În cadrul campaniei “VOTEAZĂ LEGAL!Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţul Prahova desfăşoară activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor. Activităţile de promovare a campaniei au vizat locurile aglomerate, pieţe, supermarket-uri, dar şi mediul rural şi comunităţile care nu au acces facil la surse de informare, pentru ca un număr cât mai mare de cetăţeni să beneficieze de informare corectă şi eficientă. Oamenii legii le-au reamintit cetăţenilor că dacă dau mită – constând în bani sau bunuri – pentru a vota sau a nu vota un candidat/ o listă de candidaţi fac închisoare între 6 luni şi 5 ani, iar tentativa se pedepseşte. Totodată, cetăţenilor le-a fost explicat faptul că alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani, inclusiv tentativa se pedepseşte cu închisoare.

În situaţia în care alegătorul se află, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală, poate vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

 

 

“VOTEAZĂ LEGAL!  MITA ŞI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”

 

 

Pe perioada campaniei electorale generată de referendumul pentru demiterea preşedintelui, Ministerului Administraţiei şi Internelor a iniţiat o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor români cu drept de vot.

Astfel, în perioada 15 – 29 iulie, la nivel naţional se va desfăşura campania “Votează Legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”.

Obiectivele acestei campanii sunt informarea cetăţenilor asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal. Campania se adresează în general, tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, şi în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populaţiei cu drept de vot din mediul urban şi rural, membrilor formaţiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicaţi în derularea campaniei electorale. În cadrul acţiunilor campaniei, pentru promovarea mesajului acesteia, vor fi postate afişe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg, vor fi distribuite pliante – cu preponderenţă în mediul rural şi în locurile cu valori de trafic ridicat (în perioada campaniei electorale), respectiv în secţiile de votare (în ziua votului), iar spoturile TV şi audio vor fi difuzate la posturile centrale şi locale de televiziune şi radio.

Aşa l-am cunoscut eu pe Regele Mihai

Era un subiect tabu înainte de ’89. Copil fiind, apoi adolescent, am reuşit să umplu ceva din g

Au trecut 100 de ani. Unde suntem?

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Poate cel mai important eveniment istoric pen

Cine plătește, de fapt, prețul asumării responsabilității, în fotbal? Și la Petrolul, și pe oriunde altundeva

Tot aud de ani de zile, în fotbalul românesc, cu precădere după 1989, despre asumarea responsabi

Nicolae Iorga, victimă a ocupației germane

Imediat după ocuparea județului Prahova de către trupele germane, acestea au trecut la instaurare

Inline
Inline