Nu suntem fericiţi după acest meci. Am vrut să mergem în finala Cupei, dar nu s-a putut. Suporterii au fost extraordinari. Au venit, au cîntat şi au fost alături de noi. Din păcate, nu am putut să le oferim o calificare. Pentru noi, acum, cel mai important este locul doi. Trebuie să ne gândim la îndeplinirea obiectivului. Nu am de ce să îmi reproşez că m-am întîlni cu Becali. Toate aceste discuţii nu m-au afectat. Nu ştiu ce voi face la vară. Nu mă gîndesc la asta acum. Nu a venit nimeni de la Petrolul să vorbească cu mine despre prelungirea contractului. Nu am semnat cu nicio echipă” (Filipe Teixeira).

Meciul de la București, la care au asistat 14.206 de iubitori ai fotbalului, dintre care în jur de 2.000 de fani înfocați ai Petrolului, a avut parte și de unele incidente. Astfel, la pauză, rezerva lui Cojocaru, portarul Niță, s-a contrat cu suporterii ploieșteni, cărora le-a arătat semne obscene, fapt care a inflamat, firesc, spiritele. Apoi, la final, pe fondul ratării calificării în finală, membri ai galeriei „lupilor” au aruncat către favoriți cu o tobă și cu bețe de steag, în momentul în care „galben-albaștrii”au venit să-i salute pe ultrași. Însă, poate că era de așetptat să se întâmple astfel, fanii reacționând întotdeauna emoțional intens atunci când vine vorba despre Cupa României, decât după un eșec din campionat, adjudecarea trofeului fiind ultimul vis al unui sezon, așa cum am scris mai sus, care s-a ratat pe deplin. Și cu insolvența în curte, și cu toate obiectivele irosite, Petrolul este condamnată să meargă mai departe. Cum o va face se va vedea în cele două luni câte mai sunt până la finele acestui sezon.