130 sinistraţi după alunecarea de teren şi inundaţia din Azuga

Daniel Dimache -

Uita-te la acest video pe YouTube.

Uita-te la acest video pe YouTube.

O alunecare de teren majoră, pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi, afectează dramatic oraşul Azuga. Alunecarea a blocat albia pârâului Azuga şi a inundat locuinţele din apropiere.

Zona în care s-a produs alunecarea nu este cunoscută ca fiind una predispusă unor astfel de fenomene, însă consecinţele, aşa cum am spus, sunt grave. Falia a ajuns până la marginea gospodăriilor de pe Strada Umbroasă, iar pericolul avansării acesteia se menține, motiv pentru care s-a dispus evacuarea locuitorilor din peste 20 de case. Terenul aparţine Casei Regale. 

 

Au intervenit, azi noapte, în condiţii grele, angajaţi ai ISU Prahova, Jandarmeriei și Apelor Române, fiind şi prefectul de Prahova prezent la faţa locului.

Peste noapte, 130 de persoane au fost evacuate într-o sală de sport, dar s-au făcut demersuri pentru a fi cazate la una sau doua unități hoteliere, unde să aibă și hrana asigurata, astfel încât măsura de urgență să acopere atât nevoia unui acoperiș temporar pentru cei aflați în această situație, dar și regulile impuse de contextul actual generat de Covid-19. Ulterior, 40 de persoane sinistrate au fost mutate la o pensiune din oraş.

Totodata, în zona alunecării, din cauza blocării albiei râului, s-a format un baraj. Din acest motiv pompierii acționează cu motopompe pentru a evacua apa din amonte câte aval. Strada Umbroasă este inundată împreună cu cele 30 de gospodării.

Uita-te la acest video pe YouTube.

Estimarea pagubelor, dar și cercetarea cauzelor care au dus la acest dezastru natural s efectuează începând de sâmbătă dimineață.

In aceasta dimineața, echipaje mixte formate din pompieri, lucrători de la SGA Prahova, Direcția Silvică, Agenția de Protecție a Mediului acționează pentru degajarea albiei râului și eliberarea cursului apei.

Imagini: ISU Prahova şi primar Azuga, George Ciprian Barbu