Armata americană a părăsit duminică dimineaţă Irakul, la aproape nouă ani de la declanşarea ofensivei şi înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, lăsând această ţară bogată în petrol într-o gravă criză politică. Ultimul convoi compus din 110 vehicule ce transportau aproximativ 500 de militari a traversat frontiera la ora 7.30 (6.30, ora României). Ultimul vehicul a trecut opt minute mai târziu.

În urmă cu opt ani şi nouă luni, forţele americane trecuseră această frontieră în sens invers, în cadrul „Operaţiunii Iraqi Freedom”, care avea să devină războiul cel mai controversat după cel din Vietnam, desfăşurat cu jumătate de secol înainte. Armata americană, care a avut în Irak până la 170.000 de militari în punctul maxim al luptei contra insurecţiei, a abandonat 505 baze. Numai 157 de militari vor mai rămâne în această ţară, responsabili cu antrenarea forţelor irakiene, dar şi un contingent de puşcaşi marini, pentru a proteja ambasada.

Ultimul convoi a părăsit baza Imam Ali, denumită Camp Adder de americani, situată în apropiere de Nassiriya, în jurul orei 2.30 (1.30, ora României), şi a parcurs un drum de 350 de kilometri până în Kuwait. Unii soldaţi aplaudau, vizibil uşuraţi că misiunea s-a încheiat. Alţii se întrebau cum vor reacţiona irakienii când vor descoperi că americanii au plecat.

Aşa l-am cunoscut eu pe Regele Mihai

Era un subiect tabu înainte de ’89. Copil fiind, apoi adolescent, am reuşit să umplu ceva din g

Da, tovarăși, era mai bine „înainte”! Să vă reîmprospătez memoria

Pentru că tot a fost 23 august şi apar pe Facebook tot felul de indivizi care afirmă că  „în

Familia Petrolului de azi

În mai bine de șase decenii de viață alături de Petrolul, mi-a fost dat să văd generații pes

Nicolae Iorga, victimă a ocupației germane

Imediat după ocuparea județului Prahova de către trupele germane, acestea au trecut la instaurare

Inline
Inline