Prea mult zgomot pentru un adversar venit la… 0-0! Petrolul ’52 a câștigat fără emoții „meciul etapei a XVIII-a”

Dragos Trestioreanu -

Vremea frumoasă din prima zi a week-end-ului a atras în tribunele și peluzele arenei Ilie Oană mai mulți fani ai Petrolului ’52 decât în a doua parte a toamnei trecute. Cu un lot fortificat în pauza de iarnă și având în spate, sâmbătă, 4 martie 2017, peste 5.000 de suporteri, Claudiu Tudor și coechipierii săi și-au adjudecat ceea ce s-a numit „meciul primei etape a returului”, dispunând fără dubii de o campioană en-titre care nu prea și-a justificat blazonul în acest joc. Deși scorul final a fost de numai 2-0 pentru ploieșteni, câte un gol fiind marcat în fiecare repriză, nimeni de pe stadion nu a crezut că, la final, ar putea să fi fost un alt învingător decât echipa favorită.

1Antrenorii Petrolului ’52, Octavian Grigore și Gheorghe Liliac, au venit cu două surprize față de formula folosită mai mult în meciurile-test din iarnă. Astfel, titularul inamovibil din partidele disputate în tur, fundașul dreapta Alberto Olaru, a luat loc pe bancă, fiind titularizat în loc Răzvan Catană, revenit pe postul lui de bază, după ce pierduse concurența cu mai tânărul său coleg de echipă. Dar asta și din cauza unei serii de accidentări. Tot pe bancă a fost lăsată și noua achiziție de la liderul eșalonului secund național, Juventus București, este vorba despre Roberto Alecsandru, tehnicienii „galben-albaștrilor” optând pentru experiență în alcătuirea tandemului central din defensivă: Jean Prunescu-Daniel Chiriță. Au fost opțiuni fericite, Catană „arând” efectiv terenul pe partea dreaptă, în vreme ce Mihai Velisar, pe partea cealaltă, a fost mai precaut în a se aventura în atac, iar fundașii centrali au întregit o apărare foarte greu de depășit de către jucătorii lui Iulius Mărgărit, destul de timizi în ofenisvă, deși l-au avut în rândurile lor pe al doilea golgheter al turului, Andrei Ciobanu. Egalul blejoianului Cristian Vasile, cel care va fi absent două etape, după eliminarea din meciul cu Măgura Trestioara, din Cupa României, l-a dezamăgit pe un fost mare marcator, președintele de onoare al ACS Petrolul ’52, Mircea Dridea.

2Invitați pur și simplu la joc de o echipă a Păuleștiului care s-a retras mult încă de la bun început, încercând să încurce construcția adversarilor mai valoroși prin metoda „autobaza” și printr-un presing făcut undeva la 40 de metri de buturile petrolistului Ionuț Marinică, în formă bună și în acest meci. Așezați pe mai multe rânduri, păuleștenii au sperat să ducă meciul spre un… 0-0. Evident, în acest condiții, construcția echipei care nu a refuzat jocul s-a îngreunat, dar răbdarea a adus, după o jumătate de oră de la primul fluier, spargerea… gheții, la debut de primăvară. Dragoș Gheorghe, fără discuție, cel mai bun echipier al găzarilor în primul mitan, a demarat pe stânga, a întors balonul spre centru, Adrian Vintilă – ghinionistul meciului, cu trei ratări uriașe, fapt care l-a costat, de altfel, și retragerea de pe teren, la pauză! – l-a lăsat să treacă, iar Georgian Păun, venit lansat, a reluat pe jos, cu dreptul, de la 18 metri, din poziție centrală, Bogdan Rădulescu plonjând tardiv. Era de așteptat ca la 0-1, băieții de la CS Păulești să renunțe la apărarea supraaglomerată și să îndrăznească ceva mai mult. Nu a fost deloc cazul, iar scorul stabilit în minutul 30 avea să fie și cel din momentul în care s-a mers la vestiare.

3La reluare, Tavi Grigore nu i-a mai acordat credit lui Vintilă, dar a preferat o permutare în atac, în locul folosirii singurului vârf împins aflat pe bancă, Michel Jipa. Astfel, l-a trimis pe teren pe mijlocașul de bandă Ilie Dumitrescu, un fost titular din tur, însă l-a pus să joace în locul lui Dragoș Gheorghe, avansat pe un post mai incomod pentru el, cel de atacant împins. Nici Dumitrescu nu și-a prea găsit locul acolo, nici Gheorghe nu a mai putut fi la fel de laborios ca în prima repriză. Observând la timp toate acestea, tehnicianul a dictat schimbarea pozițiilor între Dumitrescu și Nini Popescu, iar la un moment dat, a făcut chiar rocada între cel dintâi și omul cu assistul de la golul Petrolului din prima repriză. Abia în ultimele minute l-a introdus în joc și pe Jipa, iar pe Dumitrescu l-a chemat pe… bancă, oferindu-i lui Tiberiu Nițescu patru minute pe excelentul gazon al arenei Ilie Oană, cu tot cu prelungiri. Cât privește scoaterea de pe teren a lui Păun, după puțin peste o oră din meci, și-ar găsi explicația prin încercarea lui Grigore de a securiza rezultatul afișat atunci pe tabelă, Roberto Alecsandru fiind un partener perfect pentru Vladimir Butufei, în sistemul „box to box”.

