România – campioana mondială a artiștilor-fotbaliști! Șase prahoveni în lotul învingătorilor! Rusia… KO!

Dragos Trestioreanu -

România – campioana mondială a artiștilor-fotbaliști! Șase prahoveni în lotul învingătorilor! Rusia… KO!

Astăzi, 3 iunie 2018, pe unul dintre excelentele terenuri de antrenament ale echipei din Superliga Rusiei, Lokomotiv Moscova, dotat cu tribune, s-a desfășurat finala ediției a VIII-a a Campionatului Mondial de Fotbal al Artiștilor, în care s-a întâlnit țara gazdă, Rusia, și România.

După 70 de minute regulamentare și executarea loviturilor de departajare, managerul-jucător ploieștean Daniel Chiriță și jucătorii săi s-au încununat drept campioni mondiali! Iar asta pentru a doua oară în istoria competiției! Confirmând parcursul fără greșeală de la primul meci din grupa B, 5-0 cu Peru, și până inclusiv în semifinala adjudecată în dauna Marii Britanii, scor: 2-0, echipa națională a artiștilor fotbaliști din România a bifat, în finală, a cincea victorie consecutivă, de data aceasta cu 4-2, ulterior executării loviturilor de departajare. Învinsa a fost tocmai gazda Cupei Mondiale ce va începe pe 10 iunie, Rusia!

Interesant este că primele lovituri de departajare au fost transformate de trei dintre cei șase prahoveni deveniți, la final, campioni mondiali! Toți trei au apelat la execuții trase la indigo: l-au trimis pe pletosul mai vârstnic portar rus în dreapta, iar mingea – în partea opusă! Primul l-a executat Cristian Dumitrache, zis Găină, apoi Marian Grama, fostul petrolist, Vladimir Butufei fiind ultimul ex-„lup” care a punctat. Interesdant este că rușii l-au schimbat, înainte de penaltiuri, pe portarul foarte inspirtat din timpul regulamentar de joc! După ce scorul a rămas 3-2 pentru România, rușii ratând prima și a patra lovitură de departajare, de fapt excelentul goal-keeper actor Adrian Robu opunându-se senzațional șuturiler adversarilor, arbitrul a făcut semn că finala s-a încheiat, iar românii s-au bucurat din plin!

Numai că, probabil pentru că speranța moare ultima, rușii au protestat și l-au obligat – însă, pe bună dreptate – pe central să așeze iar mingea la punctul cu var și să-l invite pe următorul fotbalist echipat în galben să execute a patra lovitură de departajare a oaspeților! Cum Marius Mitu a făcut furori pe vremuri atât la Steaua, în primul eșalon autohton, cât și în cea dintâi ligă a Belgiei, nu i-a fost greu să transforme și el. Asta chiar dacă a schimbat colțul, iar grizonatul portar al Rusiei a ghicit direcția șutului. Nu a fost suficient și astfel România a devenit campioană mondială, după ce a învins cu 4-2 (0-0; 0-0), ulterior executării loviturilor de departajare.

În cele 70 de  minute de joc, ambele finaliste au avut ocazii mari de a deschide scorul, mai multe fiind consemnate de partea românil,or, dar cea mai mare oportunitate de a marca a fost a rușilor, atunci când, la un șut tare din afara careului, cu pământul, Adrian Rob a scăpat balonul în față, un adversar l-a urmărit și l-a trimis în plasă. Dar, de la margine, s-a semnalizat ofsaidul reactivat și reușita a fost anulată! Mai puțin atenți, cei care s-au ocupat de grafica transmisiei live de pe internet, altfel una la superlativ, au menținut mai multe minute scorul de… 1-0 pentru echipa lor, contrariindu-i pe cei care au aflat mai târziu de preluarea în direct a finalei de la Moscova! Părerea cvasi-generală a fost totuși că România putea să tranșeze ultimul act cu gazdele Campionatului Mondial al Artiștilor Fotbaliști chiar înainte de executarea loviturilor de departajare. De subliniat că, deși a suferit, în primul meci din grupă, o luxație la cotul stâng, fiind obligat să poarte apoi un aparat special de protecție și să stea pe tușă, dând dovadă de sacrificiu maxim cântărețul Kamara Ghedi a revenit în  finală, fiind unul dintre cei mai buni jucători de pe teren!

Din capitala Rusiei, managerul-jucător integralist în  finală, Daniel Chiriță, a declarat în exclusivitate pentru www.gazetaph.ro„suntem extrem de fericiți pentru cucerirea acestui titlu mondial, într-o vreme în care țara noastră nu prea se mai poate lăuda cu astfel de trofee. Le mulțumesc băieților din echipa națională a artiștilor fotbaliști pentru acest turneu perfect și dedicăm succesul nostru Centenarului României”!

După ultimul penalti transformat și hora tradițională, românii s-au îndreptat spre galeria lor, din care a făcut parte și fostul arbitru-asistent ploieștean Cristian Nica, cel care a fost inclus în corpul de profil al Campionatului Mondial al Artiștilor Fotbaliști, oficiind la… centru în câteva jocuri și fiind foarte apreciat – și… aplaudat! – chiar și de către o echipă învinsă! În afară lui Nica, la Moscova au mai fost prezenți, sub comanda lui Chiriță, și alți prahoveni: Andrei Ciobanu și Decebal Nae. Cel dintâi și-a dovedit până în finală… arta de a marca, restul… artelor fiind lăsat pe specialiștii în materie, la concertele Festivalului Muzical „Art-Football”!

La final, în mod sportiv, fanii Rusiei și-au consolat și încurajat favoriții, amintind – suporteri și jucători – de ritualul omologilor… islandezi! De subliniat că aceast camnpionat mondial este organizat numai la Mosocva, în Federația Rusă, iar România este una dintre echipele naționale de top ale acestuia, an de an!

Foto: www.art-footbal.ru (Sergej PANKRATIEV)