Succesul unei construcții tot mai solide: AS Petrolul ’52, apoi ACS Petrolul ’52 și, acum, FC Petrolul!

Dragos Trestioreanu -

Dacă scriu, aici și acum, că nu am avut nicio teamă că Petrolul ’52 nu va câștiga eventul județean și, apoi, barajul de promovare în Liga a III-a, știu că mi se va replica, poate că firesc însă, că după război mulți viteji se arată. Însă, acesta a fost adevărul. Pe ce m-am bazat? Pe cei care au condus clubul din ultima lună a verii trecute și până în prezent, urmând a o face și de aici înainte, deoarece au dovedit că o merită!

2Atât președintele de onoare, Mircea Dridea, cel mai mare fotbalist din istoria de peste 90 de ani a Petrolului, cât și mult mai tânărul șef executiv Cristian Vlad, plus tehnicienii Octavian Grigore și Gheorghe Liliac, care l-au avut alături, pentru o vreme, și pe Nicolae Constantin, sunt oameni de onoare și care trăiesc pentru a-i face Petrolului numai bine. Am fost convins, de la bun început că, și chiar pe termen foarte scurt, vor alcătui împreună un lot competitiv și-și vor fixa un singur obiectiv: câștigarea campionatului Ligii A Prahova, finala locală a Cupei României fiind un bonus subînțeles. Iar o a doua țintă – adjudecarea barajului de promovare în al treilea eșalon național era absolut normală.

3Vă rog să mă credeți că niciun zvon – lansat pe la colțuri de către unii care s-au dat mari petroliști, dar numai să conducă ei! – nu m-a speriat deloc. De ce? Simplu! La anvergura fostei mari glorii Mircea Dridea era imposibil să nu se fi găsit un finanțator adevărat, serios și potent. Coincidență, a fost tocmai un mare petrolist! Un petrolist care aproape că nu a ratat meci al Petrolului ’52, acasă și în deplasare, indiferent de condițiile oferite de arenele din județ. Un petrolist care își dorește performanța și prosperitatea echipei de suflet ale sale. Un petrolist căruia cred că nu i-a fost foarte ușor să convingă, chiar din postura sa, o mega-companie să asigure suportul material grupării acceptate de simpatizanți drept singura menită să continue istoria găzarilor. Iar când Mircea Dridea și Cristi Vlad au ajuns să se întâlnească cu Mădălin-Jorj Mihailovici, văzându-i apoi, mereu, umăr lângă umăr, am fost ferm convins că… Liga a III-a era un vis perfect realizabil! Adjudecarea mărcilor a fost cadoul cel mai de preț primit de o echipă absolut merituoasă. Păcat de marea întârziere a acordării lor!

4Nu pot băga mâna în foc că „desantul” a 2.000 de petroliști la Răcari, pentru a-și susține favoriții în prima manșă a barajului de promovare în Liga a III-a a fost efectul imediat al adjudecării – după o licitație scump plătită – mărcilor sau că schimbarea de nume în FC Petrolul, care va deveni oficială de săptămâna viitoare, a fost atât de motivantă după o singură zi. Mai degrabă, frenezia cu care suporterii i-au încurajat pe Claudiu Tudor și compania, în partida cu AS Dentaș Tărtășești, a avut legătură  nu numai cu evenimentul de vineri, de la „Casa Albă”, ci în special cu pasiunea imensă pentru Petrolul. A fost ceva nu numai ce nu a văzut vreodată localitatea dâmbovițeană, ci și un exemplu desoebit pentru ceea ce înseamnă o dragoste fără frontiere. Cu al 12-lea jucător, așa cum se mai spune, FC Petrolul a dictat legea într-un joc care s-a desfășurat absolut după același model al celor din deplasare din returul sezonului. Adică, o primă repriză dominată da capo al fine, dar cu ocazii mari ratate, și o parte a doua a confruntării – cu un gol marcat repede după reluare, urmat de încă două, distribuite la perioade egale de timp.

