12 tone de artificii şi petarde găsite la percheziţiile din Ploieşti, Blejoi şi alte localităţi

Mihai Ciobanu -

12 tone de artificii şi petarde găsite la percheziţiile din Ploieşti, Blejoi şi alte localităţi

În ziua de 24.12.2015, în cadrul unui unui dosar penal avut în instrumentare, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Pericu-loase, cu sprijinul efectivelor Poliției Municipiului Ploiești, ale Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice, de Investigații Criminale și Acțiuni Speciale, precum și al Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești, au efectuat opt percheziții domiciliare, în localitățile Ploiești, Blejoi, Drăgănești și Târgșorul Vechi, atât la locuințele unor persoane, cât și la sediul unei societăți comerciale, suspectate de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept. În urma perchezițiilor, a fost găsită cantitatea de aproximativ 12 tone de articole pirotehnice (clasele II – IV), deținută în spații neautorizate pentru păstrare (depozit și locuințe personale), precum și suma de 58.700 lei, bani proveniți din comercializarea ilegală a articolelor pirotehnice, fiind conduse 7 persoane la sediul poliției pentru cercetări. Întreaga cantitate de articole pirotehnice, cât și suma de bani au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor în cadrul dosarului penal deja constituit, luându-se măsura transferului materiilor explozive într-un depozit autorizat în acest sens.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, doi angajați (manager și artificier) ai unei societăți din Târgșorul Vechi, autorizată pentru transport, import, comercializare și execuție jocuri pirotehnice, au achiziționat în mod legal, articole pirotehnice din clasele I-IV, de la o firmă din Bulgaria. Materialele au fost depozitate pe raza localității Blejoi, într-un depozit de suprafață, improvizat, neautorizat pentru păstrare materiilor explozive. Totodată, ei au comercializat către diverse persoane fizice neautorizate din județele Prahova, Brăila, Ilfov, Iași și municipiul București, articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, fără evidențierea acestor operațiuni în contabilitate, sustrăgându-se de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului statului.

În cauză, se desfășoară cercetări față de cei doi suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, pentru omisiunea evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, cât și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Față de aceștia s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova cu propunerea de luare a măsurii preventive a controlului judiciar.