Unde pune mâna Cătălin Burlacu se vede imediat! A doua calificare consecutivă în faza semifinală a Ligii I pentru CSM Ploiești

Dragos Trestioreanu -

Unde pune mâna Cătălin Burlacu se vede imediat! A doua calificare consecutivă în faza semifinală a Ligii I pentru CSM Ploiești

Acum doi ani, pe vremea aceasta, prima echipă de baschet masculin din istoria clubului sportiv al municipalității ploieștene se califica în faza semifinală a întrecerilor din Liga I, cu mari speranțe de accedere în Final Four-ul de promovare în Liga Națională. Un eșalon în care defuncta CSU Asesoft Ploiești făcuse istorie, cu titlurile sale aproape neîntrerupte, obținute într-un interval de timp destul de scurt. Formația CSM-ului din faza preliminară, alcătuită preponderent din tinerii locali, fusese aleasă de Cătălin Burlacu, pe-atunci jucător în cel dintâi eșalon național, la SCM U Craiova. Însă, în același timp, ieșeanul adoptat de Ploiești, oraș în care și-a făcut o familie minunată, era și președinte de onoare al nou-createi secții de baschet. În fapt, eminența cenușie a acesteia, dovedind că un mare sportiv poate fi și un manager la fel! Astfel încât, în primăvara lui 2016, CSM Ploiești – cu o echipă reclădită din temelie, în iarnă – avea să acceadă în turneul de promovare în LN, organizat la sala Olimpia, turneu pe care și l-a adjudecat neînvinsă! Din nefericire, decizii ciudate ulterioare la nivel local au condus la… decesul unei echipe care se anunța a fi una dintre vedetele Ligii Naționale de baschet masculin, având în compoennță câțiva internaționali străini! Cei care… nici  nu au mai ajuns la Ploiești, din cauza unui scandal artificial, de neînțeles chiar și până acum.

Din fericire însă, odată cu numirea în funcția de director al CSM-ului a lui Silviu Crângașu, baschetul a renăscut. Și cu cine altcineva dacă nu cu aceleași Cătălin Burlacu la cârmă! E drept, și predecesorul lui Crângașu, Cezar Stoichiciu, sprijinise sportul jucat la panou, însă – independent de voința lui – s-a trezit că o echipă care promovase en-fanfare În Liga Națională este… desființată, apoi! Și astfel, pentru prima oară după foarte multă vreme, Ploieștiul nu a mai avut, atunci, echipă înscrisă în campionatele naționale de seniori!!! Dar, cum scriam mai sus, CSM Ploiești a revenit, din toamna acestui an în competițiile de baschet, atât la masculin, cât și la feminin, ambele formații calificându-se în faza semifinală, iar cea de băieți ar avea șase mari să se numere printre combatantele Final Four-ului de promovare din 2018. Evident însă, dacă pauza de-acum va fi un… sfetnic la fel de bun așa cum a fost și în urmă cu doi ani!

În vară, Burlacu i-a convins să vină lângă el pe patru dintre foștii coechipierii de la CSU Aseosft. Mai precis, pe Szijarto Levente, cel mai aureolat baschetbalist din competițiile autohtone, pe Adrian Tudor (ex-Blidaru), cândva cel mai bun conducător de joc din sportul jucat la panou în România, la nivelul juniorilor, iar apoi, un internațional bine cunoscut, pe Vlad Dogaru, singurul ploieștean din cvintetul vedetelor actuale de la CSM, un jucător cu destule treofee în vitrină și – ultimul, dar nu cel din urmă – Angel Santana, un spaniol devenit (și) român, ex-campion cu Asesoftul. În rest, tineri care au mai crescut după ce debutaseră deja la seniori în urmă cu doi ani, tineri în progres, cu o remarcă în plus pentru Mircea Topologeanu, un baschetbalist cu un frumos viitor. Dar și ceilalți juni din lot au perspectivele lor, putând învăța enorm de la cei cinci coechipieri ai lor, care au o experiență internațională bogată.

În urma partidelor bifate în Grupa 2 din Liga I, CSM Ploiești a terminat prima în ierarhie, cu 7 victorii, 3 înfrângeri și 17 puncte, adică la fel ca secondanta CSO Voluntari, înscrisă și ea în toamnă în acest eașlon. Cu amendamentul că ploieștenii i-au învins pe ilfoveni atât în deplasare, în prima etapă din campionat, cât și acasă, depășindu-i astfel în clasamentul final. Însă, ambele trupe s-au calificat în faza semifinală. Cele trei eșecuri suferite în cele 10 runde – grupa 2 având 6 combatante, dintre care jumătate cu drept de promovare, restul fiind „sateliți” – au fost consemnate la Brașov, o mare surpriză, CSU fiind „lanternă roșie” atunci, ca și la finele întrecerii, o scuză fiind poate că s-a jucat la mai puțin de 24 de ore de la duelul oficial de la Sibiu, cu CSU 2, apoi la Cluj-Napoca, cu U-BT 2, și la Ploiești, cu mai sus-precizata CSU 2 Sibiu. Explicația ultimului eșec este însă foarte simplă – oaspeții venind la „Olimpia” cu mai mulți jucători români care fac parte din lotul formației din Liga Națională. Iar la Cluj, înfrângerea nu a fost la o diferență mare de scor, ci dimpotrivă. Cert este că eșecurile au fost… binevenite, oferind repere clare că mai este nevoie de transferuri pentru faza următoare, cea semifinală, care va avea o miză superioară, toate participantele vizând calificarea în Final Four-ul de promovare.

Rămâne de văzut însă dacă bugetul CSM-ului, unul greu încercat în urma plății contractelor foștilor sportive și sportivi de la echipele de handbal, drepturi bănești câștigate în instanță după desființarea echipelor acestora. Totuși, măcar cu o jumătate de gură, la CSM Ploiești se vorbește de promovare la baschet masculin! La cum îl știu  pe Cătălin Burlacu, e limpede că ar fi capabil de o nouă performanță, după aceea de-acum doi ani. De data aceasta și cu el pe parchet! Are și colaboratori foarte buni, secunzii Ionuț Ivan și Robert Munteanu, team managerul Dacian Vanc, și el fost baschetbalist cunoscut, staff-ul medical și, nu în ultimul rând, consilierul pe probleme de sport al directorului CSM, Lucian Rădulescu. O readucere a Ploieștiului pe prima scenă a baschetului masculin autohton – la fete mergându-se și-acum exclusiv pe creștere de jucătoare – ar însemna nu numai o lovitură de imagine pentru Cătălin Burlacu, jucătorii și colaboratorii săi, ci și un  bun prilej pentru tinerii ploieșteni amatori de baschet de a avea iar adevărate modele de urmat!

Foto: www.csmploiesti.ro