„Lupii” – prea timizi pentru cea mai bună echipă a estului Europei!

Redactia -

Spre deosebire de alte nume cunoscute, precum Partizan Belgrad şi AEK Atena, care au călcat covorul de iarbă superb de pe „Ilie Oană”, Şahtior Doneţk a venit la Ploieşti cu un lot de gală. Chiar dacă i-au lipsit nu mai puţin de nouă jucători, selecţionaţi la diverse echipe naţionale ale ţărilor lor, Mircea Lucescu a deplasat un efectiv ce a numărat tot atâţia brazilieni, dintre cei adevăraţi, cu execuţie fină: şase titulari, plus trei rezerve. Dincolo de tiki-taka de model „Barcelona”, fotbaliştii cariocas le-au oferit  celor 7.428 de spectatori de pe stadion – prea puţini pentru o aşa lecţie de fotbal! – faze în care am văzut şi câte trei „biciclete” succedându-se ameţitor, başca driblinguri „a la Ronaldinho”, terminate chiar şi cu „urechi” – a se citi minge trimisă printre picioarele adversarilor! Fără să fi dat o replică foarte slabă, în special în prima repriză, Petrolul a arătat limitele existente între o formaţie de prim eşalon din România şi una – cam din acelaşi spaţiui geografic – care a investit cu cap şi are o strategie infailibilă. Nu scorul final, 3-0 (2-0) pentru Şahtior, a relevat distanţa uriaşă dintre grupări, ci mai ales calitatea jucătorilor. Dacă, prin absurd, SC FC Petrolul ar avea parte de acelaşi buget ca şi campioana Ucrainei, dar şi efectivul de acum, diferenţa de pe gazon ar fi aceeaşi – adică enormă! Nu banii joacă, ci fotbaliştii, asta este cât se poate de clar! Atâta timp cât fotbalişti de la echipa a doua a clubului fanion al Doneţkului, cu „închizătorul” Andrei Totoviytskyi în frunte, căruia îi prevedem un mare viitor, ar da clasă marii majorităţi a jucătorilor din primul eşalon autohton, decalajul este şi mai simplu de înţeles pentru cine nu a văzut, din păcate, meciul amical de pe arena Ilie Oană.

Fără să se întrebuinţeze chiar ca şi la o partidă oficială, în caz contrar deranjul putând fi mult mai mare, „mingicarii” brazilieni au „scos din joben” nu numai o bară, în minutul 22, a lui Willian (dreapta jos, cel căzut în duelul cu Laurenţiu Marinescu, priviţi de George Galamaz, Leonid Akulinin şi arbitrul Mihai Amorăriţei; Foto: Ionuţ Cocanu), născută din senin, ci şi două faze de mare efect,Laurentiu_Marinescu_atacat_de_Willian_pirivit_de_George_Galamaz_si_arbitrul_Mihai_Amoraritei_fcpetrolul.ro_in_Petrolul_-_Sahtior7.IX.2012 reducându-l pe bietul Manasse Ruben Enza-Yamissi la statutul de „junior” cu trac şi fără har! Mai întâi, la 240 de secunde de la şutul lui Willian, fabulosul Fernandinho (sus, în stânga, luptându-se cu Hamza Younes; Foto: Ionuţ Cocanu), căpitan în absenţa croatului Dario Srna, i-a pus un balon pe culoar compatriotului Luiz Adriano, cel care l-a fentat din corp pe african şi apoi l-a lăsat în urmă, de parcă era un TGV, finalizarea – şut în cross, de pe dreapta de la 12 metri – fiind una de manual, imposibil de parat de către Vasili Hamutovski. Aproape de pauză, internaţionalul centrafrican a pasat greşit, aflat puţin în jumătatea adversă – deja „boală cronică” la el! -, iar acelaşi Fernandinho (43) a interceptat balonul, a traversat aproape toată jumătatea de teren a ploieştenilor, în mare viteză, de pe dreapta spre stânga, şutând apoi năpraznic, din afara careului, la colţul lung, fără speranţe pentru gola-keeper-ul bielorus. Gol magnific, pentru un 2-0 prea mic faţă de jocul din teren! Noroc că, la reluare, Şahtior nu prea a mai insistat, iar pe fondul schimbărilor pe bandă rulantă ale oaspeţilor, Mircea Bornescu, înlocuitorul lui Hamutovski, nu a mai fost deranjat decât de un singur şut, căruia i-a făcut faţă cu brio. Totuşi, pe final de meci, longilinul Leonid Akulinin (89), tot de la echipa a doua a ucrainienilor, a fructificat pasa excepţională a colegului de la aceeaşi formaţie, Totovytskyi, fixându-l, la 14 metri, pe portarul petroliştilor, cu o minge foarte bine plasată, în dreapta acestuia.

