Un 2015 sărac în sportul prahovean s-a dus. Cum va fi 2016? La fel, (și) mai slab sau mai bun?

Dragos Trestioreanu -

Un 2015 sărac în sportul prahovean s-a dus. Cum va fi 2016? La fel, (și) mai slab sau mai bun?

Anul trecut a fost unul al marilor deziluzii în sportul prahovean. Bucuria ultimului titlu național și a prezenței echipei de baschet masculin CSU Asesoft în antecamera elitei de rang doi a sportului jucat la panou în Europa a fost umbrita de vestea desființării celei mai performante grupări locale, din ultimul deceniu și mai bine. Anunțul intrării în procesul de insolvență a Petrolului, aproape din startul lui 2015, a fost începutul declinului unei trupe ce-i făcuse mândri pe ploieșteni – și pe prahoveni, deopotrivă – prin adjudecarea trofeului Cupei României, din 2013, prin cele două locuri de pe podium, prin dubla prezență consecutivă în semifinalele competiției KO și, mai ales, prin calificarea, tot de două ori la rând, în play-off-ul celei de-a doua întreceri continentale. În vară, s-a distrus însă aproape totul, iar „lanterna roșie” abia de i-a mai ghidat pe „lupi” către luminița de la capătul unui tunel tare întunecos. Handbalul feminin, de la CSM, a rămas, din toamnă, să salveze onoarea sportului de echipă local, dar a urcat, la jumătatea campionatului, doar două locuri față de sezonul trecut. În schimb, ceva speranțe au dat, înainte de debutul actualui sezon, echipa de handbal masculin, tot a CSM-ului, și cea de volei băieți a Tricolorului LMV, ambele promovate în primul eșalon. Prima nu a rezistat presiunii, lăudându-se doar cu un succes neașteptat în fața campioanei en-titre, HCM Baia Mare, mai de lăudat fiind traseul de până acum al practicanților sportului jucat la fileu. Semn că se pot face lucruri bune și fără risipă de bani. O altă bilă neagră din 2015 a fost epuizararea bugetului de pe tot anul de la CSM Ploiești încă din toamnă! Controalele ce-au urmat au scos la iveală daunele unui manageriat după ureche, elegant vorbind, peste 8 miliarde de lei cheltuindu-se… fără cap și coadă!

Lui 2016 îi revine „sarcina” nu neapărat de a performa, ci, mai curând, de a drege ce s-a stricat în anul precedent. A curăța mizeria din trecutul apropiat. Baschetul înceracă să se reinventeze, pornind din eșalonul secund, însă fără prea mulți bani și cu un efectiv eminamente local. Foarte mult nu se poate cere astfel, o promovare fiind de-a dreptul ceva senzațional pentru mai nou-înființata formație masculină de la CSM Ploiești. Un club care însă trebuie să-și drămuiască fondurile în acest an, pentru a nu se ajunge la fundul sacului mai devreme decât va fi prevăzut. Așa cum s-a întâmplat, repet, în 2015. O nouă conducere, interimară, încearcă, de aproape de finele lui 2015, să așeze lucrurile în matca lor. Fapt ce a condus la animozități, orice măsură dură atrăgând după sine scandal, ci nu ambiții de depășire a unui marasm al performanței. Handbalistele trebuie să se ridice, în primul semestru, la nivelul salariilor lor, unele de top, și să ofere simpatizanților o calificare într-o cupă europeană. Ceea ce ar fi o premieră absolută pentru handbalul feminin din Ploiești și din Prahova. Handbaliștii au obligația de a se salva de la revenirea în Liga 1. În caz contrar, însăși existența echipei lor va fi pusă sub semnul întrebării. Manageri există acum la CSM, trebuind doar să fie ascultați, înțeleși și urmați, ci nu blamați pentru strategia lor obligatorie de optimizare a cheltuieilor, de folosire cu cap a banilor. Nimeni nu mai acceptă – și nici nu iartă – ca banul public să fie irosit fără noimă. Clubul sportiv al municipalității trebuie să se întindă cât îi este plapuma. Dar și să performeze, fiindcă, altfel, nu i se va mai vedea rostul. Cine și-ar dori un malaxor al banilor noștri?!

La Petrolul, pretențiile din acest sezon vor fi unele la o distanță ca de la cer la pământ față de ultimele ediții de campionat. Cu precădere, „2012-2013” și „2013-2014”. Hai și jumătate din „2014-2015”. Semnele de-acum, cu șapte achiziții interesante – mai rămânând să li se găsească și locul în efectivul pentru ultimele trei etape din sezonul regular și play-out, știut fiind că regulamentul nu permite decât maximum 25 de fotbaliști în lot -, sunt promițătoare. Totuși,  nu trebuie scăpat din calcul că, până acum, doar două rezilieri de contracte au eliberat tot atâtea poziții! Cert este că la Petrolul se observă că se vrea a se schimba mult. Evident, după ce s-a stricat aproape tot în vară. Sub presiunea – e adevărat – a insolvenței. Atunci, socoteala de acasă nu s-a potrivit (mai) deloc cu aceea din târg. „Târg” de unde s-au adus jucători, nu fotbaliști. Acum pare a fi altceva – achiziții ce dau speranțe, dar și date – nota bene – pe mâna unui mai tânăr tehnician. Unul fără experiența presiunii maxime date de sabia lui Damocles. Ba chiar, și fără experiența de cel puțin a unui sezon, măcar, în cel dintâi eșalon. Petrolul va juca la ruleta rusească? Vom afla destul de repede, mai ales că nici verdictul de la TAS nu mai poate întârzia mai mult decât a făcut-o până acum. Cu punctele – câștigate pe teren, dar luate ante-factum de către o comisie a FRF – reprimite, se poate vorbi despre o atacare cu șanse a salvării de la retrogradare, rămânând de văzut cum se va gestiona barajul din vară. Este totuși de presupus că valoarea unui lot de Liga 1, împrospătat serios acum, să se dovedească superioară, la vară, celei a unui efectiv de eșalon secund.