1. Franța; 2. Croația; 3. Belgia – podiumul european de la… Cupa Mondială din Rusia. A patra a fost Anglia

Dragos Trestioreanu -

1. Franța; 2. Croația; 3. Belgia – podiumul european de la… Cupa Mondială din Rusia. A patra a fost Anglia

Deoarece și vedetele fotbalistice de pe celelalte continente se înghesuie să joace în campionatele tari din Europa, poate că nu a fost de mirare că turneul final al Campionatului Mondial din Rusia s-a transformat, la un moment dat, într-un… European. Cu semifinale bifate de echipe naționale de pe Bătrânul Continent – Franța, Croația, Belgia și Anglia – și cu o ierarhie finală justă, în ordinea de mai dinainte. Chiar dacă, sentimental, Luka Modrić și trupa cu pătrățele roș-albe au impresionat și ar fi meritat să dea lovitura. Prin ambiție, devotament și spirit de sacrificiu. Dar, și la fotbal, nu câștigă mereu cei care se dăruiesc, ci – în dese rânduri – cei pragmatici. Așa cum a fost selecționata „cocoșilor”, tot turneul final.

Anglia, venită în Rusia cu o echipă mai tânără, mai de viitor, nu a făcut față nici în penultimul act, nici în finala mică, fiind învinsă atât de Croația, cât și, respectiv, de Belgia. Totuși, Harry Kane & Co. parcă au fost mai în formă decât alte selecționate din Albion, de la ediții precedente ale Mondialelor, evident cu excepția celei din 1966. Apropiindu-se tot mai mult de maximumul oferit de valoarea individuală a componenților lotului, Belgia a urcat pe podium, pe ultima treaptă, deocamdată, dar generația lui Eden Hazard și nu numai va fi o candidată la… Europeanul din 2020, atunci când va fi gazdă și România. Firește, dacă o termina la timp arenele de antrenemant și metroul până la aeroport! Croația a fost și va rămâne o încântare și e firesc să fie astfel, atâta vreme cât Luka Modrić este vedetă la Real Madrid, Ivan Rakitić – la Barcelona, Mario Mandzukić, la Juventus, Danijel Subašić – la Monaco și cred că este… suficient. În sfârșit, a câștigat Cupa Mondială, ediția rusă, o Franță care poate, oricând, să alinieze două echipe la fel de puternice, Didier Deschamps – cel care a câștigat și ca selecționer, nu numai ca jucător, un titlu mondial – permițându-și să lase acasă vedete precum Karim Benzema sau Dmitri Payet, însă nu doar pe ei.

Franța a câștigat finala de pe un „Lujniki” ocupat de aproape 80.000 de spectatori. Fani ai săi, ai finalistei, plus neutri. A fost un 4-2 sec, a fost iar un autogol, a condus de fiecare dată, fiind egalată doar la 1, după care a „țâșnit” spre 4-1. Un scor redus de… relaxarea căpitanului Hugo Lloris, fiind de mirare că nu știa că pe Mandzukić nu-l driblezi când ești portar! Cu toate că formația lui Deschamps a câștigat ultimul meci al turneului final, „Balonul de Aur” al acestuia a fost primit, din partea FIFA, de către învinsul Luka Modrić, francezii mulțumindu-se cu starul finalei, Antoine Griezmann, și cu cele mai bun tânăr jucător – al doilea ca vârstă după Edson Arantes do Nascimento, zis Pele – care câștigă Campionatul Mondial, Kylian Mbappe. „Mănușa de Aur” i-a revenit, corect, belgianului Thibaut Courtoias, goal-keeper-ul atât de disputat acum de cluburi celebre din Europa.

Dincolo de finala propriu-zisă, a mai atras atenția spectacolul inedit oferit de președinții țărilor echipelor finaliste, francezul Emmanuel Macron, respectiv croata Kolinda Grabar-Kitarović, în loja oficială, acolo unde s-au aflat alături de soția celui dintâi și de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cel al FIFA, Gianni Infantino, și al Federației Croate de Fotbal, Davor Šuker. Fotografiile sunt absolut sugestive, nemaifiind nevoie de cuvinte! Cum, parcă, nu există competiție fotbalistică fără unele probleme ale stewarzilor cu persoane care le înșeală vigilența și intră pe teren, și la Moscova un grup de tineri și tinere, îmbrăcate în uniforme de poliție, au ajuns pe gazon, protestând împotriva deturnării rolului polițiștilor în Rusia. Unul dintre ei a dat însă peste nervosul croat Dejan Lovren, care l-a cam „zdruncinat” până la venirea prea puțin vigilenților stewarzi.

Campionatul Mondial de fotbal din Rusia 2018 s-a terminat pe fondul unei ploi torențiale, care le-a înmuiat pe persoanele oficiale, la festivitatea de premiere, însă lui Vladimir Putin i s-a adus, rapid, umbrela salvatoare! Chiar și în ploaie, Macron și Grabar-Kitarović au continuat „recitalul”, arătându-le tuturor ce înseamnă fair play-ul și că fotbalul este doar un joc, nu un… război! Remarcabil, atât naționala Croației, cât și numeroșii săi fani au rămas la fața locului – fotbaliștii și staff-ul s-au și fotografiat acolo – până ce francezii s-au îndreptat spre vestiare! Un exemplu de urmat și în România, acolo unde câștigătoarea de aseară a Supercupei României, CFR Cluj, învingătoare cu 1-0 în dauna CSU Craiova, pe terenul celei din urmă, a sărbătorit într-o arenă din care dispăruseră, ca prin farmec, aproape 27.000 de spectatori! Căci altfel nu cred că li se mai poate spune!

Un Mondial s-a încheiat, altul, absolut inedit, se va desfășura în Qatar, peste patru ani, de data aceasta în lunile… noiembrie și decembrie! Ca să fie mai suportabilă căldura! Numărul participantelor va fi negociat de șeici și FIFA, sigur fiind că la ediția din 2026, din Canada, SUA și Mexic, se vor aduna la start 48 de echipe naționale! Până atunci, Didier Deschamps, cel care a declarat că Franța va sta patru ani pe… Acoperișul Lumii, se poate lăuda că este al treilea din istoria sportului rege cu titluri mondiale și ca fotbalist, și ca selecționer. Ceilalți sunt brazilianul Mario Zagallo și germanul Franz Beckenbauer. Deschamps a triumfat în 1998, la Paris, ca jucător, iar astăzi, 15 iulie 2018, și ca selecționer. Zagallo a câștigat… Zeița, de două ori, în 1962 și 1968, iar ca antrenor – în 1970. La rândul lui, „Prințul” Beckenbauer a devenit campion mondial, pe teren, în 1974, iar pe bancă – 16 ani mai târziu. Selectă galerie, într-adevăr! Altfel, a fost prezentat și noul tricou al naționalei Franței, cel cu două steluțe, reprezentând titlurile mondiale cucerite de până acum!

Foto: www.gsp.ro