Jucătorii lui Mircea Rednic au avut câteva ocazii în cel dintâi mitan, două dintre ele în urma unor acţiuni foarte frumoase, însă finalizarea a fost în suferinţă. A impresionat plăcut un schimb între Hamza Younes şi Gaston Mendy, „călcâiul” tunisianului prilejuindu-i senegalezului o intrare în careu, până spre linia de fund a terenului, dar centrarea nu şi-a găsit adresantul, în spaţiul de protecţie al lui Anton Kanibolotoskyi, al treilea goal-keeper al Şahtiorului. A mai oferit şi Adrian Cristea un număr de prestidigitaţie în „16 metri”, însă – când să marcheze – a preferat o „scăriţă” de efect, fără sorţi de izbândă, mai târziu fiind însă fluierat – primul petrolist din acest campionat! – de galerie, din cauza paselor total greşite. În partea a doua, doar o singură dată, rezerva internaţionalului Andryi Pyatov, Bohdan Shust, a avut ceva emoţii, la „capul” lui Younes, de la 12 metri, după o centrare foarte bună a lui Sebastian Cojocnean. Cam puţin! Cei prezenţi, care au aplaudat cu dărnicie demonstraţia de fotbal a Şahtiorului, au fost răsplătiţi în acelaşi fel, după ultimul fluier, de către întreaga echipă ucraineană, în frunte cu fostul jucător al Barcelonei, Dmytro Chygrynskyi, căpitanul din repriza a doua, neconvocat la echipa naţională a Ucrainei, venit după o accidentare ce l-a scos, temporar, din cicuitul acesteia. La conferinţa de presă, Mircea Lucescu, foarte bine dispus, le-a mulţumit ploieştenilor pentru invitaţie, a lăudat investiţiile de aici, cu precădere arena, şi modul în care au relaţionat spectatorii, „buni cunoscători ai fotbalului”, în opinia sa. Mircea Rednic a spus că „am încercat, acesta e cuvântul, am încercat să ne ridicăm la nivelul Şahtiorului, dar aţi văzut cu ochii dumneavoastră care a fost diferenţa”! Tehnicianul Petrolului nu l-a putut folosi pe argentinianul Luciano Federico Nieto, care este – potrivit oficialilor clubului – în urmă cu pregătirea.

SC FC PETROLUL: Hamutovski (46 – Bornescu) – Achim (46 – Alcenat), Geraldo (88 – Neag), Enza-Yamissi (46 – Galamaz), Mendy (46 – Guilherme) – Mustivar (46 – Hoban), Boudjemaa (46 – L. Marinescu) – Opriţa (46 – Cojocnean), Ad. Cristea (46 – M. Cristescu), Younes (72 – Tony) – Bokila (46 – Morar). Antrenor: Mircea Rednic.
ŞAHTIOR: Kanibolotskyi (46 – Shust) – Ilsinho (90 – Shchychka), Polyanskyi (52 – Ordets), Chygrynskyi, Kobin (64 – Totovytskyi) – Fernandinho (72 – Pysko), Gai (75 – Bruno Renan) – Douglas Costa (61 – Alan Patrick; 83 – Adamenko), Alex Teixeira (46 – Dentinho), Willian (85 – Miranyan) – Luiz Adriano (77 – Akulinin). Antrenor: Mircea Lucescu.
 Au arbitrat: Mihai Amorăriţei (Câmpina) – Cristian Nica şi Bogdan Banu (ambii din Ploieşti).
Arbitru de rezervă: Ovidiu Oprea (Ploieşti).

Un cuvânt şi despre arbitraj: deşi a beneficiat de un ajutor pefrect de la cele două linii, asigurate de către un asistent aflat mai spre finalul carierei, Cristian Nica, şi un altul – la începutul celei de vârf, încercând să-i calce pe urme celui mai bun tuşier român al momentului, concitadin al său, centralul Mihai Amorăriţei, fără greşeli majore, a dat totuşi senzaţia că nu stăpâneşte prea bine deplasarea pe teren, încurcându-i nu o dată pe combatanţi, poate şi din dorinţa de a fi mereu în focul disputei. Ceea ce nu ar fi fost deloc rău, dacă – repetăm – nu ar fi creat un disconfort fotbaliştilor.