Suferința liderului. De ce nu a putut câștiga, acasă, Petrolul meciurile care contau cel mai mult în tur?

Dragos Trestioreanu -

Pe 13 octombrie 2017, pe arena Ilie Oană, FC Petrolul Ploiești a primit replica, într-un meci de… șase puncte, a principalei contracandidate la promovarea în Liga a II-a, AFCM Alexandria. Scor final: 1-1. După aproape o lună, pe 11 noiembrie, în același loc, Petrolul a fost amfitrioana concitadinei – din punctul de vedere al antrenamentelor și al disputării partidelor – Astra 2. Scor final: 0-0. Bref, două remize, pe teren propriu, în confruntările care contau cel mai mult, acasă, în acest tur de campionat.

Dacă „lupii” ar fi câștigat, atunci, în dauna Alexandriei, ar  simplificat aproape de maximum ecuația promovării. Nu au făcut-o și astfel s-a complicat puțin găsirea „necunoscutei”! Dacă „lupii” ar fi câștigat în fața Astrei 2, ar fi terminat matematic, cu o etapă înainte de final, turul de campionat pe locul 1. Ar fi devenit ceva mai devreme campioană de toamnă. Un titlu neoficial, dar onorant pentru a trece iarna. De ce nu a putut câștiga, acasă, Petrolul meciurile care contau cel mai mult în tur? Unul cu o echipă care, lesne vizibil, îi este inferioară valoric – AFCM Alexandria, iar altul – cu o trupă mai degrabă de juniori!

Plecând de la premisa, cu deplină acoperire, că găzarii au cel mai bun lot din întrecerile Seriei a III-a a Ligii a III-a, cele două rezultate de egalitate din duelurile cu Alexandria și Astra 2 au mirat. Iar asta pe bună dreptate. Luând la mână efectivele combatantelor, este clar că liderul actual, al cărui ecart față de AFCM s-a redus la doar două lungimi după semieșecul de sâmbătă și, respectiv, succesul de cu o zi mai devreme al secondantei din ierarhie, are probleme. Și în special când cel mai bun fotbalist din lot, căpitanul Claudiu Tudor, nu poate evolua la 100% din punct de vedere fizic. La meciul cu Alexandria revenise, ca o mare surpriză, după o lungă perioadă de absență, iar la cel cu Astra 2 a trebuit să ridice mâinile, a abandon, din cauza unei alte accidentări. Și-atunci, și-acum, din cauza mizei și a tensiunii maxime, pesemne, s-au luat decizii care nu se impuneau. Atunci, Claudiu a fost ținut pe teren nu mai puțin de 83 de minute – mult prea mult pentru un jucător care lipsise destul de pe gazon -, iar acum, a fost substituit cu un coechipier de profil defensiv, Alexandru Puchea, în condițiile în care Petrolul trebuia să atace, să marcheze, pentru a-și face, mai devreme, vacanță fericită.

Apreciez că s-a mizat pe Puchea pentru experiența dată de vârsta sa. Deoarece altfel, nu ar fi fost nicio logică. Pus să joace în spatele vârfului împins, Sergiu Arnăutu, fostul jucător al Boldeștiului nu se putea transforma în… Claudiu Tudor. Nu avea cum. Și nu deoarece și el a absentat mult, tot din cauza unei accidentări, ci doar fiindcă are cu totul alte calități decât cele de „regizor în iarbă”. Dacă a existat cineva care l-a blamat pe Alex Puchea, sâmbătă seara, atunci a făcut o mare greșeală. Nu el a fost de vină că înlocuitorul căpitanulu încă din minutul 22 nu era un fotbalist de profil ofensiv, în condițiile în care pe bancă, atunci, se aveau nu mai puțin de patru oferte, incluzând un tânăr fotbalist cu abilități de creator, junele Tiberiu Nițescu. Fie Nini Popescu, fie Cosmin Lambru, fie Roland Stănescu, chiar, putea fi trimis în locul lui Claudiu Tudor, de la bun început și cu mai multe șanse de a se fructifica ocaziile create. E drept, eroarea a fost îndreptată după o jumătate de oră, dar s-au pierdut inutil și timp, și o înlocuire!

Însă, acest trend de a asigura mai mult defensiva, decât de a fortifica atacul, este unul obișnuit la Petrolul, în acest tur. Un fel de perpetuă frică de a se păzi pepenii. Numai că, uite, cu Astra 2, nu s-au luat goluri, dar nici nu s-au înscris! Nu trebuie să te dai viteaz după război, cum se spune, pentru a fi observat că nu Alexandru Puchea trebuia să intre în locul lui Claudiu Tudor, ci unul dintre cei patru nominalizați mai sus. În plus, mai puțin de înțeles, dacă nu cumva acuza probleme fizice, schimbarea lui Marius Chindriș cu Răzvan Catană. Dat fiind faptul că acesta din urmă este polivalentul din lotul Petrolului, aș zice că a fost o înlcuire post pe post. Și ce post? Unul… defensiv! Deși Răzvan a căutat să se implice și în atac, profilul lui este altul. Câtă vreme, de pe bancă, nu se conștientizează că, în Seria a III-a, Petrolul este… Real Madrid, punându-se, înainte de partide, doar problema scorului cu care se va impune în dauna tuturor adversarelor, fotoliul de lider se va clătina. Nu va cădea deocamdată, dar cine știe ce – Doamne ferește pentru „lupi”! – se poate întâmpla în retur. Atunci când va juca derbiul în județul de origine, respectiv, meci posibil decisiv, pe terenul… patronului (și) al echipei din cartierul 9 Mai!

