13 septembrie – Ziua Pompierilor

Redactia -

13 septembrie – Ziua Pompierilor

COMUNICAT DE PRESĂ


Sâmbătă, 13 septembrie 2014, între orele 10:00 – 13:00, cu ocazia aniversării a 166 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează, în parcarea supermarketului SELGROS din municipiul Ploieşti, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, precum şi exerciţii şi aplicaţii demonstrative. Cu această ocazie declarăm ziua de sâmbătă, 13 septembrie – ZIUA POMPIERILOR din România, drept „Ziua porţilor deschise”, vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă din dotarea pompierilor prahoveni şi să vizioneze exerciţiile demonstrative organizate. Totodată, se vor depune coroane la mormintele celor doi eroi prahoveni căzuţi la datorie în anul 1983 pe timpul exploziei urmată de incendiu la combinatul petrochimic Teleajen – secţia Piroliză.

 

***

Aniversăm la 13 septembrie Ziua Pompierilor din România, rememorând o pagină de istorie naţională scrisă prin lupta purtată acum 162 de ani în Dealul Spirii, de Compania de Pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848. Curajul şi spiritul de sacrificiu al pompierilor au continuat peste timp, ele fiind reînsufleţite în principalele momente ale istoriei naţionale: la 1877 în bateriile de artilerie de la Giurgiu şi Calafat care au dat semnalul începerii Războiului de Independenţă, ca şi pe fronturile celor două conflagraţii mondiale, luptând cu arma în mână sau intervenind pentru stingerea incendiilor provocate de confruntările armate.

Prin urmare ziua de 13 septembrie constituie, nu numai un prilej de evocare şi omagiere a faptelor săvârşite de eroii pompieri acum 162 de ani, ci şi o expresie de preţuire pe care majoritatea cetăţenilor o acordă activităţii celor care se află permanent în lupta cu incendiile, calamităţile naturale şi alte situaţii de urgenţă. În urmă cu 162 de ani, pompierii conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu s-au jertfit pe Dealul Spirii în lupta cu trupele otomane. Istoricii amintesc că ostaşii Companiei de Pompieri comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu voiau să meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenţa unui conflict armat cu otomanii. Chiar şi soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor să participe la luptă. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat bătălia decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului. În semn de recunoştinţa faţă de sacrificiul lor în anul 1860, la 24 mai, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga legea prin care se instituia prima medalie militară românească „PRO VIRTUTE MILITARI”. Mai târziu, în anul 1953, s-a instituit la data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România. În cartea tradiţiilor de luptă pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice