2-1 în deplasare pentru Petrolul – scorul perfect şi în Europa League, şi în Liga 1!

Redactia -

2-1 în deplasare pentru Petrolul – scorul perfect şi în Europa League, şi în Liga 1!

După ce a trecut de Vitesse, la Arnhem, pe „GelreDome”, joi, 8 august 2013, cu scorul de 2-1, golul deecisiv fiind opera lui Gheorghe Grozav, în minutul 90+5, şi s-a calificat astfel în play-off-ul Europa League, fază a competiţiei în care va disputa o dublă manşă cu Swansea, câştigătoarea Cupei Ligii Angliei, pe 22 august, în deplasare, şi pe 29 august, acasă, SC FC Petrolul Ploieşti a revenit la campionatul Ligii 1 de fotbal, duminică, la trei zile după frumosul succes din Olanda. Şi a aşteptat-o tot un meci pe teren străin, la Galaţi, gazdă fiindu-i o formaţie căreia i-a devenit naşă, acolo, în 2013. Cu toată căldura de la ora întâlnirii, 17.00, una ciudată pentru singura trupă autohtonă ce a eliminat, din EL, o grupare dintr-un campionat de top al Europei de Vest, „lupii” s-au respectat şi le-au administrat „oţelarilor” a treia înfrângere, de pe arena din Galaţi, din acest an. A fost tot 2-1 ca pe tărâm batav, rezultat devenit parcă un „obicei”. Dacă la Arnhem au deschis scorul, prin Damien Boudjemaa, pe stadionul Oţelul, jucătorii lui Ionuţ Badea au fost ei cei care făcut-o, graţie unui şut tare, dintr-o lovitură liberă directă de la 30 de metri, consemnată în minutul 20. Fundaşul central stânga Sergiu Costin a tras cu pământul, din mâinile lui Peterson dos Santos Pecanha balonul sărind în plasă, lângă vinclul drept, de acolo de unde a revenit pe teren, derutându-l pe goal-keeper-ul brazilian al Petrolului. Dezavantajul de pe tabelă a ţinut însă doar două minute, ploieştenii egalând tot dintr-o fază fixă, în care mingea a sărit ca la biliard, după un corner executat de pe dreapta de Boudjemaa, un alt fundaş central, Geraldo Alves (foto sus, primul din dreapta, în echipament galben-albastru; www.fcpetrolul.ro), marcând din două încercări şi cu toată opoziţia lui Joao Felipe Antunes. A fost scorul primei reprize, una în care ocaziile de a se mai marca au alternat de o parte şi de alta, dar fără sorţi de izbândă, cele mai mari fiind ale aceluiaşi Costin (6), când a ţintit transverala, din careul mic, şi Gabriel Giurgiu, şutul acestuia din urmă fiind parat miraculos de către Pecanha, aflat faţă în faţă cu jucătorul advers!  .

Hamza_Younes_felicutat_pt_golul_victorie_de_la_Otelul_Galati_2-1_fcpetrolul.roŞi repriza secundă s-a desfăşurat aproape după acelaşi scenariu, dar valoarea superioară a petroliştilor şi-a spus finalmente cuvântul, Sony Mustivar şi coechipierii lui nepărând chiar copleşiţi de oboseala unui drum lung Ploieşti-Arnhem şi retur, plus deplasarea la Galaţi. Asta ca să nu mai punem la socoteala gradele din termometre de la ora disputei din oraşul de la malul Dunării. Antrenorul Cosmin Contra a făcut, imediat la reluare, două modificări în „11”-le de start, apelând la Jean Sony Alcenat şi Njongo Lebo Priso, în locul lui Sebastian Achim şi, respectiv, Gheorghe Grozav, Petrolul jucând astfel tot mitanul secund cu 10 fotbalişti străini pe teren, singurul român fiind Ovidiu Hoban, cel care a fost convocat din nou, după partida amicală cu Trinidad-Tobago, la echipa naţională, pentru disputa cu Slovacia, din 14 august, de pe „Arena naţională”. Acolo unde va fi acompaniat de coechipierul său Gicu Grozav, un deja-obişnuit al primei reprezentative a noastre. Contra a mutat pentru a treia oară aproape de minutul 70, introducându-l în joc şi pe Hamza Younes (foto mijloc, cu numărul 9 pe şort; www.fcpetrolul.ro). Iar asta în momentul în care a observat că Filipe Teixeira începuse să dea semne de oboseală. Tunisianul i-a răsplătit încrederea exact atunci când a trebuit, el finalizând – cu 240 de secunde înainte de scurgerea timpului regulamentar de joc – o acţiune de atac desprinsă parcă dintr-un manual de specialitate: Alcenat l-a găsit cu o pasă perfectă pe Boudjemaa, pe dreapta, francezul a ţâşnit spre tuşă, a ridicat capul şi l-a văzut bine plasat pe marcatorul cu sânge rece, i-a trimis mingea la întâlnire, la 10 metri, în poziţie centrală, şutul din prima, cu latul, direct în colţul stâng al porţii lui Cristian Brăneţ consfinţiind încă un succes în deplasare al „galben-albşatrilor”, după cel din faţa Universităţii Cluj. Însoţiţi la faţa locului de o galerie formată din circa 70 de suporteri, la fel de frenetică precum cea de pe arena proprie, „Ilie Oană”, ploieştenii au sărbătorit cu toţii, la final, victoria. S-a terminat 2-1 (1-1) şi s-au acumulat încă trei puncte în clasament, Petrolul având acum opt şi trecând din nou pe plus în ierarhia adevărului: +2. Başca, „lupii” şi-au prelungit perioada de invincibilitate în meciurile oficiale interne şi externe, ultimul eşec datând de aproape de finele anului trecut, în campionat cumulând 21 de meciuri fără înfrângere!