5De data aceasta însă, la 0-0, în cel dintâi mitan, petroliștii au trebuit să treacă peste o posibilă eroare gravă de arbitraj a lui Ionuț Coza și a asistentului Ionuț Marius Bobe, care par a nu fi văzut hențul făcut pe linia porții de către Marius Zaharia, la lovitura de cap a lui Roland Stănescu. Pe ce mă bazez când afirm așa ceva? În primul rând, pe reacția instantanee a tuturor găzarilor aflați în careul de „16 metri” la acea fază fixă! Dar și așa, tot am avut convingerea că va veni și golul descătușării. Și-a venit în minutul 47, atunci când, fără discuție cel mai bun echipier al Petrolului din tot sezonul, nu întâmplător ales drept căpitan, mi-a adus aminte de un alt gol al său, înscris pe vechiul „Ilie Oană”. Claudiu Tudor nu a fost nu numai… Xavi al „galben-albaștrilor”, ci s-a mai transformat și într-un… Ronaldo, atunci când pe coechipierii săi îi ardea buza! Șutul lui de la mare distanță, care a propulsat mingea în vinclul din stânga, a fost, cred, cel mai frumos din întreaga carieră a acestui produs 100% al Petrolului, care s-a întors acasă pentru a rămâne, pe merit, cu adevărat în istoria clubului găzarilor! Iar fotbalistul având cea mai mare experiență, Daniel Chiriță, a contribuit, cu o recentrare, la desprinderea pe tabelă, reușită de un bucureștean adoptat „pe repede înainte” în marea familie petrolistă, Jean Prunescu (69). Cireașa de pe tortul unui succes absolut meritat a fost pusă, cu patru minute înainte de finele timpului regulamentar, de un jucător reprezentând viitorul – Nini Popescu. „Spiridușul” mereu îndrăgostit de balon a driblat pe partea stângă fundași anesteziați de „ghidușiile” sale și a finalizat la colțul lung precum… Messi! A fost doar 3-0, dar un rezultat suficient ca, la Ploiești, să se pună deja la rece șampaniile, care să „pocnească” sâmbăta viitoare, pe la ora 22.00! Când se va cânta și oficial: „Adio, Serie D!”. Viitorul sună bine! Dar și greul începe cu adevărat, de-acum înainte!

AS DENTAȘ: Curiman 6.5 – Micu 5 (77 – Manea), M. Sandu (cpt) 5, Stoian 3, D. Tudor 5 – Costea 5 (52, Fl. Sandu 5), Penescu 5 (75, Ana 5), Dobre 5, Badea 5 – Zaharia 4.5 (63, Mustafa 5), Lețu 5. Antrenor: Marius Stănică.

FC PETROLUL: Marinică 7.5 – R. Catană 7.5, Prunescu 8.5, Frâncu 7.5, Velisar 7.5 – Cl. Tudor (cpt) 10, D. Chiriță 8 (89 – T. Nițescu) – N. Popescu 9, G. Păun 7 (75 – Alecsandru 7), Dr. Gheorghe 7 (82 – M. Jipa) – R. Stănescu 7 (77 – Vintilă). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

Au arbitrat: Ionuț Coza 6 (Cernica) – Ionuţ Marius Bobe 6 (Videle) şi Ionuţ Babadac 7 (Alexandria).

Observatori: Sorin Cojocaru (pentru joc) și Corneliu Fecioru (pentru arbitraj), ambii din București.

Cartonașe galbene: Lețu (29), Dobre (51), Stoian (54 și 59), M. Sandu (66), G. Păun (73).

Cartonaș roșu: Stoian (59).

6Destul de repede după deschiderea scorului, nervii s-au acutizat în tabăra gazdelor, cele care – după ce beneficiaseră de larghețea intrepretării contactelor, în prima repriză, de către arbitrul ilfovean – s-au trezit în partea a doua a jocului că nu mai mergea ca înainte! Astfel încât, Bogdan Stoian s-a văzut trimis la vestiare după aproape o oră de joc, el primind două avertismnete într-un interval de numai 300 de secunde. Nervii s-au transmis în tribuna susținătorilor Dentașului, observatorul de joc Sorin Cojocaru fiind obligat să întrerupă meciul în două rânduri, pentru a se mai calma spiritele. Din păcate, unii nu pot recunoaște superioritatea oponenților și anulează tot ceea ce mai făcuseră cât de cât bine.

7Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 20.00, este absolut normal ca arena Ilie Oană să fie arhiplină, cum s-a întâmplat și la marile meciuri din urmă cu câțiva ani. Acești fotbaliști dedicați Petrolului merită să fie încurajați și, apoi, sărbătoriți pentru performanțele lor din acest sezon! Va fi show, atunci!

Foto: www.gsp.ro și Cristi STAVRI