4Petrolul a avut nevoie de aproape o jumătate de ceas pentru a risipi eventualele emoții din final, beneficiind în minutul 70, e drept, și de o eroare a lui Bobby Rădulescu. Internaíonalul de minifotbal a respins greșit o centrare, balonul fiind recpționat de Nini Popescu, care i-a pus mingea în vârful bocancului lui Claudiu Tudor, căpitanul găzarilor neavând cum să rateze, cu poarta goală în față, de la 8-9 metri, din poziție centrală. La 2-0, a fost cât se poate de clar că soarta meciului fusese deja decisă, chiar dacă s-au mai jucat, apoi, încă 23 de minute. Stăpâni pe situație, ploieștenii nu au mai forțat, de fapt, în partea a doua, având însă și conștiența faptului că adversarii nu le pot pune probleme cât să nu mai fie siguri de-un succes. Abia, spre final, au mai îndrăznit și oaspeții să atace mai periculos, intrat în minutul 72, ex-petrolistul Decebal Nae – atât a ținut promisiunea lui că nu va evolua contra foștilor coechipieri! – a șutat frumos, de la distanță, balonul ocolind de puțin bara verticală stângă a porții lui Marinică. Ulterior, Prunescu a fost la un pas de autogol la centrarea șutată a lui Cristian Arnăutu, iar Ionuț Neagu a „bâlbâit”, ăn careul mic, o minge pe care scria… 2-1! Toate oportunitățile de a înscrie au venit însă când scorul era 2-0 pentru ACS Petrolul ’52, însă. A fost un meci cu un câștigător scontat, în care ambele combatante și-au văzut de joc, ușurând astfel sarcina unei brigăzi de arbitri omogenă și cu o prestație fără cusur.

PETROLUL ’52: I. Marinică 7 – R. Catană 7, Prunescu 7, D. Chiriţă 7, Velisar 7 – Vl. Butufei 7 – N. Popescu 7 (87 – M. Jipa), Cl. Tudor (cpt) 8, G. Păun 8 (66 – Alecsandru 7), Dr. Gheorghe 8 – Vintilă 5 (46 – I. Dumitrescu 6; 90 – Niţescu). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

CS PĂULEȘTI: B. Rădulescu 5.5 – Ţugui 6 (80 – C. Neacşu), Pripu (cpt) 6, I. Neagu 6, Cr. Mihai 6.5 – Bărăgan 6 (68 – Cr. Arnăutu 6.5), M. Cârstocea 6.5 – L. Dumitru 6 (72 – D. Nae 6.5),  C. Pantilimonescu 6 (72 – R. Lungu 6), Ţânţaru 6 – A. Ciobanu 5.5. Antrenor: Iulius Mărgărit.

Au arbitrat: Alin Gheorghe 7 – Cătălin Popovici 7 (ambii din Ploieşti) şi Cristinel Damian 7 (Slănic).

Observator AJF: Marian Deaconu (Ploieşti).

Cartonaşe galbene: Vl. Butufei (22), Pripu (23), Bărăgan (34).

Fiul lui Gigi Grasu premiat de Cristi VladLa acest meci, potrivit siteului local www.ph-online.ro, cel care a postat și o poză, a fost prezent și un posibil viitor investitor francez, președintele executiv al ACS Petrolul ’52, Cristian Vlad, oferindu-i un fular în culorile galben și albastru și conducându-l, apoi, în una dintre loje. Înainte de joc, au fost prezentate suporterilor grupele de copii și juniori care au optat în pauza de iarnă pentru venirea la urmașa Petrolului, renunțând astfel la Petrosport. Tot atunci, fiul unui regretat mare suporter de la tribuna II-a, supranumit Gigi Grasu’, trecut de curând în neființă, a primit o minge și un tricou din partea clubului. Lovitura de începere a partidei a fost dată de Alexandru Pall, cel care a lovit cu putere mingea, aproape așa cum o făcea când asigura, odată, calificarea în finala unui campionat european a echipei naționale de juniori a României, ultim act în care tricolorii s-au impus, după ce-au ajuns grație unui gol marcat de bine cunoscutul nea Șoni!

Celelalte rezultate consemnate în confruntările care au avut loc sâmbătă au fost următoarele: CS Cornu – Petrolul Băicoi 0-0; Unirea Urlați – AFC Brebu 1-0; CSO Tricolorul Breaza – CSO Mănești 2013 Coada Izvorului 4-0; AFC Bănești-Urleta – CSO Plopeni 1-0.

Viitoatea întâlnire cu „galben-albaștrii” va avea loc sâmbătă, 11 martie, atunci când, aproape sigur tot pe „Ilie Oană”, va veni AS Tufeni Băicoi, în fapt… CS Petrolul 95 Ploiești, care i-a luat locul în retur după desființarea din  iarnă. Ca patron al Petrolului 95, fundașul central al Petrolului ’52 și, totodată, al doilea căpitan al acesteia, Daniel Chiriță, va lua, firesc, loc în tribună, urmând a reveni pe teren după o săptămână, pe 18 martie, la derbiul cu CS Blejoi, de pe aceeași arenă ploieșteană. Una care se așteaptă să fie plină, atunci!

Foto: www.sportonlineph.ro și www.ph-online.ro