OŢELUL: Brăneţ 6 – Antunes 5.5, Sârghi 6, S. Costin 7 (39 – Milea 6), D. Popescu 6 – Filip 6.5, G. Giurgiu (cpt) 5.5 – Marquinhos 6.5 (63 – Gavrilă 6), I. Neagu 6.5, Iorga 6.5 – Astafei 5.5 (78 – Paraschiv). Antrenor: Ionuţ Badea.

SC FC PETROLUL: Pecanha 6.5 – Achim 6.5 (46 – Alcenat 7), Geraldo 8.5, Enza-Yamissi 7, Guilherme 7 – Mustivar (cpt) 7.5, Hoban 7.5 – Boudjemaa 8, Teixeira 6.5 (68 – Younes 8.5), Grozav 6.5 (46 – Priso 7) – Dore 6.5. Antrenor: Cosmin Contra.

Au arbitrat: Alexandru Tudor 7 (Bucureşti) – Ovidiu Artene 6.5 şi Daniel Hulubei 6.5 (ambii din Vaslui).

Arbitru de rezervă: Andrei Chivulete (Bucureşti).

Observatori: Dumitru Marcu (Craiova), pentru joc, şi Dan Petrescu (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Achim (30), D. Popescu (35), Teixeira (42), Dore (71), Hoban (84), Mustivar (84).

După partidă, într-un scurt interviu acordat Gazetei sporturilor, tehnicianul ploieştenilor (foto jos; www.gsp.ro) a fost virulent cu privire la ora la care a fost programat meciul echipei sale: Nu ştiu dacă pot să zic că a fost un meci mai greu decât mă aşteptam, dar – în schimb – pot spune că am avut mari probleme din cauza căldurii. Ne-am sufocat, nu am putut să jucăm deloc. Nu se poate să fim programaţi de la ora 17:00, când afară erau 35 de grade! (…) Toată lumea vrea să facem România mândră în cupele europene, însă pe noi nu ne respectă nimeni! Abia am venit din Olanda şi ne-au pus meciul la 48 de ore şi pe-o căldură incredibilă (…) Mai vreau să trag încă un semnal de alarmă, referitor la cei care-şi iau partea după meciurile noastre. E vorba de televiziuni, mai exact. Eu îi înţeleg foarte bine că le pun cum vor, dar le cer, dacă tot ne laudă, pe la emisiuni, performanţele pe care le avem în cupele europene, să nu-şi mai bată joc de noi! (…) Despre meci, pot afirma că prima repriză a fost infernală, dar partea secundă am dominat-o clar, am avut ocazii şi am reuşit din nou să câştigăm. Asta cred că e cel mai important acum, mai precis că ne-am mai trecut în clasament încă trei puncte. Urmează o partidă grea etapa viitoare, cu Ceahlăul, pe arena Ilie Oană, şi trebuie să fim atenţi”.

Cosmin_Contra_gsp.roMeciul împotriva echipei antrenate de Vasile Miriuţă, cea care a dispus în această etapă, a IV-a, de Pandurii Târgu Jiu, cu 1-0, prin golul ex-petrolistul Daniel Stana (18), se va desfăşura, la Ploieşti, sâmbătă, 17 august, cu începere de la ora 19.30, şi va fi preluat în direct de postul de televiziune Dolcesport.