Altfel, ținând cont de numărul de ocazii, raport favorabil „galben-albaștrilor”, Petrolul putea să câștige derbiul local cu Astra 2. Dar nu trebuie ignorat nici faptul că primele oportunitți de a marca le-au avut totuși vizitatorii arenei Ilie Oană, numai lipsa de curaj împiedicâdnu-i să deschidă scorul! Iar ocazia irosită în repriza secundă de către micuțul astrist Dragoș Gheorghe – cel care a avut câteva secunde bune poarta goală în față, după ieșirea hazardată dintre buturi a lui Mirel Bolboașă! – a relevat unele limite ale oponentei. Rezultatul final, 0-0, a fost decis nu numai de marea risipă de energie a tinerilor oaspeți – deloc gustate fiind totuși desele fragmentări ale jocului, pentru solicitarea intervenției staff-ului medical -, ci și de… ofsaidurile imaginare semnalizate de la margine de asistentul din Satu Mare, de la tușa unu, cel cu nume de pasăre ce prevestește… rele! Nu numai Alexandru Ciocâlteu a fost oprit aiurea, tocmai când marcase, ci și alți colegi de-ai lui au suferit din cazua semnalizărilor lui Corb, dar și a uneia a celuilalt asistent, Soponar. Însă, asta nu scuză semișecul, deoarece plusul clar de valoare al Petrolului putea decide meciul, trecându-se peste toate impedimentele. Cât îi privește pe adversari, chiar dacă stau tot în Ploiești, fără discuție că nu ar fi trebuit să se lase învinși sâmbătă seara. Dar s-o facă la fel și vineri, când vor primi vizita secondantei liderului. Atunci se va vedea – și înțelege – exact cine pe cine… susține! Până atunci, doar o concluzie: Astra 2 a respectat competiția, iar scuze de genul că o echipă de tineri ar fi inconstantă de la etapă la etapă ține numai de… alibi!

FC PETROLUL: Bolboaşă – Olaru, Prunescu, Frîncu, Velisar – Antoche, Chindriş (66 – R. Catană) – Ciocâlteu (83 – Stănescu), Claudiu Tudor (cpt; 22 – Puchea; 53 – N. Popescu), Saim Tudor – Arnăutu. Antrenori: Octavian Grigore (principal), Ciprian Pura (secund), Gheorghe Liliac (cu portarii).

AFC ASTRA 2: Nedelcovici – Șt. Dobre, M. Popescu, Vîrtej, F. Ioniţă – C. Pahonţu (cpt) – Culda, R. Chiriac (82 – P. Banu), Vîlceanu (68 – G. Şerban), Chipirliu (46 – Dr. Gheorghe II) – Gavriliţă (74 – Khalil). Antrenori: Marius Măldărăşanu (principal), Laurențiu Costache (secund), Florentin Rădulescu (cu portarii).

Au arbitrat: Alexandru Bălan (Deva) – Ioan Alexandru Corb (Satu Mare) şi Ionuţ Răzvan Soponar (Baia Mare).

Observatori: Dan Ionescu (Bucureşti), pentru joc, și Eduard Dumitrescu (Piteşti), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Antoche (26), C. Pahonțu (53), Gavriliță (73), Khalil (77), M. Popescu (79), Nedelcovici (89), P. Banu (90+5).

Revenind la replica oferită Petrolului de către Astra 2, cunoscuți ca fiind fair play, mereu, cu siguranță că suporterii „lupilor” nu ar fi avut pretenția că tinerii adversari să se dea la o parte în meci, întru beneficiul favoriților lor. Chiar dacă există frustrare atunci când formații antrenate de foști petroliști dau dovadă de maximă îndârjire pe arena Ilie Oană, vezi și cazul lui Gabriel Paraschiv, cu a sa Flacăra Moreni, în campionat, cei doi tineri tehnicieni, adăugându-l aici și pe Marius Măldărășanu, vor fi apreciați dacă Moreniul și, respectiv, „satelitul” grupării de la Giurgiu vor juca la fel contra Alexandriei! Dâmbovițenii – în retur, iar Cătălin Pahonțu (nume predestinat pentru… căpitanul Petrolului!) și vineri, și în retur. Altfel, ar fi interesant de aflat de ce Măldărășanu a optat pentru înlocuirea, încă de la pauză, a fostului golgheter al sezonului trecut din Liga a II-a, Remus Chipirliu, și din minutul 68 și a lui Robert Vîlceanu, singurii echipieri ai săi având Liga 1 în CV!

Etapa viitoare, Petrolul va combate pe terenul echipei SC Popești Leoredeni în calitate de principală favorită a întâlnirii, iar Astra 2, acasă, în „9 Mai”, cu AFCM Alexandria. Găzarii vor termina turul sâmbătă, 18 noiembrie, iar „dracii” – cu o zi mai devreme. Dacă primii vor câștiga în Ilfov, iar pe 17 noiembrie, Pahonțu și coechipierii săi nu vor pierde, ba chiar vor și învinge, atunci găzarii își vor reface ecartul de patru puncte, respectiv îl vor mări la 5 puncte!

Foto: www.fcpetrolul.ro