15 martie – zi de sărbătoare la Urlaţi. Oraşul împlineşte 500 de ani

Redactia -

15 martie – zi de sărbătoare la Urlaţi. Oraşul împlineşte 500 de ani

Orasul  Urlaţi este atestat pentru prima oară într-un hrisov semnat  de Neagoe Basarab la 16 Martie 1515, prin care voievodul intarea mai multe occine Mânăstirii Snagov şi în care printre martori apare şi boierul Oancea din Urlaţi. Având în vedere  faptul că în  acest an, pe data de 16 martie 2015, se împlinesc 500 de ani de atestare documentară.
Încă de anul trecut, Casa de Cultură, Biblioteca Orăşenescă împreună cu un grup de cetăţeni din oraş au organizat o expoziţie de fotografii vechi din care să reiasă istoria localităţii, expoziţie amenajată în centrul localităţii, intitulată  – «  500 de ani (1515-2015) – Oameni, locuri, obiceiuri ».
Fotografiile au prezentat personalităţi ale urbei din perioasa interbelică, perioada comunistă şi chiar de la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Dat fiind importanţa acestei aniversări, în săptămâna premergătoare evenimentului se vor  organiza o serie de manifestări  cultural – artistice, fiind denumită „Săptămâna Culturală  Urlăţeană –  « OAMENI ,LOCURI, OBICEIURI – 500 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ ».
În această săptămână, la unităţile de învăţământ din oraş, se vor face diverse prezentări despre istoria localităţii, despre unităţile de învăţămant, obiectivele turistice, activităţi organizate sub titulatura ” Şcoala Urlăţeană” ; se vor organiza: un concurs de istorie locală, o expoziţie de desene – « Oraşul  văzut  în ochii de copiilor ! » ; la Muzeul Conacul  Bellu  va avea loc vernisajul expoziţiei “ LA RĂSCRUCILE ISTORIEI”, iar  în data de 15 Martie va avea loc o manifestare complexă pe tot parcursul zilei, ce se va desfăşura în central civic al oraşului. În aceasta zi, va avea loc o scurtă prezentare istorică a oraşului, vor fi invitaţi de seamă, se vor acorda premii, sub forma  de plachete şi diplome, unor diverse persoane care au marcat, într-un fel sau altul, dezvoltarea localităţii.   Nu în ultimul rând, trebuie să specificăm faptul că va avea loc şi un spectacol  artistic.