11 secunde…

Redactia -

…atâtea au despărțit-o pe Petrolul (foto sus, în echipament galben-albastru; Cătălin SOARE; www.sportaction.ro) de prima victorie a sa în fața Stelei (zisă acum FCSB), în actualul mileniu. Deloc justificat, arbitrul Adrian Comănescu – curioasă delegare la un meci între primele două clasate din Liga I, în vreme ce, la derbiul Clujului, tot din semifinalele Cupei României-Timișoreana, centrali precum Cristian Balaj și Ovidiu Hațegan au fost… adiționali!!! – a dictat patru minute de prelungiri, deși se făcuseră doar cinci înlocuiri de jucători pe parcursul reprizei secunde, iar alte momente de întrerupere nu au mai fost. După ce „lupii” au ținut de minge, pe partea stângă, aproape de careul mare al bucureștenilor, au pierdut-o și – când mai erau vreo 20 de secunde – Astafei a vrut s-o protejeze aproape de linia de margine, pe dreapta, a căzut în afara terenului peste Adi Popa, prilejuindu-i lui Râpă s-o preia, nestingherit, de pe tușă, s-o paseze lui Cr. Tănase, cel care a centrat în cross, Prepeliță a sărit mai sus decât Alcenat, Geraldo era cu ochii pei, iar Chipciu s-a insinuat prin spatele căpitanului găzarilor și a reluat sub bară, liber fiind la 6 metri. Când balonul a ajuns în plasă, mai erau doar 11 secunde, din cele patru minute arătate de arbitrul de rezervă Iulius Radu Timar! 11 secunde mai avea de luptat… insolventa pentru a trece de mega-solventă, pe care o conducea din minutul 22! Atunci, după o liovitură liberă, executată din lateral dreapta de Vasilache, funda;ul central Ipșa a deviat, cu capul, pe spate, iar speculativul Tchite (foto mijloc, în stânga; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro) a urmărit obiectul de joc și l-a trimis în diagonală, de la 8 metri, din cădere, direct în colțul din stânga al porții lui Arlauskis. În prima repriză, a fost și ofază litigioasă, cu trei minute înainte ca vâlceanul Comănescu să trimită echipele la cabine – atunci a făcut-o la… secundă! -, Teixiera trecând pe lângă Râpă și centrând pe jos la debutantul Petrolului, iar autorul golului a pus un „călcâi ” de zile mari,din apropierea careului mic, mingea fiind trimisă cu brațul de Toșca în afara terenului! Decizia centralului a fost… corner!!! Și cei din tabăra liderului Ligii I au cerut un penalti, tot în cel dintâi mitan, atunci când Chipciu s-a aruncat ca-n bazin, talonat de Alcenat, trimițând balonul, cu capul, peste buturi.

La reluare, Teixeira (foto mijloc, în dreapta; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), cu mai mult noroc, ar fi putut simplifica lucrurile, el șutând la colțul lung, din stânga, după o pasă de manual a lui Vasilache, portarul Arlauskis era bătut, dar – de la rădăcina barei – mingea a sărit apoi în brațele fericitului lituanian. Era minutul 49, iar dacă se marca, altfel s-ar fi scris istoria meciului, cu siguranță, de la 2-0 pentru Petrolul. Scăpată cu fața curată, FCSB a continuat să atace, dar fără un grad foarte mare de periculozitate, singura oportunitate uriașă fiind consemnată abia în minutul 71, după o centrare a lui Adi Popa, o lovitură de cap, din plonjon, a lui Chipciu, de la 8 metri, din poziție centrală, balonul deviind din stâlpul din stânga direct la Rusescu, a cărui reluare a fost respinsă, senzațional, de către Pecanha. Per total, e adevărat, raportul de acțiuni 2_noua_sofensive a fost favorabil oaspeților, dar a fost normal să fie așa, câtă vreme ploieștenilor le-au lipsit jucători importanți, precum Tamuz, I. Filip și – de ultimă oră – de Lucas, cel care a suferit o contractură musculară la pulpa piciorului drept, la ultimul exericțiu al antrenamentului de miercuri seară! Antrenorul Mircea Rednic a preferat să-și menajeze jucătorul, deși acesta ar fi riscat să evolueze contra FCSB-ului. Va reveni, ca și Filip, luni, 9 martie, ora 18.00, în partida de pe arena Ilie Oană, din campionat, contra echipei CSMS Iași. În plus, de vineri, Rednic îl va avea la dispoziție și pe slovenul Rok Kronaveter, cel care a semnat un contract chiar în ziua partidei din manșa întâi a semifinalelor Cupei României-Timișoreana. De altfel, tehnicianul s-a declarat absolut sigur că, la ora celei secunde, echipa sa va fi mult mai puternică, odată cu sporul de pregătirie al nou-veniților, mai existând șanse să apara și alte noutăți. El a apreciat că nu s-a decis încă numele echipei calificate în finală, chiar dacă, după scorul de 1-1, FCSB – ca gazdă a meciului din 2 aprilie, de pe „Arena Națională” – are acum un atu în plus. Așa cum are și Universitatea Cluj, cea care a terminat cu o remiză albă derbiul local de pe stadionul din cartierul Gruia, cu formația CFR-ului, după ce a ratat un penalti, prin Lemnarui, în minutul 10, de când a beneficiat de un jucător în plus pe teren, în urma eliminării lui C. Ene.

