Se înmulțesc surprizele de la CM: Japonia și Senegal le-au făcut deranj columbienilor, respectiv polonezilor

Dragos Trestioreanu -

Se înmulțesc surprizele de la CM: Japonia și Senegal le-au făcut deranj columbienilor, respectiv polonezilor

Dacă, după acel 5-0, în dauna Arabiei Saudite, din meciul de debut de la turneul final al Cupei Mondiale din Rusia, ediția 2018, se anticipa un succes al gazdei, Rusia, și în partida cu Egiptul lui Mohamed Salah, poate nu chiar cu 3-1, în schimb, rezultatele finale ale primelor două partide ale zilei a șasea, Columbia-Japonia și Polonia-Senegal, disputate la Saransk, respectiv la Moscova, pe arena Spartak, și terminate cu un scor identic, 2-1, au fost mai dificil de ghicit.

Favorite aproape certe ale meciurilor cu outsiderele Japonia și Senegal, echipele naționale ale Columbiei și, respectiv, Poloniei au clacat neașteptat, sud-americanii având totuși scuza că au jucat în 10 fotbaliști încă din minutul 3, odată cu eliminarea lui Carlos Sanchez, de către arbitrul sloven Damir Skomina, în urma devierii cu brațul drept, în careul mare, a mingii trimise tare spre poarta goală de niponul Kagawa Shinji! Cel care avea să transforme și lovitura de pedeapsă (după trei minute de discuții!), una absolut corect acordată. Cu deficit numeric pe teren aproape de la… vestiare, Columbia – Jose Pekerman începând meciul fără celebrul James Rodriguez în primul „11”! – a replicat însă perfect și, cu noroc, a egalat dintr-o lovitură liberă bătută pe jos de Juan Fernando Quintero Paniagua, ajutat de „bâlbâiala” portarul Japoniei – capitol la care niponii au stat mereu slab -, Kawashima Eiji, cel care a scapat mingea dincolo de linia porții și a prins-o apoi abia după ce intrase vreo jumătate de metru în interior. Era minutul 39 și se părea că trupa lui Pekerman trecuse peste momentele dificile din debutul partidei.

Numai că, deși era văzută de un fost selecționer al său, mexicanul Javier Aguirre, drept o… „donatoare de puncte” în Rusia, din cauza unui lot cu medie mare de vârstă și mai slab valoric, Japonia a pus presiune puternică pe buturile columbienilor, a ratat ocazie după ocazie, însă la un corner, din minutul 73, profitând de o ieșire total aiurea a lui David Ospina, goal-keeper fost cumnat cu James, intrat și el pe teren în repriza secundă, Osako Yuya a sărit peste grupul de combatanți aflați în „6 metri”, a lovit balonul cu capul, urmând… vară, bară, gol, așa cum sună o reclamă TV de actualitate! Degeaba au mai forțat columbienii egalarea, vedeta lor, în afara căpitanului Radamel Falcao, bineînțeles, ratând o oprtunitate imensă pe final, iar japonezii s-au bucurat… contra lui Aguirre de un 2-1 care le dă speranțe pentru un viitor frumos în grupa lor de la Mondiale.

După ce a bătut naționala României pe unde a prins-o, părând un obstacol mult prea înalt pentru Cristi Săpunaru și compania, Polonia și-a găsit neașteptat nașul la debutul în grupele Cupei Mondiale! Iar asta spre dezamăgirea numeroșilor săi suporteri prezenți pe arena moscovită și, mai ales, a superbelor fane care i-au însoțit în Rusia. Un selecționer despre care se spune că ar avea cel mai mic salariu dintre toți cei prezenți la turneul final, 200.000 de euro, ex-căpitanul Senegalului la CM din 2002, Aliou Cisse, și jucătorii lui le-au făcut praf pe vedetele lui Adam Nawalka, în frunte cu Robert Lewandovski! Mai întâi, Senegalul, cu jucători solizi și înalți ca brazii, senzație amplificată de… verdele echipamentului, a fost ajutat de Fortuna, un șut al echipierului lui Everton, Idrissa Gueye, din minutul 37, l-a trimis pe Wojciech Szczęsny spre colțul din dreapta al porții sale, însă… brazilianul naturalizat Thiago Cionek a deviat nefericit obiectul de joc exact în partea opusă, pentru… 0-1! Avea să fie scorul primei reprize, deoarece ofensiva leșilor nu l-a putut învinge pe îngerul păzitor al buturilor Senegalului, Khadim Ndiaye, singurul din tot efectivul africanilor care evoluează în țara sa!

În mitanul secund, spectatorii de pe arena Spartak aveau să asiste, în minutul 61, la o fază rar întâlnită. Aflat în afara terenului, la centru, după ce primise îngrijiri medicale și cerând încuviințarea arbitrului Nawaf Shukralla, din Bahrain, să reintre în joc, fotbalistul lui FC Torino, abilul M’Baye Niang, a avut norocul că permisiunea a coincis cu un balon trimis spre propria jumătate de către un adversar, a sprintat, a trecut pe lângă un apărător polonez, a „ciupit” mingea pe lângă portarul ieșit mult dintre buturi și a trimis-o apoi în plasă! Viteză, îndemânare, forță și sânge rece pentru atacantul de 1,84 metri înălțime! La 0-2, deși mai era o jumătate de oră de jucat, a fost clar că Poloniei urma să-i fie foarte greu chiar și numai să egaleze. A redus din handicap, de altfel, foarte târziu, la o lovitură liberă, din dreapta, Grzegorz Krychowiak (West Bromwich Albion) a deviat spre colțul lung, cu capul, Ndiaye nemaiavând nicio reacție. Tardiv, iar Senegalul a devenit astfel singura echipă din Africa, de la acest turneu final, care a reușit să câștige, deocamdată, un meci! Meritat, fără îndoială!

Chiar dacă, poate că nici cei mai optimiști suporteri ai săi nu se așteptatu la așa ceva, Rusia este, după succesul clar în fața Egiptului, care a trăit doar prin vedeta Mohamed Salah, integralist la debutul său la această competiție, cea dintâi selecționată care iese din grupe. Băieții lui Stanislav Cercesov au avut bafta unui autogol – cam multe, cinci până acum, pentru nivelul unei astfel de întreceri, recordul fiind de șase, la CM din 1998, din Franța! – bifat de Ahmed Fathi, imediat la reluare (minutul 47). De-atunci încolo, a devenit mai ușor, „roș-albii” ajungând, la un moment dat, la un scor de forfait, ulterior reușitelor unor fotbaliști care punctaseră și cu Arabia Saudită: Denis Cerîșev (59), ocupând acum locul 1 în topul marcatorilor, ex-aequo cu Cristiano Rolando, fiecare având trei reușite, și – respectiv – Artem Dziuba (62), care a sărbătorit al doilea gol la turneul final din țara lui. După 11 minute, într-o acțiune de efect, Salah a scos un penalti, în urma transformării căruia s-a înregistrat prima reușită a egiptenilor la acest Mondial, una de onoare în confruntarea contra Rusiei. O Rusie, care – cu maximum de puncte și un golaveraj excelent, 8-1 – se gândește deja liniștită la faza următoare a competiției. Cine ar fi crezut că atât de repede?

Foto: www.cnnturk.com, www.fanatik.ro, www.adevarul.ro, www.sport.ro și www.bilete-pariuri.ro