Pentru prima oară în echipamentul Petrolul, noul atacant al găzarilor, care a debutat cu gol, Mohamed Tchite, a fost foarte încântat de atmosfera de pe „Ilie Oană” și de modul în care a fost primit pe stadion. Potrivit www.sportners.ro, cel căruia i se zice… Meme, a declarat, la televiziunea sport.ro că „a fost mai puțin important că am marcat, am vrut victoria, dar până la urmă e bine că am debutat cu gol. Suporterii sunt minunați, e un lucru bun că am fost încurajați tot meciul. Din păcate, le-am oferit doar un rezultat de egalitate. FCSB e favorită la calificarea în finală, dar se poate întâmpla orice. N-am avut noroc. Cred că am avut două penaltiuri neacordate și au fost erori mari de arbitraj. O să se vadă pe reluările se la televiziune că au fost penaltiuri neacordate”!

PETROLUL: Pecanha 7 – Alcenat 6, Geraldo (cpt) 7, Ipșa 8, Fanchone 6.5 – L. Marinescu 6.5, Satli 6.5 – Astafei 6, Teixeira 7.5 (90 – Mareș), Vasilache 7 (70 – Al. Coman 6) – Tchite 8.5 (69 – Peteleu 6.5). Antrenor: Mircea Rednic.

FCSB: Arlauskis 6 – Râpă 6.5, Papp 6 (58 – Tamaș 6.5), Varela 7, Toșca 6 – Prepeliță 7.5, Bourceanu 6 (74 – I. Neagu 5.5) – Ad. Popa 7, Chipciu 8.5, Cr. Tănase (cpt) 7.5 – Țucudean 5.5 (46 – Rusescu 6.5). Antrenor: Constantin Gâlcă.

Au arbitrat: Adrian Comănescu 5.5 (Râmnicu Vâlcea) – Octavian Șovre 8 (Oradea) și Vasile Marinescu 6.5 (București).

Arbitri adiționali: Radu Petrescu (București) și Marian Balaci (Drobeta-Turnu Severin).

Arbitru de rezervă: Iulius Radu Timar (Marghita).

Observatori: Octavian Goga (Brașov), pentru joc, și Cornel Sorescu (Pitești), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Papp (20), Bourceanu (72), I. Neagu (76), Geraldo (82), Satli (88).

3_noua_dChiar dacă ambele peluze au fost închise pentru penultima oară, ulterior suspendării pentru șase meciuri din toamna trecută, absența a 6.500 de suporteri aproape că nu s-a simțit, tribuna a II-a – acolo unde au „migrat” galeriile obișnuite ale „lupilor”, după ce, în campionat, au stat în cele două sectoare de la tribuna I – a oferit un spectacol încântător, prin coregrafia cu stegulețele albe având imprimat un cap de lup (foto jos; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), după modelul dacic, încurajările și devotamentul total, mai puțin un slogan trivial la adresa oaspeților. Trecând pesta acesta, ultrașii și ceilalți suporteri de acolo le-au arătat bucureștenilor din teren și din afara acestuia cum se susține echipa favorită: în număr mare și cu frenezie! Din acest punct de vedere, cei din tribune au câștigat duelul cu… absenții suporteri ai liderului Ligii I, cei care ar fi fost învinși însă și dacă ar fi venit la Ploiești! Dar, supărarea-i mare de când s-a pierdut denumirea veche, sigla și palmaresul! Un gust amar, după „hora”de acum aproape un an, au lăsat provocările celor de pe banca FCSB-ului, ulterior golului lui Chipciu! „PRECUM STRĂMOȘII NOȘTRI, SUNTEM MEREU ÎN GARDĂ/TRUPĂ CU TRUPĂ, SUNTEM SOLDAȚI NĂSCUȚI SA CÂȘTIGĂM RĂZBOIUL, NU DOAR O LUPTĂ! ” – au titrat ultrașii Petrolului pe un banner imens, întins de-a lungul întregii tribune a doua. Deci, să se ia aminte: NU SOLDAȚI CU SOLDĂ!